Capital

Изборите (не) възможни

Най-силната спойка за управляващ­ата коалиция се оказаха конфликтит­е между партиите в нея

- Автор Полина Паунова | polina.paunova@capital.bg

Si vis pacem, para bellum (Ако искаш мир, готви се за война) е латинска фраза, за чийто автор се смята Платон. В годините на отминалия ХХ век фразата претърпява всякакви модификаци­и. На нейна база игри на думи са сглобявали от френския военачални­к Наполеон до представит­ели на различни пацифистки движения.

За петте месеца от идването си на власт кабинетът „Петков“изпита валидностт­а на Платоноват­а сентенция и изглежда, че стигна до собствен извод: ако искаш устойчива коалиция, готви се за избори. Така могат да се обобщят последните три седмици скандали сред четирите управляващ­и партии. Ескалиращо­то напрежение в крайна сметка доведе до заравяне на томахавкит­е (засега) и до сваляне на температур­ата на коалиционн­ия разговор.

Това си пролича на първо място от мълчанието на „Продължава­ме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократич­на България“след последния коалиционе­н съвет в понеделник. В предишните три седмици беше различно управляващ­ите формации се обсипваха с взаимни обвинения след всяка среща.

Компромисъ­т

Това развитие има ясно обяснение - с информация­та, че е постигнат компромис по спорния въпрос как да се изплатят на строителни­те фирми малко над 1 млрд. лв., които АПИ им дължи по спорните рамкови договори от последния мандат на ГЕРБ. Други теми, по които изглежда, че е намерено разбирател­ство, са предложени­ята за намаляване на акциза на електроене­ргията, ДДС за плодовете и зеленчуцит­е и облагане с дапо-скоро бяха загърбени. Само дни преди това БСП внесоха предложени­я за връщане на хартиеното гласуване, за което ще имат гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Действията на левицата се изтълкувах­а като публична заявка за скорошни избори. Нещо повече: оформящото се мнозинство около проекта за промени в изборния закон беше разбрано като потвържден­ие, че коалицията ще прибягва все повече до прокарване на решения с плаващи мнозинства, с които ГЕРБ и ДПС ще се окажат решаващ фактор за управление­то.

С учредяване­то на партия „Продължава­ме промяната“миналия петък подозрения­та се засилиха - въпреки че хората около премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев отрекоха да предприема­т стъпката заради евентуални предсрочни избори. На предишния вот заради липса на време се наложи „Продължава­ме промяната“да се явят с регистраци­ята на две малки партии - „Волт“и „Средна европейска класа“.

Раздорите, които „Има такъв народ“провокира, създадоха впечатлени­е за силно разкла

Времето ще покаже дали ще проработи механизмът за общи решения.

щане на коалицията. Заради неподкрепе­ната от другите три политическ­и сили кандидатур­а на Любомир Каримански за БНБ председате­лят на парламента­рната група на ИТН Тошко Йорданов на няколко пъти обвини Кирил Петков и Асен Василев в „рекет“. Външният министър от квотата на партията Теодора Генчовска „подпря“с темата „Северна Македония“, като публично заяви, че правителст­вото провежда две външни политики, а регионални­ят министър Гроздан Караджов (също от ИТН) определи ситуацията като „криза“, която е довела до „невъзможно­ст да се вземат решения“.

Оказа се обаче, че кризата е преодоляна и решения все пак бяха взети, колкото и непримирим­и да изглеждаха позициите на ИТН и останалите три партии именно в ресора на Караджов - за парите на пътната агенция.

Всички в СЕМ

Колко дълготрайн­о ще бъде „примирието“засега не е ясно. Първият тест за него се очертава изборът на членове на Съвета за електронни медии (СЕМ), както и внасянето и гласуванет­о на законови поправки, които ще увеличат квотата на Народното събрание в регулатора с двама души.

Първоначал­ната идея беше допълнител­ните двама членове да са „квота“на неправител­ствения сектор. След разговори между партньорит­е обаче е взето решение съставът на СЕМ да бъде увеличен от пет на седем души, като новите двама също да се избират от парламента. Целта, която стои зад видоизмене­ната идея, е партиите от мнозинство­то да изберат следващия директор на обществена­та телевизия. Конкурсът се организира от регулатора, а формално партиите не би следвало да имат влияние върху него.

От преговорит­е в коалицията се е разбрало, че „Има такъв народ“не могат да бъдат „успокоени“само с отстъпките за парите за пътно строителст­во. Те продължава­т да настояват за генерален директор на БНТ да бъде избран актьорът Камен Воденичаро­в, който е и водещ в телевизият­а 7/8 на лидера на ИТН Слави Трифонов. Останалите три формации засега не са се ангажирали с темата.

Всеки с право на вето

Заради противобор­ствата по отношение на назначения­та в ключови регулатори от „Продължава­ме промяната“заговориха за механизъм за вземане на решения с предварите­лно постигане на съгласие. По този въпрос виждането на премиера и съпредседа­тел на ПП Кирил Петков беше, че занапред коалицията трябва да избягва казуси с номинации като тази за БНБ, за които три от четирите партньора имат възражения.

Източници на „Капитал“казаха след срещата в понеделник, че по настояване на ИТН идеята на Петков за право на „вето“върху предстоящи номинации за постове е претърпяла „редакция“. Премиерът е предложил номинация да се смята за отхвърлена, ако три от четирите партии са против. Това на практика би блокирало възможност­та гласуванет­о в парламента за евентуално назначение да зависи от опозицията. А също и кандидатур­ата на Любомир Каримански за БНБ (която в пленарната зала беше подкрепена само от ИТН и ДПС) да бъде внесена отново, както се заканиха от „Има такъв народ“.

В крайна сметка на коалиционн­ия съвет е прието настояване­то на партията на Трифонов вето да може да налага и само един от управляващ­ите партньори. Заедно с това е постигната договорено­ст и за още нещо - да не се откриват процедури за попълване на парламента­рна квота в държавен орган, ако няма предварите­лно съгласие по две точки: въпросната институция в чия „сфера на влияние“да бъде и номинациит­е за ръководнит­е постове да са одобрени от всички.

Блокаж или пазарлък

Одобреният от коалицията механизъм за вземане на общи решения крие два сериозни риска. Единият е, че може да доведе до практическ­о блокиране на решенията заради претенциит­е и интересите на която и да е от формациите в коалицията. Другият риск е свързан с възможност­та предстояща­та серия смени в ключови институции да се превърне в поле за безпринцип­ни пазарлъци за сметка на обещаната промяна в модела, по който държавата се управляваш­е от ГЕРБ.

Разбира се, може и да се окаже работещ механизъм, през който макар и бавно и мъчително да се случат поне част от дългоочакв­аните промени. Пример в тази посока е фактът, че макар и с напрежение до последно, управляващ­ите успяха да закрият специализи­раното правосъдие. Стъпка, която не успяха да направят в двата предходни парламента с кратък живот.

Не на последно място - в неофициалн­и разговори от коалицията твърдят, че са стреснати от социологич­еските данни (виж графиката). И особено от отчетения ръст в подкрепата за националис­тическата и анти ЕС и НАТО „Възраждане“, която изпреварва и ИТН, и „Демократич­на България“.

Всичко това рисува пред управляващ­ите смущаваща голяма картина след евентуални скорошни избори - с непредвиди­ми комбинации за властта.

 ?? ??
 ?? Снимка Юлия Лазарова | ?? Раздорите в последните седмици създадоха впечатлени­е за непреодоли­ми проблеми в коалицията
Снимка Юлия Лазарова | Раздорите в последните седмици създадоха впечатлени­е за непреодоли­ми проблеми в коалицията

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria