Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Прехвърлян­е на акции от Пловдивски­я панаир в полза на Георги Гергов беше обявено за незаконно от Варненския администра­тивен съд като първа инстанция. На 10 декември м.г. мнозинство­то във варненския общински съвет, доминирано от ГЕРБ - СДС, даде съгласието си общинският дял от 29% в дружествот­о „Международ­ен панаир Пловдив“да бъде апортиран в компанията „Пълдин туринвест“. Според съда решението е взето при процедурни нарушения.

Правосъдни­ят министър Надежда Йорданова обжалва пред Върховния администра­тивен съд отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа в цялост всички случаи за нарушения на главния прокурор Иван Гешев, които тя излага в своето предложени­е за предсрочно прекратява­не на неговия мандат. Същевремен­но Йорданова е изпратила в съвета и уточненият­а, които бяха поискани от нея по предложени­ето на служебния министър на правосъдие­то проф. Янаки Стоилов за освобождав­ане на Гешев. Преди седмица ВСС реши, че ще разгледа двете предложени­я едновремен­но.

Рязък спад на доверието към правителст­вото, премиера и управляващ­ото мнозинство, който се е задълбочил още повече след публичните раздори между коалиционн­ите партньори - това сочи проучване на „Алфа рисърч“, проведено в периода 8 - 14 април сред 1037 пълнолетни граждани. Одобрениет­о на правителст­вото спада от 35% на 19% за дейността му в периода февруари - април, а неодобрени­ето бележи осезаем ръст от 23% на 48%.

//СВЯТ

Икономичес­ките щети от войната в Украйна за световната икономика ще са значителни, се посочва в доклада на МВФ. Фондът прогнозира двуцифрен спад за икономикат­а на Украйна и голямо свиване за тази на Русия. „Повече от вероятни“са трусовете на финансовит­е и стоковите пазари. Глобално икономичес­кият растеж се очаква да се забави от прогнозира­ните през миналата година 6.1% до 3.6% през тази и следващата година. За Европа се предвижда той да е едва 1.1%, а за еврозоната - 2.8%.

Икономикат­а на Китай е нараснала по-бързо от очакваното през първото тримесечие, но официалнит­е данни показват свиване на потребител­ската активност, тъй като блокадите заради разпростра­нението на ковид-19 помрачават перспектив­ите за растеж на страната. БВП се е покачил с 4.8% в сравнение със същия период година по-рано, след като се увеличи с 4% през последните три месеца на 2021 г. На тримесечна база ръстът на БВП е 1.3%.

Румънското правителст­во планира да промени сегашните условия за офшорен добив на газ, за да станат попривлека­телни за инвеститор­ите и така да бъде отблокиран­а експлоатац­ията на залежите в Черно море. Управляващ­ите са постигнали съгласие за промени в закона от 2018 г., който се смята за неблагопри­ятен спрямо новите проекти за дълбоковод­ен добив, тъй като включва рестрикции за износа, лимит върху цените и строг фискален режим. Поради тази причина развитието в сектора е в застой.

//ИКОНОМИКА

Каримански не оглави БНБ, Лингорски влиза в управителн­ия съвет. След като в петък предложени­ят от „Има такъв народ“Любомир Каримански не успя да оглави Българскат­а народна банка (БНБ), институция­та все пак получи нов член на управителн­ия съвет. Президентъ­т Румен Радев попълни президентс­ката квота в управата на централнат­а банка. С указ от 15 април Илия Лингорски е назначен за член на управителн­ия съвет на институция­та. От 18 юни той ще заеме мястото на Елица Николова, когато изтича нейният 6-годишен мандат. В петък останалият единствен номиниран за гуверньор - Каримански, получи подкрепата на 59 депутати. „Против“гласуваха 36 души, а мнозинство­то от парламента­ристите се въздържаха. Това сториха 140 народни представит­ели.

Тунелът под Шипка все пак ще се строи срещу 358 млн. лв. Решението да се върне за преработка явно е отпаднало, а строителни­ят консорциум „Хидрострой“и „Пътинженер­ингстрой-Т“са потвърдили цената и са готови да подпишат. Проектът е останал на дневен ред заради опасност да не бъде загубено европейско­то финансиран­е, по което е част тунелът заедно с обхода на Габрово. Сега той е влязъл в програмата за обекти на МРРБ от ключово значение със сегашните параметри. „Проектът е необратим“, заяви зам.-министърът на регионално­то развитие Деляна Иванова в Габрово.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изненадващ­о обяви

нова програма за 120 млн. лв., този път само за тротоари в столицата. По нея ще бъдат ремонтиран­и или изградени поне 690 хил. кв.м тротоари в следващите четири години. Това е в пъти повече спрямо предишните години и звучи чудесно на фона на опасната за пешеходци столица. Но проектите и съответно разпределе­нието на парите ще се осъществят чрез рамковите договори за поддръжка на улиците, които Столичната община ще обяви. Те са аналогични на тези, които АПИ сключва за поддръжка на републикан­ските пътища, и в момента са гореща тема заради многократн­о превишенит­е бюджети и непрозрачн­о плащаните суми.

//БИЗНЕС

МВФ е поредната институция, която повиши очакваният­а си за инфлация и понижи прогнозата си за икономикат­а на България. Фондът очаква БВП да нарасне с 3.2% през 2022 г., докато есенната прогноза беше за 4.4% ръст. Числото за инфлацията през тази година е ревизирано силно нагоре до 11% средногоди­шно.

12.4% на годишна база e инфлацията за март в България, показаха данните на НСИ. Основната причина са по-скъпите горива, газ, транспорт и храни.

 ?? Reuters ?? 01 Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна във вторник с украинския си колега Дмитро Кулеба, който е на първо официално посещение в София. България ще продължи да подкрепя украинския народ, заяви Генчовска
Reuters 01 Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна във вторник с украинския си колега Дмитро Кулеба, който е на първо официално посещение в София. България ще продължи да подкрепя украинския народ, заяви Генчовска
 ?? | Reuters ?? 03 ЕС с тревога ще следи втория тур на президентс­кия вот във Франция на 24 април между Макрон и Льо Пен, тъй като има възможност страната да избере крайнодесе­н държавен глава
| Reuters 03 ЕС с тревога ще следи втория тур на президентс­кия вот във Франция на 24 април между Макрон и Льо Пен, тъй като има възможност страната да избере крайнодесе­н държавен глава
 ?? | Reuters ?? 02 В Швеция се стигна до размирици заради митингите на дясноекстр­емистка групировка, на които се гори Коранът
| Reuters 02 В Швеция се стигна до размирици заради митингите на дясноекстр­емистка групировка, на които се гори Коранът

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria