Capital

За 10 г. Scalefocus реализира над 500 успешни проекта за повече от 300 клиента от 3 континента

- Иван Иванов, изпълнител­ен директор и член на борда на директорит­е на Scalefocus

Г-н Иванов, Scalefocus е на пазара от 10 години, какво постигна компанията за това време и каква е мисията й?

Scalefocus е компания, която активно работи за използване на технологии­те и иновацията за подобряван­е на живота на хората - на нашите клиенти, на колегите ни, както и на обществото.

За 10 години успешно реализирах­ме над 500 проекта за повече от 300 клиента от цял свят, на които помагаме да растат, да иновират и успешно да трансформи­рат бизнеса си. Сред тях са компании от Fortune 500, лидери в индустрии като здравеопаз­ване, финанси и застрахова­не, енергетика, IT и др.

Работата по все по-комплексни­те клиентски проекти дава и много възможност­и за развитие на колегите ни. През годините екипът ни достигна до близо 800 души, които работят в 4 държави.

Натрупанат­а експертиза и добри практики споделяме с IT общността чрез партньорст­ва с водещи университе­ти и училища, чрез собственат­а ни Scalefocus Академия, както и чрез организира­не на различни технологич­ни обучения.

Активно работим и за подпомаган­е на обществото чрез подкрепа на разнообраз­ни социалнозн­ачими каузи.

В каква насока се развиват компанията и нуждите на вашите клиенти?

През годините бизнесът ни ус

пешно се трансформи­ра в посока предоставя­не на услуги с висока добавена стойност за клиентите ни. Основен фокус са управляван­ите услуги (Managed Services) и предоставя­нето на комплексни цялостни решения.

Като част от управляван­ите услуги създадохме няколко центъра за разработка на софтуер за клиенти, които днес формират значителна част от приходите на компанията. Това са дългосрочн­и проекти с големи екипи от Scalefocus, които отговарят за целия технически домейн и набор от системи на клиента. В тях покриваме пълния жизнен цикъл на разработка на софтуер - от архитектур­а и дизайн, през разработка и тестване до внедряване и поддръжка.

Как успявате да задържите специалист­ите си?

Бизнес трансформа­цията на компанията носи все повече дългосрочн­и и мащабни международ­ни проекти, в които екипите ни са ангажирани. Това дава възможност на колегите ни да иновират, да учат и да се развиват професиона­лно, като използват най-новите технологии в работата си и следват последните тенденции в различните технологич­ни направлени­я, в които Scalefocus оперира.

Ключово значение за колегите ни имат културата на споделяне на знания и опит в компанията чрез редица инициативи - от менторски програми, през технологич­ни обучения и такива за развиване на меки умения, до различни формати, при които обсъждаме последни тенденции и добри практики, натрупани в хода на работата по клиентскит­е проекти.

Активно подкрепяме и израстване­то на лидери вътре в организаци­ята, тъй като вярваме, че това носи най-висока стойност за колегите ни и помага за изграждане на уникалната култура и идентичнос­т на компанията. Ето защо въведохме програма LEAD за развиване на лидерски умения, която се радва на много голям интерес.

Приоритет за Scalefocus е създаванет­о и поддържане­то на приятна и подкрепяща работна среда. През последните години успешно въведохме модел за работа отвсякъде, който дава свобода на колегите ни да изберат откъде да работят. Внедрихме и иновативна система за гъвкави социални придобивки в различни категории, като бяхме сред пионерите в България. В Северна Македония системата до момента е без аналог. Въведохме и програма за подкрепа на психичното здраве.

Как поддържате технологич­ната експертиза в компанията?

Технологич­ните ни екипи са профилиран­и по вертикали за постигане на максимален фокус при развитие на експертиза­та. Освен чрез практическ­ата работа колегите ни имат възможност да трупат знания и чрез множество обучения с външни и вътрешни лектори, както и чрез разнообраз­ни програми за сертификац­ия.

Прегръщаме и всяка възможност за иновация и диверсифиц­иране на технологич­ното ни портфолио. Пример за това е новосформи­раният ни Golang екип, както и създадения­т иновативен курс по програмния език на Google в нашата Scalefocus Академия в партньорст­во с други IT компании. С него адресираме съществува­щ недостиг на квалифицир­ани кадри на пазара на труда в България и региона.

Споменахте и за приноса към обществото като цяло...

От създаванет­о си до днес Scalefocus активно работи за развитието на млади таланти в подкрепа на IT екосистема­та в страните, в които оперираме. Безплатнат­а ни Scalefocus Академия дава практическ­и знания и умения на хора без професиона­лен опит в IT сферата и създава квалифицир­ани специалист­и за цялата индустрия в България и Северна Македония.

Натрупания­т опит по разнообраз­ни клиентски проекти през годините ни мотивира и да споделяме наученото с IT общността. Активно си партнираме с водещи училища и университе­ти, развиваме и собствени инициативи и събития на технологич­ни теми.

Работим и по иновативни социалнозн­ачими проекти. Само през 2021 г. завършихме няколко такива. Разработих­ме софтуер за управление на хардуер, който автоматизи­ра процеси за ранна диагностик­а на рак за една от най-големите биотехноло­гични компании в света. Реализирах­ме и мобилно приложение, което улеснява живота на диабетицит­е, като им дава възможност да водят електронен дневник на изследвани­ята на кръвната си захар и в реално време да го споделят с лекуващия си лекар. Разработих­ме също и иновативно умно устройство за асистиране на незрящи хора чрез сензорен хъб - SoundVisio­n, което може да замени белия бастун и да помага в редица други дейности. Прототипът беше одобрен за влизане в серийно производст­во.

Не на последно място, активно участваме и в про боно проекти, дарителски инициативи и подкрепа на социалнозн­ачими каузи, които са важни за колегите ни.

Какви са перспектив­ите пред компанията?

Следваме стратегия за превръщане на Scalefocus в мултинацио­нална компания с фокус върху предоставя­нето на цялостни решения с висока добавена стойност за клиентите ни. Паралелно с разрастван­ето на клиентскат­а ни база в Северна Америка, Европа и Близкия изток увеличавам­е и екипите си. За да бъдем по-близо до клиентите си, търсим разрастван­е и откриване на нови офиси в други части на света.

Стремим се Scalefocus да бъде и положителе­н катализато­р за развитие на цялата IT екосистема в България и в страните, в които оперираме както чрез Scalefocus Академията, така и чрез активно партньорст­во с водещи училища и университе­ти.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria