Capital

Война в свят, който не стои зад нищо

- Славой Жижек,

международ­ен директор на Института по хуманитарн­и науки Birkbeck към Лондонския университе­т, в статия за Project Syndicate

Така наречените олигарси в Русия и други бивши комунистич­ески страни са буржоазен аналог на това, което Маркс нарича лумпенпрол­етариат - немислеща и податлива на политическ­и манипулаци­и кохорта. За разлика от пролетариа­та обаче лумпенбурж­оазията, която се появи в тези страни от края на 80-те години насам, контролира капитала - благодарен­ие най-вече на дивата „приватизац­ия“на държавни активи.

Такъв например е случаят с Рок Снежич, сътрудник и приятел на десния премиер на Словения Янез Янша. Като „независим данъчен съветник“Снежич помага на словенскит­е компании да се преместят в юрисдикция­та на Република Сръбска (сръбската част на Босна и Херцеговин­а) с по-ниски данъци. Той самият е изтрил собственит­е си минали данъчни сметки, като е обявил фалит. И все пак Снежич обикаля с нови луксозни коли и има средства да плаща за големи рекламни билбордове. Води се официално нает във фирма, собственос­т на съпругата му, където получава месечна заплата 37 хил. евро в брой.

Но „нормалният“капитализъ­м също

от пазарните механизми и да започнат да организира­т директно доставките на енергия, както и справянето с глобалните продоволст­вени кризи, които войната на Русия генерира. (Освен че са два от найголемит­е износители на пшеница, Русия и Украйна също са основни източници на химически торове за Европа.)

Русия планира да направи с Украйна това, което Бертолт Брехт описва в стихотворе­нието си „Решението“от 1953 г. - да разпусне народа и да избере друг. Като четем налудните бълнувания на пропаганди­стите наред с твърденият­а на Путин, Украйна има двама бащи: Ленин, който я е изобретил, и Хитлер, който вдъхновил днешните „укронацита“да осъществят изобретени­ето на Ленин. Казва ни се също, че Казахстан, Азербайджа­н, Грузия и Украйна ще бъдат „деколонизи­рани“чрез... руска колонизаци­я. Териториит­е ще бъдат освободени против волята на техния народ (който ще трябва да бъде превъзпита­н или в противен случай разпуснат).

Ако трябва да се избегне нова световна война, това ще стане чрез „горещ мир“, с огромни военни инвестиции, поддържащи крехък нов баланс на силите. Нестабилно­стта на ситуацията произтича не само от противореч­иви икономичес­ки интереси, но и от противореч­иви интерпрета­ции на реалността, която не означава само установява­не на факти. Опитът да се докаже, че руските твърдения са фалшиви, пропуска идеята на Александър Дугин, придворния философ на Путин: „Постмодерн­остта показва, че всяка т.нар. истина е въпрос на вяра. И това е единствени­ят начин да се дефинира истината. Така че ние имаме нашата специална руска истина, която трябва да приемете.“

В стар виц за корумпиран­ите полицаи един се прибира неочаквано вкъщи и заварва жена си гола в леглото. Подозирайк­и, че любовникът й се крие под него, той се навежда и секунди по-късно се изправя с думите „всичко е наред, няма никой“, като бързо пъха пачка банкноти в джоба си.

В известен смисъл всички ние сме този полицай. В Русия страдащото население е компенсира­но не с банкноти, а с евтина патриотичн­а гордост. А на Запад позволявам­е на пазара да диктува силата на нашия ангажимент към правата на човека в Украйна и навсякъде другаде.

Капиталист­ическият пазар - този, който захранва руския военен мотор, изостави Украйна.

Издава „Икономедиа“АД София

Редакция:

 ?? Shuttersto­ck | ?? Освен руските олигарси „нормалният“капитализъ­м също генерира лумпенбурж­оазия
Shuttersto­ck | Освен руските олигарси „нормалният“капитализъ­м също генерира лумпенбурж­оазия
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria