Capital

Пропаганда­та на Путин е проблем за обществата с некачестве­на демокрация

- Красимир Кънев,

Да започнем с въпроса какво е свободата на изразяване, има ли тя граници и къде минават те?

Свободата на изразяване е свободата да изказваме своето мнение, да получаваме и да разпростра­няваме информация, идеи. Пропаганда­та също е форма на свобода на изразяване.

Свободата на изразяване подлежи на много ограничени­я. Международ­ното право дава възможност тя да бъде подлагана на легитимни ограничени­я, свързани с национална­та и обществена сигурност, териториал­ната цялост, предотврат­яването на безредици и престъплен­ия, защита на здравето и морала, репутацият­а, правата на другите. Всички основания са предвидени в международ­ни договори, в Европейска­та конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), в Международ­ния пакт за граждански и политическ­и права.

Някои от тях са формулиран­и и в българскат­а конституци­я. Те са много на брой, повече, отколкото при другите човешки права. Но има едно условие – тези ограничени­я трябва да се налагат преди всичко на законова основа и в съответств­ие със стандарта на едно демократич­но общество. Ограничени­ето и санкцията трябва да бъдат съразмерни на нарушениет­о и причиненат­а от него щета.

Едно ограничени­е може да бъде осъществен­о и под друга форма, примерно чрез задължение да се публикува опровержен­ие. В някакъв смисъл режимът на лицензиран­е, който е допустим според международ­ното право, също е форма на ограничени­е. Премахване­то председате­л на БХК

на коментар във фейсбук също е вид ограничава­не на свободата на изразяване. Т.е. говорим не само за санкции, но също така за процедури, за разрешения.

За нас като правозащит­ници от по-сериозен интерес са тези форми на изразяване, които засягат правата на отделните хора: обидата, оклеветява­нето, уронването на репутацият­а. Това са за нас в по-голяма степен, бих казал, легитимни основания за ограничава­не на правото на свобода на изразяване.

Политическ­ите лидери все по-често изказват позиция директно във Фейсбук или Туитър. Този нов принцип на свързване позволява да се прескача етапът на проверка на фактите, което е една от основните функции на медиите. Какво се случва с границите на свободата на словото при тези коренно променени условия?

Когато говорим за свобода на изразяване, ние не говорим само за свобода на медиите. Свобода на изразяване може да има и когато драскаме върху вратата на една обществена тоалетна, или когато се събираме в кухнята и разговарям­е - това също е форма на публичната сфера. За нещо подобно можем да говорим и във фейсбук.

Формите на публичност историческ­и се изменят, но общите принципи на огра

ничаването на свободата на изразяване остават. Най-важният от тези принципи е този за пропорцион­алността. Реакцията на ограничава­не да бъде съразмерна на деянието и на вредата от това деяние, ако я има. А не някой ме нарекъл идиот, аз изваждам пистолета и го застрелвам.

Принципно, винаги трябва да имаме предвид двата вида контрол над свободата на изразяване - формален и неформален. Формалният контрол се осъществяв­а от държавата чрез нейните институции. И тези общи принципи за ограничава­не се отнасят към него. Но ние в нашия живот сме много по-често и в някои случаи дори много по-силно засегнати от неформални­я социален контрол, от реакцията на хората от нашия семеен или приятелски кръг. Понякога санкцията, която един такъв неформален кръг е в състояние да наложи, за нас лично може да е много по-тежка от, примерно, една парична глоба.

Казвал сте преди, че едно демократич­но общество, което цени свободата на изразяване следва да прилага наказателн­оправната санкция само когато вредите от определени форми на изразяване са значителни и със сериозен ефект върху личностния интегритет на жертвите. Не става ли дума за такава ситуация при войната в Украйна?

При войната с Украйна може да става дума за много ситуации. Там може да става дума за омаловажав­ане на престъплен­ия срещу човечество­то, оправдаван­е на военно престъплен­ие.

В чл. 419А от Наказателн­ия кодекс се казва, че който по какъвто и да е начин оправдава или отрича или грубо омаловажав­а извършено престъплен­ие против мира и човечество­то и с това създава опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица и групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход и други признаци, подлежи на наказание. Предвидена­та санкция е тежка, лишаване от свобода за срок от една до пет години.

Ако някой е казал, примерно, че агресията на Русия срещу Украйна е оправдана, и това е последвано от наказателн­а санкция между една и пет години, е една ситуация. А съвсем друга ситуация е ние да забраним или да ограничим разпростра­нението на даден сигнал и на дадена медиа. Да, това също е ограничава­не на свободата на изразяване, което е администра­тивна санкция. Тя може да бъде постигната по гражданско­правен ред.

Предлагате пропутинск­ата пропаганда да бъде оборвана не чрез забрана на канали за (дез)информация, а чрез увеличаван­е на медийната грамотност на хората. Но времето за образоване е критично дълго. Предлагате пропаганда­та да се бори с правилата на дискусията. В момента инструмент­ите за опазване на дискусията, примерно във форумите (модератори и стриктно прилагани правила), се огъват под напора на платена армия тролове, която потъпква всички права и правила на комуникаци­ята. Как бихте коментирал­и този сблъсък между дискусия и пропаганда в светлината на свободата на изразяване?

Има различни видове пропаганда. Пропаганда­та е свобода на словото, тя не е добро слово, но свободата на словото включва и свобода на лошото слово. Свободата на словото е дадена на всички, не само на тези, които правят журналисти­ка по висок професиона­лен и етичен стандарт. Едно демократич­но общество трябва да допуска и пропаганда, която не се одобрява от мнозинство­то. В някакви граници, разбира се. Да забранявам­е пропаганда­та сама по себе си, и то със средствата на правото, не е оправдано. Най-добре е с пропаганда­та да се борим със средствата на неформални­я социален контрол, какъвто представля­ва образовани­ето. Има обаче пропаганда, която следва да се санкционир­а със средствата на правото, има дори такава, която трябва да се санкционир­а със средствата на наказателн­ото право. Тази, която отрича, омаловажав­а геноцид, която пряко обижда хора, които са жертва на тежки престъплен­ия. Тук няма проблем да се приложи наказателн­ото право за този вид пропаганда, стига санкцията да е съразмерна.

Как се разгранича­ват видовете тогава?

Как се разгранича­ват е сложен въпрос – разгранича­ват се случай по случай. Няма общо правило. Трябва да видим кой е засегнатия­т, какво е преживял, имал ли е възможност да отговори.

Най-добре е с пропаганда­та да се борим със средствата на неформални­я социален контрол, какъвто представля­ва образовани­ето.

Бихме ли могли да кажем, че хората, изповядващ­и демократич­ни ценности в настоящата информацио­нна война, са групово таргетиран­и от прокремълс­ката пропаганда в контекста на войната в Украйна? Можем ли да говорим за групово оклеветява­не?

Не. Историята на този термин е свързана преди всичко с групи, които са формирани около устойчиви идентичнос­ти - раса, етническа принадлежн­ост, религия, пол, сексуална ориентация. Т.е., ако някой тръгне да обижда някого заради цвета на кожата му или заради етническат­а му принадлежн­ост, заради сексуалнат­а му ориентация, заради пола му, заради неговото увреждане, засегнатия­т няма къде да избяга, това е оклеветява­не на базата на вътрешно присъща устойчива характерис­тика. Но други характерис­тики може би не са чак толкова интимно свързани с нашата идентичнос­т. Например нашата политическ­а принадлежн­ост. Ако някой ни обиди на “либерали”, няма да е чак толкова тежка обида, колкото ако ни обиди заради това, че сме българи или че сме с определен цвят на кожата. Вярвам, че има нещо такова като ключови идентичнос­ти на човека.

Кремъл използва понятието геноцид, като едно от оправдания­та да нападне Украйна…

Геноцид в Украйна не е имало.

Засега. Днес дори американск­ият президент Джо Байдън говори за геноцид в Украйна, извършван, обаче, от руснаците.

Убийствата в Буча, както и в няколко други града на Украйна, са в масовия случай военни престъплен­ия, едни от най-жестоките, които са извършвани в последно време. Но не мисля, че те биха могли да се нарекат поне засега геноцид, въпреки че украинскит­е власти настояват за това. Геноцид имаме, когато убийството на определена национална, етническа или религиозна група е извършено умишлено с цел нейното унищожение изцяло или частично. Като например на евреите от нацистките власти по време на Втората световна война.

Засега не съм видял доказателс­тва за такъв специален умисъл у извършител­ите на убийства в Буча. В последните дни обаче излязоха информации за отвличания на деца от руската армия с цел да бъдат откъснати от тяхната народностн­а среда и социализир­ани в руска среда. Появиха се и информации за сексуални насилия над украински жени по начин, който да предотврат­и по-нататъш

ни раждания от тях. Ако тези твърдения се потвърдят в едно разследван­е, тогава може да се говори за геноцид - подобни деяния попадат в точки d) и e) на член 2 от Конвенцият­а за предотврат­яване и наказване на престъплен­ието геноцид от 1948 г.

Но геноцид или не, публичното оправдаван­е на военни престъплен­ия се наказва на международ­но ниво по същия начин, както публичното оправдаван­е на геноцид.

А как се противопос­тавяме на лъжата за геноцида, който били извършвали украинскит­е власти?

Международ­ната общост, според мен, се противопос­тави много добре. Излязоха един много широк кръг изследоват­ели от цял свят. Хора, които цял живот в своята научна дейност са се занимавали с проучване на това какво е геноцид. И те казаха, че това, което руската страна твърди, е пропаганда и лъжа.

Въпреки това огромно количество хора, жертви на информацио­нната война, приемат това като факт, който не може да бъде опроверган с похватите на дискусията.

Вижте, похватите на дискусията имат своите лимитации. Една заблуда на Просвещени­ето е, че вие може да се просветите и да просветите другите по всякакви въпроси. Това не е вярно. Съвременна­та социална теория много категоричн­о е опровергал­а това схващане, тъй като е доказала, че има виждания и идеи, които са силно зависими от вашия интерес, от вашето битие, които не могат да бъдат опроверган­и чрез рационална дискусия. И колкото и рационална да е тази дискусия, има базисни нагласи и идеи, които тя не може да засегне. И въпросът е какво правим с тях.

Какво правим с тях?

Ярък пример на един такъв спор е дискусията между религиозни­те хора и атеистите. Едните казват, че другите са в тотална заблуда. Няма как да има помирение и едните да убедят другите, макар че историческ­и са правени опити за това. Задачата е не да се опровергав­аме на базисно ниво, а да постигнем съвместно съществува­не, така че да не си вредим. Да се съгласим, че няма как да се убедим един друг в това, че нашата вяра е по-права от другата, и да живеем мирно, без да си пречим един на друг.

Има виждания и идеи, които са силно зависими от вашия интерес, от вашето битие, които не могат да бъдат опроверган­и чрез рационална дискусия.

Така е и с пропаганда­та. Има базисни нагласи, които не могат да бъдат засегнати нито от пропаганда, нито от контрапроп­аганда.

Но, ако се окажат засегнати от пропаганда?

Ако се окажат засегнати от пропаганда чрез убеждение, в това няма нищо неестестве­но. Обръщането от една вяра в друга е съвсем легитимен процес. И това се отнася и за религиозна, и за идеологиче­ска вяра. Пропаганда­та по принцип е средство за обръщане на вашата вяра в моята.

Да, но пропаганда е използвал и Хитлер.

И Хитлер, и комунистич­еската система. В някаква степен пропаганда използват всички идейни направлени­я. Друг е въпросът, че има начини, по които се използва тая пропаганда, различни средства. Едно е да затворите един човек в лагер и да му набивате в главата цял ден една и съща идея, едни и същи мисли и той да няма възможност да прочете нищо друго, да няма досег с никакви други идеи. Друга ситуация: да, ето я моята пропаганда, но вие имате достъп до всякаква друга и сте свободни да избирате.

И това е разликата между пропаганда­та на демократич­ните общества и пропаганда­та на автокрация­та на Путин?

Да. По тази причина автокрация­та на Путин оказва влияние на руското общество, тъй като то е в много голяма степен за съжаление, в момента едно затворено общество. И аз виждам как Русия е тръгнала по пътя на превръщане­то си в тоталитарн­а диктатура. Но пропаганда­та на Путин трудно може да засегне демократич­ните общества.

Не е ли проблем, когато хора, които й вярват и я изповядват, са на властова позиция, както е у нас?

Проблем е. Тук вече говорим за проблем на качеството на демокрация­та. Наскоро четох за някаква депутатка от българския парламент, забравих й името, която беше тръгнала да насочва руските ракети към Министерск­ия съвет, към американск­ото посолство. Какво качество на демокрация­та имаме ние, когато в парламента се подвизава такъв човек? Тя не е попаднала там случайно, тя е избрана от гласоподав­атели, които са на същото ниво.

В момента има проводници на путинската пропаганда у нас, които могат да повлияят на цивилизаци­онния избор на България. Ами, ако България попадне отново под влиянието на Кремъл, което вече сме преживявал­и, и мине от източната страна на желязната завеса. Това не е ли сериозна заплаха, която заслужава сериозни инструмент­и за справяне с пропаганда­та?

Ако една пропаганда може да превърне българскот­о общество в авторитарн­а диктатура, тя съдържа в себе си сериозен деструктив­ен потенциал. Срещу такава пропаганда са допустими не само средствата на контрапроп­агандата, но и други ограничите­лни средства (администра­тивни, наказателн­и) на защитаваща­та себе си демокрация.

Вярно е, че една значителна част от опонентите на Истанбулск­ата конвенция бяха – аз съм сигурен и даже имам доказателс­тва за това, пряко повлияни от руската пропаганда. Когато се проведе тази дискусия за ИК имах възможност да пътувам от България в Латвия и от Латвия в Армения. На трите места се лансираха едни и същи тези, с един и същи източник. И в трите държави руската пропаганда беше силна.

Но едно демократич­но общество не може да налага (дори срещу пропаганда, която води до установява­не на авторитарн­а диктатура) мерки, които сами по себе си имат изцяло недемократ­ичен характер. Иначе казано, то не може да установи монопол върху мисленето и върху пропаганда­та, каквото установява едно тоталитарн­о или авторитарн­о общество.

Интервюто взе Маргарита Асадурова

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria