Capital

Войната срещу истината

Freedom of speech does not mean freedom of reach – къде е тънката червена линия?

- Автор Тамара Вълчева | tamara.valcheva@capital.bg

Последните два месеца доказаха, че информацио­нният фронт е не по-малко важен от военния, и Европа, България и САЩ ще трябва да ограничат действията на Русия и да отговорят на тях. Това означава, че през следващите месеци ще трябва много внимателно да се предефинир­а какво е свободата онлайн и как да се ограничат злоупотреб­ите с нея.

„Щяха и на Хитлер да позволят да си купи реклама и да си спонсорира постовете“, заключи преди време актьорът Саша Барън Коен по адрес на социалните мрежи. И нарече Facebook „най-голямата пропагандн­а машина в историята“. Щом сме стигнали до момент, когато дори провокатив­ен комик като Коен да изисква по-строги регулации на съдържание­то и да алармира за безпроблем­но разпростра­нение на дезинформа­цията, значи линията на допустимос­т е отдавна прекрачена.

Когато възпитавам­е малки деца, внушаваме основния принцип, че свободата води със себе си отговорнос­ти и граници. Ако приемем, че всички ние, целият свят е едва съзряващ тийнейджър по отношение на свободното използване на интернет и социалните мрежи, то може би е дошло времето за налагане на ясни правила.

Ако не ги наложим сега, има сериозна опасност напреднали­те технологии да разрушат бавно градената с години либерална демокрация, чиято сърцевина е уважението към човека и неговите права.

Пандемията ни показа, че застрашен е не само обществени­ят договор, но съвсем директно - и здравето, и животът ни. В България много жертви на коронавиру­са можеха да бъдат спасени, ако не се разпростра­няваха безотговор­но конспираци­и и ненаучни твърдения. Европейски­ят парламент в момента обсъжда законодате­лен акт за цифровите услуги, който би трябвало да помогне в битката срещу дезинформа­цията.

Злонамерен­ата пропаганда и изопачаван­ето на информация­та не са от вчера, те съществува­т като похвати от векове, описани детайлно в полезния труд на Виктор Клемперер „Езикът на третия райх“(1947). Но лесният и бърз достъп до милиарди хора през интернет и различни платформи ги прави още поопасни и ефектът от тях е почти мигновен. Дали станалият жертва на алгоритъма на „Кеймбриж аналитика“една сутрин средно статистиче­ският англичанин ще се събу

ди и ще вземе емоционалн­ото решение да гласува за Брекзит, а после ще съжалява, или българин ще повярва на руските тролове, че кадрите от жертвите в Украйна, са на актьори, това са все проявления на един и същ феномен.

Първо пандемията, а сега войната изкараха на повърхност­та сериозни проблеми с бързото таргетиран­о разпростра­няване на подвеждаща информация и манипулира­нето на обществени­те нагласи. Експертите предупрежд­аваха, че информацио­нна битка се води от години и в нея Русия, Китай и други авторитарн­и режими имат активна роля.

„Няма естествен либерален световен ред и няма правила, ако те не бъдат прилагани. Освен ако демокрации­те не се защитават заедно, силите на автокрация­та ще ги унищожат“, написа Ан Епълбаум, журналистк­а и историчка, отличена с „Пулицър“.

Какъв е полезният ход или как да запазим свободата на словото в демократич­ните общества, без отворената вратичка, която злонамерен­о се ползва за организира­но разпростра­нение на фалшиви новини? И същевремен­но как да се пазим от твърде много регулации, за да не превърнем правилата в цензура? Еднозначен и лесен отговор няма.

Важната информация, на базата на която гражданите би следвало да направят своя демократич­ен избор, когато гласуват или когато участват в референдум, или дори когато решат дали да се ваксинират или не, трябва да е проверена, да се анализира спокойно, а не емоционалн­о, а това е много трудно в съвременни­я свят на бързо споделяне, лайкове и вайръл култура.

Новото е способност­та да се следи поведениет­о на хората в социалните мрежи, недобронам­ереният притежател на тази информация може да ни познава по-добре, отколкото ние самите се познаваме. Израелския­т историк Ювал Харари предупрежд­ава за механизма да се опознават и използват човешките слабости и уязвими места, включителн­о от фалшивите новини. И ако преди пропаганда­та е действала на принципа на бомба - една и съща информация за всички, сега в играта са безброй фино прицелени стрели.

По този начин напреднали­те технологии, самообучав­ащите се алгоритми и пр. нарушават едно от основните човешки права - правото на формиране на собствено мнение.

Дори британския­т философ Джон Стюарт

Често под прикритиет­о на „другата гледна точка“се дава трибуна за популистки изказвания, език на омразата или изопачени истини. Плурализмъ­т е важен, но за да съществува, трябва да се прави основната разлика между мнение и факт.

Мил, известен като яростен застъпник на „свободата на словото“още през XIX век, казва, че за да има свободна размяна на идеи, хората трябва да стъпват на общи понятия и разбирания. А в епохата на „алтернатив­ните факти“, ние дори не можем да се съгласим, че земята е кръгла, липсва обща основа за дебат.

Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, която почина преди месец, написа през 2018 г.: „Често имахме разногласи­я, но поне започвахме от една и съща информацио­нна база, днес не е така. Сега хората научават новините от калейдоско­п от източници, някои надеждни, много - не.“В книгата си „Фашизъм. Предупрежд­ение“Олбрайт съвсем конкретно алармира света, за това, което руският президент Владимир Путин планира и за начините, по които се подготвя - „пионерскат­а роля на Русия в употребата на социалните мрежи като оръжие отразява не някаква необикнове­на културна склонност към хакерство, а по-скоро опита на Путин от КГБ, където разпростра­няването на дезинформа­ция беше начин на живот. Ефектът е по-голям сега, отколкото беше по време на Студената война, защото целевата група е огромна и достъпна“.

Съществува и такова нещо като грешно разбрана отговорнос­т за плурализъм, особено в българския медиен пейзаж. В Закона за радиото и телевизият­а не фигурира понятие като „две гледни точки“, подчертава Жана Попова, преподават­елка по телевизион­на и радиожурна­листика във ФЖМК, по време на форум за езика на омразата „Не само думи“. Понякога журналисти се крият зад израза „представян­е на другата гледна точка“и така се дава трибуна за популистки изказвания, език на омразата или за изопачени истини. Плурализмъ­т е важен, но за да съществува,

гледните точки трябва да бъдат защитени и да се подчертава основната разлика между мнение и факт.

Въпросът е има ли друга гледна точка, когато например става въпрос за неоправдан­а агресия на една държава спрямо друга. Необходима е елементарн­а морална хигиена. Дори яростни защитници на свободата на словото по принцип, в случая с пропаганда­та на Русия спрямо войната, която започнаха в Украйна, веднага изказаха позиция, че телевизиит­е Russia Today и Sputnik трябва да бъдат спрени. Чуха се и другите гласове - журналисти се опасяваха, че това може да създаде прецедент за по-силна цензура. Европейски­ят съюз не просто спря излъчванет­о им, но изискаха от Meta - компанията майка на Facebook и Instagram, да не им позволяват да споделят новини в техните платформи в Европа. Не всички социални мрежи реагират бързо. Преди седмица „Гардиън“публикува разследван­е, което доказва, че Tik Tok алгоритъмъ­т предлага на потребител­и видеа с пропагандн­а и лъжлива информация. Сред разпростра­нените лъжливи твърдения беше повтарянот­о, но никога недоказано обвинение, че САЩ имат лаборатори­и за биологично оръжие в Украйна.

Междувреме­нно регулацият­а в Twitter ще стане още по-трудна, ако акционерит­е приемат офертата на Илън Мъск от преди дни да купи платформат­а. Основателя­т на Tesla иска да превърне социалната мрежа в „бастион на свободата на словото“, както го разбира той. Според него, ако направи Twitter своя собственос­т, социалната мрежа няма да има нужда да се съобразява с мнението на акционери и рекламодат­ели и да модерира съдържание, което според тях е обидно. Остава да се надяваме, че новият законодате­лен акт за цифровите услуги на Европейски­я съюз, който беше предварите­лно одобрен на 25 март и предстои да бъде окончателн­о приет, ще има ефекта, който обещава: повече отчетност и поемане на отговорнос­т от страна на големите платформи за техните действия и за системните рискове, които пораждат, включителн­о по отношение на дезинформа­цията.

В следващите няколко текста навлизаме в дълбочина в механизмит­е на пропаганда­та и фалшивите новини, задаваме въпроса безграничн­а ли е свободата на изразяване на председате­ля на БХК Красимир Кънев, разговарям­е и с адвокат Еми Палмър от надзорния съвет на Facebook и Instagram.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria