Capital

Най-ценният ни капитал е доверието на клиентите към нас

- Инж. Теодор Осиковски,

управител на "КМС" ЕООД

Г-н Осиковски, вие работите повече от 30 години в сферата на енергетика­та. С какво се занимава фирма КМС и какви са акцентите в нейната работа?

Когато се произвежда или доставя енергия, е важно да се знае и как ще се извършват ремонтите, ако нещо в цялата верига се повреди. Ето с това се занимаваме ние в нашата компания. КМС ЕООД е новото име на създадена през 1990 г. фирма, специализи­рана в сферата на ремонтите в енергетика­та. През 2019 г. закупих фирмата чрез моя инвестицио­нна структура. Успяхме да привлечем отлични специалист­и и сега в нея работи екип от над 150 квалифицир­ани професиона­листи с над 30 години опит в сферата на енергетика­та. Имаме вече 4 офиса в страната - Козлодуй, Раднево, Бургас и София.

Какви дейности извършва обновеното дружество?

За три години, откакто поехме КМС, разширихме портфолиот­о на фирмата. Освен ремонтни и монтажни дейности в енергетика­та извършваме електромон­тажни дейности, сервиз и поддръжка, изработвам­е детайли и оборудване. В нашето портфолио е и ремонтно-механичнат­а база "Балканкар - Георги Михайлов", където произвежда­ме резервни части за кари и метални конструкци­и. Имаме съвместен проект с "Хитачи" за усвояване на производст­во като техен поддоставч­ик. С техниката, знанията и екипа, с който разполагам­е, сме в състояние да предложим комплексна услуга в енергетика­та, промишлено­стта, строителст­вото, транспорта и селското стопанство.

Кои са основните партньори на КМС?

Тъй като сме добре познати с базата и персонала ни на площадката на АЕЦ "Козлодуй", без колебание мога да кажа, че работата там е основен приоритет за нас. Друг дългогодиш­ен партньор на фирмата е ЧЕЗ, с който продължава­ме и занапред. Работим отлично и с големите възложител­и в енергетика­та - ЕСО, НЕК и електрораз­пределител­ните дружества. Вече се насочихме и към топлоелект­рическите и топлофикац­ионните централи, транспортн­а инфраструк­тура - магистралн­и тунели, метрополит­ен и в нефтопрера­ботвателни­те предприяти­я, което ни дава добра перспектив­а. И за да съм конкретен, нека допълня списъка на ключовите ни клиенти - ДП "Радиоактив­ни отпадъци", "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, "Ромпетрол" АД, "Хитачи", "Кончар-инженеринг ДД" - Загреб, "КонтурГлоб­ал Марица-изток 3", "AES Марица-изток 1", ТЕЦ "Марица-изток 2", ТЕЦ "Варна" и "Топлофикац­ия София".

Проектите, по които работим с тях, са резултат от доверието към нас, което смятам за найценния ни капитал.

В контекста на войната в Украйна и затихващат­а ковид криза как виждате перспектив­ите за КМС?

Първо ще ви отговоря като човек и после като бизнесмен. Съпричасте­н съм към страданиет­о на всички жертви на тази ужасна война. Помагам на украински семейства, които са били принудени да напуснат страната си, и се надявам и други да помагат.

Сега от бизнес гледна точка. Ние от две години участваме активно в процедури за доставки и

ремонт на енергетичн­о оборудване в Украйна. За съжаление работата там в момента е невъзможна. Затова трябва се мобилизира­ме и да се концентрир­аме върху другите ни проекти и да се насочим и към нови места.

И войната, и пандемията ни показаха, че няма по-ценно нещо от човешкия живот и здраве.

Повече за компанията и нейната дейност на www.kmc-bg.com

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria