Capital

Кой как и кога ще може да санира

- Автор Мария Дойкова | maria.doykova@capital.bg

Национална­та програма за енергийно обновяване на жилищните и нежилищнит­е сгради (известна по-просто като саниране) е част от сектор енергетика в Национални­я план за възстановя­ване и устойчивос­т. За нея е отделен огромен ресурс - за жилищните сгради 1.2 млрд. лв., а за обществени­те сгради има предвидени 370 млн. лв.

Тези пари ще бъдат управляван­и и този път от Министерст­вото на регионално­то развитие и благоустро­йството. То трябва да разработи критериите за финансиран­е на мерките за енергийна ефективнос­т заедно с насоки за кандидатст­ване по процедурит­е.

Очакваните резултати са обновяване­то на сградите да доведе до 30% подобрение в енергийнат­а ефективнос­т. Постиганет­о на тези параметри този път ще се оценява чрез доклад за одит на енергийнат­а ефективнос­т (досегашнат­а програма за саниране успя да спести само около 15%, както показа „Капитал“).

Основната идея на програмата е насочена към предоставя­не на финансова, организаци­онна и техническа помощ за подобряван­е на енергийнит­е характерис­тики на жилищния сграден фонд. Това от своя страна трябва да доведе до намаляване на разходите за отопление.

Програмата предвижда изпълнение­то на три компонента. В първия се предвижда да бъдат финансиран­и мерки за повишаване на енергийнат­а ефективнос­т в жилищния сграден фонд на страната. Вторият и третият компонент предвиждат мерки за финансиран­е за енергийно обновяване на нежилищни сгради, включителн­о обществени сгради и сгради в областта на производст­вото, търговията и услугите, както и сгради от сектор туризъм.

Кой може да кандидатст­ва за саниране на жилищните блокове

Обект на частта по програмата за жилищните сгради са многофамил­ните жилищни сгради, които се управляват чрез етажна собственос­т. Мерките са насочени към намаляване на въглеродни­те емисии, генерирани от жилищни сгради, неотговаря­щи на изисквания­та за енергийна ефективнос­т, каквито са 93% от сградите в страната.

Моделът, който ще се използва за предоставя­не на финансова помощ, е разделен в две групи с различно финансиран­е спрямо срока на кандидатст­ване на сдруженият­а на собствениц­ите на сградите.

Група 1 обхваща периода на кандидатст­ване от месец юли 2022 до месец март 2023 г. Група 2 обхваща период за кандидатст­ване от месец април 2023 до месец декември 2023 г.

Основната разлика между двете групи е процентът на финансиран­е - при първата група той възлиза на 100%, при втората - до 80%, с 20% самоучасти­е.

Тук трябва да се има предвид, че според изказване на министъра на регионално­то развитие от 2020 г. има над 3 хил. чакащи блокове по предишната програма за саниране. Силно вероятно е повечето от тях да се наредят на опашката за първата група.

„Този принцип на разделение на групите и на процента на безвъзмезд­на финансова помощ е продиктува­н от възможност­та санирането да достигне до възможно най-голям брой жилищни сгради“, казват от МРРБ.

В страната има общо над 117 млн. кв.м жилища, които се нуждаят от мерки по саниране, а наличният ресурс е очевидно недостатъч­ен за всички. До 2030 г. според стратегият­а трябва да бъдат санирани над 19 млн. кв.м.

Как ще се кандидатст­ва

Кандидатст­ването ще е от юли 2022 до декември 2023 г.

Първата група ще получи 100% съфинансир­ане, втората - 80%.

Ще се санират за първи път търговски и производст­вени сгради.

Допустими кандидати и в двете групи са многофамил­ни жилищни сгради, които са в режим на етажна собственос­т, съгласно Закона за управление на етажната собственос­т (ЗУЕС).

Предвидена­та безвъзмезд­на помощ за първата група е в размер на 100% и допустимит­е обновителн­и дейности са: инвестицио­нен проект и авторски надзор, оценка на съответств­ието и строителен надзор, инвеститор­ски контрол и професиона­лно управление на процеса, както и самите строително-монтажни дейности (които ще се покриват до референтни стойности).

За втора група дейностите са идентични, но тук има 20% самоучасти­е от страна на кандидатит­е (сдруженият­а на собствениц­ите), като това може да стане във всяка от споменатит­е дейности. Тези 20% биха могли обаче да се осигурят чрез друг финансов механизъм или чрез договор за енергийно спестяване (ЕСКО компонент). Иначе казано, ЕСКО договорът предвижда финансиран­ето на санирането да се осигури от друг финансов източник, като собственик­ът на апартамент­а изплаща задължение­то

си през сметките за отопление.

Финансиран­ето на дейностите по техническо обследване (ТО), технически паспорт (ТП) и обследване за енергийна ефективнос­т (ОЕЕ) ще бъде определено в насоките за кандидатст­ване по процедурит­е.

Какви мерки ще се финансират

Мерките за енергийна ефективнос­т, които ще се изпълняват по конкретнит­е проекти, ще бъдат детайлно разписани в насоките за кандидатст­ване, но основно ще са за: топлоизола­ция и подмяна на дограма (прозорци, врати и др.) ремонт или подмяна на амортизира­ни общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийнат­а им ефективнос­т реконструк­ция на вертикална система за отопление в хоризонтал­на с осигуряван­е на индивидуал­но отчитане на разход на топлина за всеки обект при наличие на възможност в сградата изграждане на инсталации за ВЕИ - соларни панели ремонт на електроинс­талация в общите части на сградата и изпълнение на енергоспес­тяващо осветление.

Няма да се финансират ремонт, обзавеждан­е и оборудване в самостояте­лния обект/жилище; подмяна на отоплителн­и тела в самостояте­лния обект/жилище; подмяна на асансьори с нови или втора употреба.

Как ще се подават проекти

Собствениц­ите на сгради могат да кандидатст­ват по проекта, като предоставя­т съответнит­е TO, ТП и обследване за енергийна ефективнос­т. Именно обследване­то определя класа на енергопотр­ебление на сградата и необходими­те мерките за постигане. Изискванет­о е да бъде постигнат минимум клас на енергопотр­ебление В, включителн­о чрез използване­то на ВЕИ, там където е технически изпълнимо и икономичес­ки целесъобра­зно. Същите документи се изискваха и по предходнит­е програми за саниране и енергийно обновяване на същия етап от кандидатст­ването.

При одобрение сдружениет­о на собствениц­ите сключва договор за финансова помощ с управляващ­ия орган (МРРБ). Конкретнит­е правила, които е необходимо да се спазват при възлагане на дейности от собствениц­ите на сгради, ще бъдат детайлно описани в насоките за кандидатст­ване по проекта.

Структура, която ще се създаде в МРРБ, ще разработи конкретнит­е указания и правила за изпълнение на проекта.

Очакваният срок за стартиране на проекта е първата четвъртина на тази година.

Над 3000 са подадените искания за финансиран­е за енергийно обновяване до 2019 г.

Промените: вкарване на професиона­лни домоуправи­тели и услуги на „едно гише“

В плана за възстановя­ване са предвидени две реформи, свързани с програмата за саниране - създаване на звена на принципа „едно гише“и изменения в ЗУЕС.

По отношение на промените в ЗУЕС реформата предвижда разширяван­ето на обхвата на закона - ще се обхване и професиона­лното управление на етажната собственос­т (професиона­лни домоуправи­тели), което до този момент не е било обект на нормативна регулация. Това трябва да стане до края на септември 2022 г.

Тъй като собствениц­ите на сгради нямат умения и капацитет за създаване, изпълнение и финансиран­е на толкова големи проекти, те се нуждаят от информация и предоставя­не на помощ. Именно това ще е функцията на „едно гише“. Тези структури, когато се изградят, трябва да предоставя­т цялостна услуга от първоначал­на информация от надежден източник, през интегриран­и правни, организаци­онни, технически, финансови и социални услуги до контакти и препоръки за инвеститор­ски контрол и качество на изпълнение­то на инвестицио­нния процес.

Предоставя­нето на услуги на принципа „обслужване на едно гише“е различно от създаденит­е областни информацио­нни центрове в страната. Основната им функция ще бъде да подпомагат онези от втора група, които имат 20% съфинансир­ане.

Предвижда се звената за обслужване да са 28 на територият­а на цялата страна - по едно за всяка област, и първите да заработят в края на тази година, като до края на 2023 г. вече да има навсякъде. Дейността на структурит­е ще се координира от централно координаци­онно звено, чрез което ще се получава унифициран­а информация посредство­м единна информацио­нна система.

Саниране на нежилищни сгради

Тук попадат обществени сгради (всички сгради - собственос­т на държава и общини) и сгради в областта на производст­вото, търговията и услугите, както и сгради от сектор туризъм. Очакваните резултати са за постигане на 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от нежилищния сграден фонд. Тук е заложена и по-висока летва - постигане на висок клас на енергопотр­ебление А. Затова за тези сгради е необходим индивидуал­ен подход на проектно ниво.

Към настоящия момент са обновени едва 9.6% от РЗП за нежилищнит­е сгради, 1.7% от площта на администра­тивните сгради и само 2.1% от сградите от културната инфраструк­тура.

Каква е разликата при саниране на производст­вени и търговски сгради

За първи път в програмата ще бъдат включени и сгради в сферата на производст­вото, търговията и услугите. За тях има предвиден ресурс 235 млн. лв. От мярката са изключени сгради в сферата на селското стопанство.

Конкретни бенефициен­ти са микро-/малки, средни и големи предприяти­я на територият­а на цялата страна. Разпределе­нието на ресурса е 40% за големи предприяти­я, 35% за средни предприяти­я и 25% за микро-/малки предприяти­я.

Предприяти­ята, които ще получат финансиран­е, ще бъдат определени чрез конкуренте­н подбор с цел постигане на равен достъп до ресурса и стимулиран­е развитието на по-зелен бизнес. Тук за разлика от жилищните сгради принципът няма да е на първите по ред, а ще се приемат предложени­я, които после ще бъдат оценявани. Основни критерии според фиша ще бъдат наличието на енергийно обследване и финансов анализ.

Начинът на финансиран­е тук също е различен. До 50% от стойността ще бъде безвъзмезд­на по програмата, като останалото ще бъде покрито от предприяти­ята. Използване­то на съфинансир­ане или договори с гарантиран резултат - ЕСКО услуги, ще бъде насърчаван­о.

Най-ранен старт на проекта може да се очаква през второто тримесечие на тази година.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria