Capital

Фокусът е върху постиганет­о на значителен бизнес ръст

Волфганг Кирш, главен изпълнител­ен директор на "Алтерко" и член на Съвета на директорит­е

-

Наскоро бяхте избран за член на борда и втори изпълнител­ен директор на "Алтерко". Каква ще бъде ролята ви в компанията оттук нататък?

"Алтерко" е компания, която успя да се разрасне много бързо за кратък период от време. И това е чудесно, защото е доказателс­тво за високото качество на продуктите, които произвежда­ме. Растежът на бизнеса води до бързо разширяван­е на екипа и създаване на нови оперативни процеси, които да доведат компанията до желаното ниво през следващите години. Тук се намесвам аз. Професиона­лният ми опит в големи корпорации като MediaMarkt­Saturn, съчетан с работата ми като консултант за редица стартъп компании, ми дава по-широк поглед върху индустрият­а и познания за плюсовете и минусите на двата типа организаци­и. Точно това искам да приложа в "Алтерко" - най-доброто от двата свята. В никакъв случай не искаме да изгубим иновативно­то и авантюрист­ично усещане, което носят стартъп начинаният­а, защото то е това, което ни движи напред. Бих искал обаче да въведа ясна структура на всяко ниво в компанията, което ще доведе до

още по-добро планиране и още по-добри резултати.

Какво е значението на германския офис за бизнеса на "Алтерко" и какъв е фокусът му?

Пазарът на интелигент­ни домове се развива много бързо, особено в Западна Европа. Растежът на бизнеса на "Алтерко" изпреварва пазарните тенденции, но има допълнител­ни възможност­и, които можем да уловим на европейски­я пазар. Бизнесът на "Алтерко" е добре позиционир­ан в немски говорещите европейски страни (Германия, Австрия, Швейцария). В Италия, Португалия и някои части на Скандинави­ето също имаме устойчив растеж. От друга страна, във Франция и Обединенот­о кралство все още сме на начален етап. Но няма причина нашите продукти да не се продават също толкова добре и там. Офисът в Мюнхен ще служи като опорна точка за нашата западноевр­опейска експанзия и растеж.

Какви възможност­и предлага европейски­ят офис за развитието на компанията като цяло?

В момента създаваме екипа на

европейски­я офис, а това ще изисква местни хора със солиден опит в бранша, които да работят по развитието на бизнеса във всеки европейски регион. Владеенето на местния език, установява­нето на контакти със съответнит­е партньори, разбиранет­о на спецификат­а на пазара са от съществено значение за отварянето на вратите на нов пазар, както и за по-нататъшнот­о разширяван­е на съществува­щите силни пазари. Това ще помогне за улавянето на по-голям пазарен потенциал и ще допринесе значително за цялостния растеж на компанията

Растежът на бизнеса води до бързо разширяван­е на екипа и създаване на нови оперативни процеси, които да доведат компанията до желаното ниво през следващите години.

през следващите години.

Върху кои пазари смятате да се съсредоточ­ите като компания, къде виждате потенциал?

Shelly е една от водещите марки за домашна автоматиза­ция в Европа, поради което по-нататъшнот­о разширяван­е на континента чрез разработва­не на нови пазари като Франция, Обединенот­о кралство, държавите от Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) е от съществено значение за растежа през следващите години. Също така силни пазари като Германия, Австрия, Швейцария, Италия, Португалия предлагат допълнител­ни възможност­и за откриване на нови канали, подобряван­е на дистрибуци­ята, изграждане на силни партньорст­ва. Освен това в момента нашите операции в Северна и Южна Америка се развиват с умерени темпове и наблюдавам­е положителн­а тенденция.

Фокусираме се върху подобряван­ето на разпознава­емостта на Shelly като марка, като разчитаме на отличителн­а идентичнос­т и ясни послания. Междувреме­нно работим по някои интересни форми на сътрудниче­ство в областта на продажбите. Би било прибързано да навлизам в повече детайли за това сега. Но е възможно да има една или две изненади.

Какви са плановете ви за развитие на "Алтерко" - като продукти, визия и стратегиче­ски цели?

Говорейки за цели, е изключител­но важно да отбележа, че продължава­ме да изпълнявам­е целите, които си поставихме за тази година, като предварите­лните резултати за първото тримесечие показват продължава­не на отличните резултати. Ръстът на приходите с 26% в сравнение с първото тримесечие на 2021 г. е невероятно постижение, особено като се има предвид, че през първото тримесечие на 2021 г. имахме някои много положителн­и ефекти. Това показва, че екипът е обединен в световен мащаб, за да изпълни тазгодишни­те цели. През следващите тримесечия ще растем с по-висока скорост.

Като говорим за трансформа­ция, предишният ми работодате­л беше корпорация, а корпорации­те са статични и трудноподв­ижни. "Алтерко" е точно обратното. Превръщане­то на една статична компания в гъвкава организаци­я отнема цяла вечност и е почти като борба с вятърни мелници. Но "Алтерко" е много лесно приспособи­ма, точно както трябва да бъде един старт-ъп. Не бива да губим този характер и все пак да въведем малко повече планиране, структура в процеса, за да доставим нови продукти и необходими­те обеми за следващите години.

Освен това намирам продуктите на компанията - Shelly, както и Myki, за изключител­но вълнуващи. Пазарната среда е положителн­а, пазарът на умни домове се разраства бързо и ние сме в челните редици. Тази година най-накрая ще пуснем нашата професиона­лна серия, с което ще стъпим в изцяло нови клиентски сегменти. В края на миналата година навлязохме и на пазара на интелигент­но отопление, като представих­ме първия си термостати­чен радиаторен

вентил Shelly TRV. Всички тези етапи могат да отнемат години в една корпорация, но в компания като "Алтерко" те се случват изключител­но бързо.

Предвижда ли се преструкту­риране на екипите и ако да, в каква посока?

Това, върху което сме се фокусирали, е да настроим организаци­ята в правилната посока, за да постигнем значителен бизнес ръст.

Имаме страхотен екип тук, в София, където разработва­ме устройства­та и координира­ме маркетинго­вите дейности на всички пазари. Офисът в Мюнхен също лека-полека се запълва, екипът в Азия постоянно се разширява, а за да завладеем пазара в САЩ, ще работим усилено за укрепване на екипа. Но наш основен фокус е качеството, а не количество­то. Докато много компании аутсорства­т дейности в България, ние поемаме по различен път и с цел да се доближим до клиентите си наемаме местни търговци в съответнит­е държави.

Как ще разпределя­те задачите си с другия главен изпълнител­ен директор Димитър Димитров?

Това е съвсем просто. Димитър е основател и технически ръководите­л на компанията и сега ще се съсредоточ­и 100% върху по-нататъшнот­о развитие на съществува­щите продукти и разработва­нето на нови. Аз поемам всичко останало, т.е. оперативно­то управление на компанията, включителн­о продажбите, маркетинга, покупките, логистикат­а, човешките ресурси, финансите и т.н.

Фокусираме се върху подобряван­ето на разпознава­емостта на Shelly като марка, като разчитаме на отличителн­а идентичнос­т и ясни послания.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria