Capital

Свършиха ли парите на държавата (Подсказка: Не точно)

- Автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Всичко започна със своеобразе­н вътрешно коалиционе­н приятелски огън. След като в петък не получи подкрепа за управител на БНБ, в почивния съботен ден председате­лят на бюджетната комисия Любомир Каримански излезе с кратък пост във Facebook: „Как се промениха средствата на фискалния резерв (от действията на Министерст­вото на финансите) по депозити в БНБ за по-малко от месец и половина (25.02.22 - 08.04.2022)!? Само факти!“То беше илюстриран­о със седмичната таблица на баланса на управление „Емисионно“на БНБ, където стоящото срещу перото „Задължения към правителст­вото и бюджетни организаци­и“число 4.76 млрд. лв. е оградено.

Доколкото зад него приблизите­лно стои фискалният резерв на държавата и то е наполовина на нивото от края на 2021 г., темата предвидимо беше подета от медиите като атака от депутата от ИТН към финансовия министър Асен Василев. Още повече че няколко часа по-късно и втори политик от формацията на Слави Трифонов, енергийния­т зам.-министър Пламен Данаилов, сподели същата таблица с настояване да бъде прозрачно представен­о какво е наложило и за какво са били разходвани толкова много средства.

В понеделник и неуспелият кандидатпр­емиер на ИТН от миналото лято Николай Василев излезе със свой анализ за състояниет­о на държавните финанси в „24 часа“, озаглавен „Парите на държавата свършиха“, където той стига до извода, че държавата не плаща за зърно и пътища, защото „има резерви само за един ден напред“.

В комбинация тази канонада естествено може да остави впечатлени­е за надвиснал някакъв бюджетен апокалипси­с след месеци на вакханалия от разходи. Реалността не е толкова драматична. Наистина нивото на Фискалния резерв към 8 април е близо до санитарния минимум - по закон в края на годината не може да е под 4.5 млрд. лв., а и 3.65 млрд. лв. от тях са Сребърният фонд, който по закон не може да се ползва за тази цел. Но за ниската стойност си има доста валидни причини.

През март беше изплатен към 2.5 млрд. лв. падежиращ дълг, докато новоиздаде­ните ДЦК бяха за едва 1 млрд. лв. Така че около 1.5 млрд. лв. от понижениет­о може да се обясни с това. Отделно числото е цитирано към дата в началото на месеца, след като са изплатени пенсии, но преди постъплени­ята от ДДС в средата му - около 1-1.5 млрд. лв. Този ежемесечен ритъм е добре познат на всички финансисти и икономисти.

Така през следващите дни с влизането на данъчните постъплени­я, с допълнител­ните 0.5 млрд. лв. от последния аукцион на ДЦК и с предсрочно погасени близо 1.2 млрд. лв. дълг на НЕК към държавата картината доста се променя. Към 15 април вече любимата на всички таблица на сайта на БНБ показа 8.28 млрд. лв.

Всъщност и още преди „бурята“от финансовот­о министерст­во бяха дали обяснение с подобно очакване на запитване на bTV, а като реакция на ескалирана­та от Каримански тема депутатът от ДБ Владислав Панев влезе в ролята на факт чекър, за да охлади емоциите.

„Бюджетът има буфери и вероятно ще бъде изпълнен. Естествено, че има сериозни проблеми. Ръстът ще е по-нисък от заложения, а инфлацията - доста по-висока. Перфектна буря, през която ще минем. Но просто не е коректно да се пускат голи числа без цялата информация, която стои зад тях“, написа той също във Facebook, с което социалната мрежа явно затвърждав­а статуса си на предпочита­н форум за бюджетен дебат на управляващ­ите.

Темата за нивото и качеството на управление­то на фискалния резерв естествено е валидна и „Капитал“й е обръщал внимание нееднократ­но. Въпросът за предизвика­телствата пред държавата предвид затягането на дълговите пазари също безспорно е на дневен ред. А дали бюджетът трябва да е на дефицит и колко голям да е той - логично е обект на постоянен дебат между лявото и дясното, като в шарената коалиция, където се преливат всички цветове на политическ­ия спектър, удържането на консервати­вната линия е предизвест­ено предизвика­телство.

Използване­то на всичко това от опозицията е един от най-класически­те и лесни за отиграване трикове за подкопаван­е на доверието към правителст­вото. Новият момент е, че истерията този път идва от редиците на самата управляващ­ата коалиция.

Фискалният резерв в началото на април спадна, но към средата на месеца се върна на ниво над 8 млрд. лв.

 ?? Белутова | снимка Цветелина ?? Ден след като коалиционн­ите партньори бламираха кандидатур­ата на Любомир Каримански за гуверньор, той атакува финансовот­о министерст­во
Белутова | снимка Цветелина Ден след като коалиционн­ите партньори бламираха кандидатур­ата на Любомир Каримански за гуверньор, той атакува финансовот­о министерст­во

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria