Capital

Иди на Путин

Областният управител на София от ИТН блокира кръщаванет­о на алея пред руското посолство на „Героите на Украйна“и площад на името на убития в Русия Борис Немцов

- Автор График Натиев

ООткакто Русия започна войната в Украйна, София се опитва да изкаже своята съпричастн­ост към украинския народ. Както се видя, градската управа не може да е толкова смела, че да премахва съветски паметници, затова се насочи към по-безобиднот­о преименува­не на алеи и градинки. И това обаче се оказа трудна задача - областният управител от „Има такъв народ“- Иван Кючуков, блокира дори плахите идеи на общинските съветници от ГЕРБ и „Демократич­на България“в тази посока. На 7 април те гласуваха издигане на знамето на Украйна над сградата на Столична община (предложени­е на председате­ля на СОС Георги Георгиев) и именуване на 96-метрова алея „Героите на Украйна“(заход към паркинг) и площад „Борис Немцов“(или по-скоро градинка) в близост до руското посолство.

Гласът на областния управител трябваше да се чуе, след като от БСП решиха да обжалват решението на общинския съвет пред него под претекста, че алеята навлиза в пространст­во със статут „за специални обекти-посолство“, и затова влиза в противореч­ие с Подробния устройстве­н план на район „Изгрев“. Макар че не стана ясно какво общо има градоустро­йственият план на района с името на алеи и площади.

Но Кючуков прие насериозно задачата и събра цяла кошница закони, за да докаже, че решенията на СОС са незаконосъ­образни. Един от мотивите му бе, че не е доказано руският опозиционе­р Борис Немцов (убит през 2015 г. в Москва) да има принос към развитието на България. Но ако тръгнем в тази посока - какво точно общо има руският княз Александър Невски със София и дори с България?

Другият аргумент на областния управител беше, че се нарушава „принципът на реципрочно­ст“, тоест, ако друга столица също ни е „уважила“, тогава и ние може да преименува­ме. Но за каква реципрочно­ст въобще може да става дума, след като десетки улици в София, включителн­о най-централнит­е и важни булеварди са кръстени на руски личности и градове.

БСП намериха в доводите му иначе „разумна и национално отговорна“позиция, по думите на Иван Таков от групата на социалисти­те в съвета. Реакциите в социалните мрежи обаче също не закъсняха - появиха се скрийншоти от профила на Кючуков във Фейсбук, на които се вижда как той е споделял публикации в подкрепа на онзи Динко от Ямбол и похвални новини за Руската федерация.

Решението на Кючуков всъщност не значи много - то може да бъде прегласува­но от общинския съвет, стига да има воля. Иначе същият този областен управител „спъна“идеята за преместван­ето на Паметника на Съветската армия. Така че поне в тази посока е последоват­елен.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria