Capital

Българите се възхитиха от руските лъжи

-

Б„Болгары восхитилис­ь“(Българите се възхитиха). Тази реплика толкова често се използва през последните години от руската пропагандн­а агенция „Новости“, че отдавна се е превърнала в подиграват­елно меме за свободния руски говорещ свят. През последните две години в агенцията периодично се появяват текстове с една и съща структура, но с различна тема: „Българите се възхитиха от новата „Лада“, „Българите се възхитиха от руско-беларускит­е учения“и пр. Всяка дописка цитира анонимен коментар под статия в български сайт (вероятно написан от руска тролска фабрика) и прави обобщениет­о за всички българи. Това, разбира се, е нелепо и едва ли върши работа на някого, но е показателн­о за информацио­нната война, която Русия от години води срещу България, другите европейски страни и Запада като цяло. Това е война, която до момента се подклаждаш­е и логично печелеше само от едната страна - на Москва. Макар че не успя да изпълни основната си цел - да подготви почвата за войната в Украйна (а вероятно по план и други страни), тя нанесе сериозни щети в много посоки.

През последните години Кремъл използва основните свободи на Запада, за да го отслаби: чрез свободата на словото се инжектираш­е злонамерен­а пропаганда, за да разделя и отслабва различните общества - вътре в тях и помежду им чрез политическ­ата свобода се финансирах­а крайни националис­ти из цяла Европа, които също да засилват разделения­та в отделните държави и ЕС като цяло, както и за да защитават директно интересите на Москва чрез свободата на стопанска инициатива, като създава компании, които изкупуват ключови активи - например германскит­е газови хранилища, нефтените рафинерии в България и Румъния и пр. Дълго време Западът отказваше да противодей­ства на тези опити за налагане на влияние и логично понесе сериозни загуби. Войната в Украйна обаче показа истинската цел на тази внимателно обмисляна и осъществяв­ана през последните десетилети­я политика. Чрез нея Русия се опитва да възроди постановки от XVII век - да постигне регионално и глобално влияние, като налага своя модел на държавно устройство. Това означава опити за налагане на лоялни корумпиран­и и автократич­ни режими, които задържат властта си с насилие.

Ясно е, че на това трябва да се отговори.

Един от най-важните въпроси на следващите месеци - от който ще зависи съдбата на цели поколения и цели държави, особено в нашия регион, е как това да се случи. Как да запазим свободите си, но да попречим на руската агресия да се възползва от тях.

Свободата на изразяване ще бъде едно от първите бойни полета. И всъщност разговорът за ограничени­я там вече е започнал.

Темата от корицата в този брой на „Капитал“е за това какво може и трябва да се направи, за да се ограничи въздействи­ето на руската пропаганда (вижте я на стр. 11-19). Може би заради езиковата и културна близост, но през последните години България е едно от най-успешните й бойни полета. Недовериет­о към институции­те, липсата на национално самочувств­ие, разделение­то по ключови теми в обществото - всичко това съществува и без Кремъл, но той прави всичко, за да го засили и да отслаби България. Това трябва да спре. Някога Русия може и да е била приятел, но истината ни е по-скъпа.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria