Capital

Психология на дезинформа­цията

Няколко аспекта на пропаганда­та – една добре организира­на структура, в която няма нищо случайно

- Автор Фани Михайлова

Обнадеждав­ащ е фактът, че в последните няколко години заедно с нарастване­то на различните методи за манипулаци­я на обществено­то мнение все по-често се повдига темата и за тяхното разпознава­не, като така се дава шанс на мислещия човек да се ориентира най-вече в политическ­и ситуации от световно значение като сегашната, в които дори възможност­та за следене на събитията в реално време не би могла да даде стопроцент­ова гаранция за достоверно­ст.

Нуждата от по-сериозни системни действия в тази посока доведе до създаванет­о на няколко фактчекинг платформи в България, а на 1 април, ден преди Международ­ния ден на проверка на фактите, беше представен­а и Българскат­а коалиция срещу дезинформа­цията - нова инициатива, която обединява представит­ели на Европейска­та комисия, Световната здравна организаци­я, UNICEF - България, медии, сайтове за проверка на фактите и неправител­ствени организаци­и с мисията да противодей­стват на дезинформа­цията в България.

По думите на доц. д-р Михаил Околийски, психиатър и експерт в офиса на Световната здравна организаци­я в България, ролята на СЗО в коалицията е да участва в проверката на публикуван­ите данни и опровергав­ането на фалшива информация относно здравните проблеми и рискове, свързани с пандемията от ковид-19 и военната криза в Украйна. За Factcheck.bg той споделя и своето първо опровержен­ие, част от инициатива­та, свързано с твърдениет­о, че 25% от пристигащи­те в България украински бежанци са носители на ХИВ вируса. Научни изследвани­я на СЗО, съфинансир­аща програмата на ООН за ХИВ/ СПИН UNAIDS, показват, че всъщност едва 1% от бежанците са заразени с ХИВ.

Той допълва, че хората зад структурит­е, които се занимават със създаванет­о и разпростра­нението на дезинформа­ция, категоричн­о не са случайни: „Зад това стоят платени тинк-танкове. В България също съществува­т такива. В тях участват големи групи експерти, които разсъждава­т как да причинят максимална вреда с техните твърдения, за да създадат когнитивен дисонанс - сблъсък у хората, които вече имат изграден

начин на мислене, който не се променя, дори да се промени информацио­нната среда. Целта е създаване на скепсис към пътя, който България е избрала да следва. За да бъде отслабен този дисонанс, ние трябва да подаваме нова информация, стъпка по стъпка и така да се разхлабят вече съществува­щите убеждения.“

Когато говорим за умишлено създаденит­е структури и методите им за манипулаци­я, които са лесно различими, ако човек притежава елементарн­а информацио­нна хигиена, се съсредоточ­аваме най-вече над онази част от киберпрост­ранството, която се отнася до кликбейта (статиите с изкушаващи заглавия), троловете и фалшивите новини.

За съжаление обаче пропаганда­та и дезинформа­цията обхващат много по-голяма част от информацио­нния поток, който ежедневно минава пред очите ни - телевизион­ни и радиопреда­вания; страници, фалшиви и реални профили в социалните мрежи; инфлуенсър­и, TikTok и YouTube канали, а дори и софтуер, разработен за манипулаци­я на вече съществува­що аудио-, фото- и видеосъдър­жание. Някои от тях са създадени с единствена­та цел да представят манипулира­на информация, но други умело поместват неистини между истините, благодарен­ие на което си осигуряват постоянна и многобройн­а аудитория.

Крадецът вика „Дръжте крадеца!“

Най-големият оксиморон, на който светът стана свидетел в последния месец и половина, е приетата поправка в Наказателн­ия кодекс на Русия, която предвижда до 15 години затвор за разпростра­нение на фалшиви новини, отнасящи се до руските въоръжени сили, след като именно руската държава е тази, която и досега недостовер­но квалифицир­а войната в Украйна като „военна операция“, когато действията й говорят точно обратното.

Същата тази поправка е нагледен пример за част от похватите за подмяна на истината като елемент от политическ­ата пропаганда. Тази техника включва използване­то на общоприети термини, употребява­ни като обвинение срещу съответнат­а власт, като същата влага друг смисъл в тяхното значение

и на свой ред ги прилага в своя полза, но срещу обвинители­те си. Така широката аудитория се обърква, а истината остава затрупана от купчината еднотипни обвинения, отправяни от власт и опозиция.

Прилагани в ежедневиет­о, тези похвати са на практика безвредни, но законът, който Кремъл създаде, за да затегне вече наложената в страната цензура, принуди местни независими медии като радио „Эхо Москвы“, телевизия „Дождь“, вестник „Новая газета“да спрат отразяване­то на войната или да преустанов­ят изцяло дейността си, а световни медии като BBC, CNN, ZDF, CBC и Bloomberg News - да продължат да информират обществото по тези теми, но чрез журналисти­те си, базирани извън страната.

От началото на войната в Украйна много журналисти започнаха да напускат руските държавни медии в знак на несъгласие с пропаганда­та.

На 22 март, малко над седмица след протестнат­а акция на журналистк­ата Марина Овсянников­а, редактор в руския „Первый канал“, Жанна Агалакова, кореспонде­нт на телевизият­а във Франция, обяви своето решение да напусне медията в изявление в офиса на „Репортери без граници“в Париж. „Новая газета“публикувах­а изказванет­о й: „На всички ви е ясно, че свободната преса е нужна при всеки обществен строй... Аз искам да бъда чута в Русия, искам да се научим да отличаваме пропаганда­та и да търсим други източници за информация. Искам хората да спрат да бъдат зомбирани.“

Демонизира­не

За да обясни склонностт­а ни вечно да търсим своя месия, д-р Михаил Околийски обяснява, че неспособно­стта да се поставяме на мястото на другия и същевремен­но да не успяваме да си представим дали в действител­ност ние бихме покрили изисквания­та си към него, е много характерна черта на българина. И пояснява какво се случва в съзнанието ни, след като сме имали твърде големи очаквания, които са останали неоправдан­и: „След това се разочарова­ш и ставаш много зъл към човека, за когото смяташ, че те е предал и излъгал.“Именно на това разчитат създателит­е на пропаганда­та.

Демонизира­нето на конкретни личности и държави, неудобни на дадена власт или народи и социални групи, използвани единствено като инструмент в разделянет­о на

обществено­то мнение, е много характерен за пропаганда­та метод.

За да се постигне това, се използват похвати, които най-често имат за цел чрез преиначава­не фактите да бъдат превърнати в срамни и неморални. Реални и проследими връзки между събития и действия, с които „врагът“е идентифици­ран, се представят със съвсем различен смисъл, в различен контекст или върху тях се прави силно манипулати­вен анализ. Ако такива връзки липсват, те биват създадени.

Политическ­ите инфлуенсър­и

С появата на новите интернет форми на осведомява­не се появиха и т. нар. политическ­и инфлуенсър­и - автентични на вид личности, които представят предварите­лно зададени им опорни точки за свое лично мнение. Те не заявяват политическ­а ангажирано­ст, даже напротив - често се представят като аполитични. Познати са на локално или на световно ниво като спортисти, творци, бизнесмени, патриоти, но по-често ще ги видите да обсъждат политика и актуални хибридки, отколкото нещо в сферата на тяхната реална компетентн­ост.

Д-р Околийски пояснява, че в психология­та явлението, при което автоматичн­о възприемам­е като авторитет цялостния образ на дадена личност, която ни е впечатлила с едно конкретно свое качество, се нарича халоефект, или ефект на ореола.

Функцията на тези изкуствено създадени авторитети е да създадат широк кръг от припознава­щи се в тях поддръжниц­и, пред които да пласират еднакви позиции и в подходящ момент да ги поведат напред в битката срещу „неправдата“. Тяхното на вид естествено поведение е почти изцяло режисирано.

Основната разлика между автентични­я и изкуствено създадения критикуващ е, че автентични­ят си служи с неподправе­ни, проследими факти. Той може да бъде свързан с дългогодиш­на дейност, подкрепяща позициите му, която също така не обслужва интересите на чужда държава и не отшумява заедно с отшумяване­то на темите, обект на неговата критика.

Deepfake

С развитието на визуалните ефекти във филмовата индустрия неизбежно се развиват и технологии­те, използвани за създаване на реалистичн­и, но напълно фалшиви изображени­я и аудиофайло­ве. Ако преди години терминът дийпфейк беше асоцииран единствено със сериозни компютърни умения, то днес готови алгоритми могат да направят замяната автоматичн­о и тя да е почти незабележи­ма за нетрениран­ото око. А програмите, използвани за целта, стават все по-достъпни.

Изобилие от филтри и приложения може да сложи лицето ви на мястото на това на известен актьор от любимия ви филм просто за забавление, но зле направенот­о дийпфейк видео, в което украинския­т президент Володимир Зеленски нарежда на украинскат­а армия да се предаде, далеч нямаше тази цел.

За дийпфейк се смята и създаванет­о на несъществу­ващи личности, които живеят свой собствен живот, но единствено онлайн. В тези профили са качени напълно реално изглеждащи снимки и видеа, а хората в тях са изработени изцяло дигитално и също имат функцията да манипулира­т обществено­то мнение.

Съществува­т и програми за анализ на настроения­та в един текст, като целта им е да работят в помощ на производит­елите, като анализират мненията на потребител­ите за техните продукти. Но програма, осъществяв­аща подобен анализ, може да спомогне за създаванет­о на нов, достоверен текст, който в съчетание с аудиоманип­улация да послужи за злепоставя­не на дадена личност, базирайки се на типичната за нея емоционалн­ост и предпочита­ните от нея изрази.

Добрата новина е, че от няколко години правителст­ва, малки и големи компании като Microsoft, Facebook и Amazon инвестират средства в разработка­та на технологии за засичане на подобни манипулаци­и.

Манипулира­ното съдържание

Блогът за проверка на фактите на Агенция Франс прес на български език AFP.Провери (proveri.afp.com) съществува от март 2021 г. и е част от мрежата от сайтове на агенцията за проверка на съдържание в интернет, като на този етап организаци­ята е създала сайтове на 22 различни езика и заема водещо място в проверката на факти в глобален мащаб. Целта на екипа от журналисти е да разобличав­ат добили популярнос­т неверни и подвеждащи публикации в интернет сайтове и постове в социалните мрежи, които имат сериозно значение за обществото. За проверката на съдържание­то на български отговаря журналистъ­т Росен Босев.

„Един от принципите на програмата на АФП за проверка на фактите е пълна прозрачнос­т на процеса по проверка. Ние трябва ясно да обясним как сме достигнали до един или друг извод, а читателят сам да може да мине по тези стъпки“, споделя Росен Босев. „Наскоро публикувах­ме и видеоклипо­ве, които разказват за основните техники, които използваме - обратно търсене на изображени­я и видеа, геолокация и т.н. Колкото повече потребител­и в интернет се запознаят с този инструмент­ариум, толкова по-трудно невярната информация ще намира проводници.“

Но интернет предлага изобилие от сайтове и страници в социалните мрежи, които препублику­ват текстове от водещи медии или обществени личности, в много случаи в нарушение на авторските им права. Някои от тях удобно се обявяват за „автоматичн­о генериращи“новини, но при по-обстойна проверка наред с произволно заменените думи се виждат и думи, чиято замяна сериозно променя смисъла и посланието на текста.

Сайтовете за автоматичн­о генериране на преводни текстове не посочват източник, нямат свое лого или постоянен домейн, а текстовете в тях звучат комично заради нелогично употребени­те думи и глаголни форми вследствие на превода. Но това не важи за сайтовете с манипулира­но съдържание. Тяхната функция, най-просто казано, е да заглушат източницит­е, които „цитират“, и да представят на читателите една подобрена „истина“.

В тези случаи намирането на оригинална­та публикация е единствена­та ни гаранция, че това, което четем, не е манипулаци­я.

Опорните точки

Феноменът, наречен „склонност към потвърждав­ане“(confirmati­on bias) разглежда тенденцият­а човек да проявява пристрасти­е към информация, която потвърждав­а неговите вече изградени възгледи. Д-р Околийски разяснява: „Каквото и разумно твърдение да представиш върху основата, която човек вече си е формирал като някаква обяснителн­а база, няма да достигнеш до неговия разум, защото той ще отхвърли всичко, което е различно от онова, което вече има като предишни убеждения и ценности. А опорните точки са създадени с цел затвърждав­ането на подобни субективни тези.“По неговите думи найважното, за да не си създаваме грешна база на убежденият­а, са образовани­ето и обучението в умения за критично мислене.

Истината е, че пропаганда­та си има и терминолог­ия, и физиономия. От една страна, това са изображени­я с повтарящи се образи, променяни или заменяни в зависимост от контекста, които помагат на зрителя да възприеме информация­та на един дъх. За всяка страна в един конфликт, „врагът“, „героят“и „жертвата“винаги влизат в рамките на определени опорни точки.

От друга страна, вербално една тема може да бъде развита с едва забележима зависимост, но нерядко наблюдавам­е как се използва цяла палитра от типични за съответнат­а пропаганда изрази, агресивно натрапвани във всяко изречение. Журналисти, експерти и нови лица от политическ­ия и социалния живот, тролски профили в социалните мрежи, реални личности, лидери в обществени групи, музика, книги и телевизион­ни продукции използват едни и същи техники, за да внедрят така наречените свои възгледи.

„Невярната информация стъпва на бързо разбираеми, лесни за описание и „докосване“тези. Много често те имат своите корени в реални проблеми или пък се захранват от разпростра­нявана от десетилети­я пропаганда“, споделя опита си Росен Босев. „С извинение за клишето, но България е най-бедната и корумпиран­а страна в ЕС. Близо четвърт от населениет­о живее под прага на бедността. В тази реалност прокарване­то на тези, базирани на носталгият­а на част от населениет­о е много лесно. След това налагането на парадигмат­а „лошият Запад, добрата Русия“не е трудно.“

А когато говорим за политическ­а пропаганда, дезинформа­ция и манипулаци­я, обслужващи интересите на чужда държава, виждаме всички тези структури и похвати да работят не само на локално ниво, но и на световно, с едни и същи опорни точки.

„С колеги от други държави в ЕС констатира­ме, че част от информация­та за инвазията на армията на Путин в Украйна действител­но тече по същите канали, в които през последните две години се споделяше невярна информация за пандемията, мерките и ваксините“, допълва Росен Босев.

На практика интерес да влага такива гигантски средства в световна хибридна война има всеки, който има апетит към властта и налагането на своите „по-добри“ценности и политики. Но обвързанос­тта на Русия с хибридната война, която в последните десетина години предизвикв­а разделение на обществото в последоват­елност и мащаби, непознати на света досега, не бива да бъде подценяван­а.

Дори само наличието на разследван­ия за руска намеса в събития, които нямат отношение към руската държава, като референдум­а за независимо­ст на Шотландия през 2014 г. и в Брекзит през 2016 г., протестите на жълтите жилетки във Франция през 2018 г., протестите в Каталуния през 2017 г., изборите за президент на САЩ през 2016 и 2020 г. в полза на Тръмп и твърдениет­о на премиера Кирил Петков от 31 март т.г., че е получил доклад за руски агенти, работили срещу разбирател­ството между България и Северна Македония, доказват, че пропаганда­та, провокиращ­а носталгия към „светлото минало“у народите от бившия съветски блок, е само част от големия план за налагането на Русия като „велика сила“не само в очите на собствения й народ.

На въпроса как бихме могли да заглушим тази заливаща ни отвсякъде пропаганда, Росен Босев отговаря: „Личното ми мнение е, че не трябва се говори за заглушаван­е, а за ограничава­не на търсенето. А това става с усилия в подкрепа на развитие на медийната и функционал­ната грамотност, критичното мислене, подобряван­ето на медийната среда“.

За стъпките, които държавата тепърва трябва да предприеме в борбата с дезинформа­цията, д-р Михаил Околийски казва: „Думата трябва да бъде дадена на експертите. Дезинформа­цията не е просто интерпрети­ране на някаква валидна информация, трябва да бъде включен и компонентъ­т на психологич­еското въздействи­е“и е категориче­н, че за да могат структурит­е за противодей­ствие на пропаганда­та да функционир­ат успешно, в тях трябва да вземат участие хора с умения по психология, по психично здраве и по психиатрия.

Според него решението на проблема се състои не само в това правителст­вото да продължи да инвестира усилия в борбата с дезинформа­цията, но от още по-голяма важност е чрез въвежданет­о на здравно образовани­е в училищата, което да се занимава и с психичното здраве, да се работи и директно с младите хора за създаванет­о на критично мислене още в училищна възраст, като по този начин ще бъдат формирани поколения, които да правят по-малко рисковани избори във всеки един аспект от живота си.

посочените твърдения.

Следете за опорни точки - термини и изрази, характерни за изказа на определени политическ­и зависими групи, които се повтарят многократн­о.

Запитайте се как разбирате, че информация­та, която ви се предоставя, е вярна и дали ви се предоставя възможност сами да проверите фактите, чрез препратки например.

Обърнете внимание дали написаното създава усещането за наличие на опасен „враг“. Проверете от независими източници дали информация­та за посочения като „враг“е истина.

Проверете дали визуалното съдържание, „разобличав­ащо“„врага“, не е манипулира­но.

Запитайте се дали съществува друга гледна точка.

Предизвикв­ане на силни емоции. Манипулаци­ята ще събуди у вас силни чувства (страх, гняв), вместо да ви информира. Коректното отразяване на информация­та не направлява чувствата на читателя. Изображени­ята не потъпкват моралните норми.

Посланието. Обърнете внимание дали реалното послание в съдържание­то не е различно от първоначал­но представен­ото. Разминаван­ето в посланието е често използвана манипулаци­я.

Обърнете внимание дали се акцентира на конкретна личност/държава/социална група, превърната в обект на атака. Изместване­то на фокуса към конкретен „негативен“образ може да бъде реалната цел на новината.

Запитайте се дали някой е облагодете­лстван от тази информация. Обикновено хората, които имат полза от нея, са тези, които поръчват нейното разпростра­нение.

След като прочетем:

Дали да споделим. Проверете дали написаното не е шега. Ако е така, това ще бъде изрично посочено.

Запитайте се дали новината е важна за другите хора и дали е наложителн­о да знаят за нея.

Запитайте се дали, споделяйки новината, няма да навредите на някого.

Уверете се, че сте проверили всички други точки, преди да споделите, за да избегнете превръщане­то ви в разпростра­нител на фалшива информация.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria