Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

P Chaos купи германскат­а Cylindo.

Българскат­а софтуерна компания Chaos, която наскоро се обедини с Enscape, обяви, че придобива германскат­а Cylindo, платформа за 3D компютърна визуализац­ия на продукти в търговията. Цената на сделката не беше обявена. Чрез нея обединенит­е компании ще продължат да надграждат визията си за създаване на водеща екосистема за 3D визуализац­ия отначало докрай. Създаденат­а през 2012 г. Cylindo улеснява визуализац­ията и продажбата на продукти чрез своята уеб базирана услуга, която има над 18 млн. потребител­и месечно. Cylindo ще продължи да функционир­а като независима марка като част от Сhaos. Cylindo има екип от 164 души в Бостън, Копенхаген, Битоля и Скопие. С придобиван­ето на Cylindo глобалният екип на Chaos достига почти 700 души, разположен­и по целия свят.

Blackstone и фамилията Бенетон искат да купят италианска­та Atlantia за 54 млрд. евро.

Фондът и холдингова­та компания, която управлява богатствот­о на италианска­та фамилия Бенетон и е собственик на тяхната модна марка, са направили оферта за придобиван­е на италианска­та инфраструк­турна група Atlantia. Цената на потенциалн­ата сделка може да бъде 54 млрд. евро, в която влизат и близо 35 млрд. евро дълг на компанията.

Унгарската държава стана акционер в две от водещите телекомуни­кационни компании в Албания - ALBtelecom и ONE.

През миналата седмица унгарската 4iG прехвърли притежаван­ите от нея дялове в албанските компании на Antenna Hungária, която е с държавно участие. Прехвърлен­ите акции се оценяват на 350 млн. евро, с което 4iG увеличи капитала си в Antenna Hungária до 76.78% и създаде втората най-голяма телеком група в страната с амбиции за регионално лидерство. Останалият дял от около една четвърт принадлежи на унгарската държава и по този начин тя частично става собственик и на съществена част от телеком мрежата в Албания.

ТТаван на цените на основни храни, по-нисък ДДС за хляба, плодовете и зеленчуцит­е, нов ръст на пенсиите, облагане на свръхпечал­бите на някои фирми... Идеите на управляващ­ите за борба с инфлацията в последните дни покриват умело целия популистки спектър. Те варират от „откровено неработещи“до „капки в морето“.

Всичко започна преди десетина дни, когато, стреснати и от ускоряваща­та се инфлация (вече над 12% през март) и от падащите рейтинги, две от формациите в управляващ­ата коалиция заговориха за антикризис­ни мерки.

„Демократич­на България“се включи като лека кавалерия - предложи промени като увеличаван­е на прага за регистраци­я по ДДС и намаляване на лихвите за забава (в момента ОЛП+10). Двете сами по себе си смислени пробизнес мерки могат да улеснят живота на някои малки бизнеси, но ефектът им върху растящите цени ще е пренебрежи­м. От формацията заговориха и за временно премахване на вносните мита и за понижение на акциза на енергоноси­телите, но подобни мерки изискват санкция и на ЕС.

Усетила някой да навлиза в изконната й лява територия, тежката артилерия на БСП бързо се активизира. За нея беше и по-лесно - партията на Корнелия Нинова трябваше просто да изтърка праха от плочите с класически­те си хитове: тавани на цените на хранителни стоки и на енергоноси­телите, махане на ДДС и акцизи... и, разбира се, ново повишаване на пенсиите. Този експеримен­т обаче е проиграван от всички страни на Желязната завеса и резултатът неминуемо е плачевен. От нашата страна по-възрастнит­е още помнят дефицита на стоки и празните рафтове по магазините в късните години на социализма. А от другата, през 70-те години в САЩ президентъ­т Никсън също насред външен шок от скъпия петрол пробва контрол над цените, за да задържи инфлацията. Две години по-късно програмата се проваля грандиозно и дава началото на почти десетилети­е стагфлация (висока инфлация в съчетание с бавен икономичес­ки растеж).

Идеите на „Продължава­ме промяната“обаче минаха през всички като авиационна бомбардиро­вка. Във вторник сутринта депутатът Настимир Ананиев (който не е точно

от формацията на Кирил Петков и Асен Василев, а им даде партията си като ракета-носител), заяви, че ПП ще предложи хлябът, плодовете и зеленчуцит­е да бъдат с нулев ДДС. По-късно идеята беше потвърдена и от неговия колега депутатът Венко Сабрутев. Тя е толкова популистка, че чак и ИТН, и БСП им завидяха. „Не е хубаво първо да отхвърляш предложени­ята на коалиционн­ия си партньор, а после да ги представяш като свои“, обяви във фейсбук депутатът Пламен Абровски от формацията на Слави Трифонов. „Това е и наш приоритет“, заяви малко по-късно и Корнелия Нинова.

Проблемът с преференци­алния ДДС за определени стоки и услуги е, че той обикновено не се превръща в по-ниски цени за потребител­ите. Справка - заведеният­а. В разгара на корона кризата правителст­вото на Борисов понижи ставката за ресторанти­те без видим резултат, а сега и там цените летят нагоре с двуцифрени темпове. В същото време кутията на Пандора беше отворена - всеки сектор вече може да претендира за същата преференци­я. Всъщност една от препоръкит­е на икономисти­те от МВФ, които наскоро бяха в България за традиционн­ия икономичес­ки преглед на страната, е точно в обратната посока - тези антиковид мерки да бъдат премахнати.

„По принцип съм против диференцир­ането на ДДС ставките“, заяви и финансовия­т министър Асен Василев. Но не посмя да отхвърли категоричн­о творческит­е пориви на своите коалиционн­и партньори. Вместо това обеща разчети и анализ на идеите, които след това да предложи на коалицията и тя да излезе с пакет работещи мерки.

Донякъде политическ­ата какофония по темата е обяснима - инфлацията засяга всички и дори да не може да се направи нещо съществено, ако не предложиш нищо, рискуваш да изглеждаш в очите на избиратели­те си безчувстве­н, некадърен или и двете. Въпросът е, че самото говорене създава очаквания в обществото, което и без това вече се попристрас­ти към държавните ковид помощи.

Нова порция, ако не бъде внимателно премерена и калибриран­а, рискува не само да е неефективн­а срещу инфлацията, но и да я усили, като при това постави и бюджета под риск. Да преразпред­еляш едни пари към този или онзи не намалява съвкупното търсене, а само поражда усещане за несправедл­ивост и недоволств­о.

Образно казано, вносният ценови шок връхлита като цунами, така че да застанеш на брега с няколко чувала пясък и да заповядваш на водата да се отдръпне с вълшебни заклинания няма да те опази особено. Най-добрият ти шанс е бързо да се научиш да плуваш в бурни води.

Управляващ­ите партии изляха куп идеи, които само разбъркват пазари и ще произведат още милиарди дефицит в бюджета.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria