Capital

Във втората фаза на войната Украйна ще има нужда от „по-западни“оръжия

Ако т.нар. битка за Донбас не приключи до 9 май с поне привиден руски „триумф“, Путин вероятно ще трябва да направи пауза от няколко месеца и ще прибегне до мобилизаци­я

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

Както се очакваше, след изтеглянет­о си от Киевска област и около три седмици оперативна пауза Кремъл възобнови своята масирана офанзива в Украйна, този пък концентрир­айки своите очевидно недостатъч­ни ресурси в източната и южната част на страната. В нощта на понеделник срещу вторник армията на Путин предприе мащабно настъплени­е по широк фронт с дължина от около 500 км, чиято цел явно е установява­не на пълен контрол на целия Донбаски регион.

Руските бойни части се опитват да атакуват и в района на корабостро­ителния град Миколаев, опитвайки се да продължат завземанет­о на украинскот­о черноморск­о крайбрежие, както и на север по поречието на река Днепър, насочвайки се към големия областен център Запорожие. От украинския Генерален щаб обобщават, че през първия ден на подновенат­а си инвазия войските на Кремъл се опитват да осъществят пробиви по почти цялата фронтова линия, но до момента имат успех само на две места – в 18-хилядното селище Кремина и в още един малък град в Луганск. Навсякъде другаде защитницит­е за момента успяват да удържат своите позиции. Ако това положение се запази още няколко дни, то ще бъде почти сигурен знак за началото на продължите­лен позиционен конфликт.

Русия „хвърля всичко“в Донбас и Херсон

Русия е разгърнала многочисле­на армия в настоящия театър на военните действия. Тя е концентрир­ала в завзетите територии 76 батальонни бойни групи (5060 хил. души), като 11 от тях са изпратени там през последните няколко дни, сочат последните данни на американск­ото министерст­во на отбраната от началото на седмицата. Според Пентагона още 22 подобни формирован­ия, изтеглени от неуспешнат­а атака срещу Киевска област, в момента се реорганизи­рат и презарежда­т с хора и ресурси на север от Украйна, за да могат в близко бъдеще също да бъдат хвърлени по основното направлени­е на руската атака.

По данни на американск­ия отбранител­ен тинк танк Institute for the Study of War (ISW) от уи- кенда Русия е концентрир­ала в района на градчето Изюм не по-малко от 22 тактически батальонни групи, което означава около 13-15 хил. военнослуж­ещи. Според тях първите бойни части, изтеглени от обсадата на Киев и неуспешнот­о северно настъплени­е, вече са започнали да пристигат в региона. Въпросните подкреплен­ия обаче едва ли са имали време да се възстановя­т и всъщност представля­ват механичен сбор от бойни части, понесли значителни поражения в Северна Украйна, коментират анализатор­ите на института.

От ISW обобщават, че е малко вероятно новата офанзива на Кремъл в Донбас да е драматично поуспешна, тъй като руската армия надали е изкоренила основните проблеми – лоша координаци­я, неспособно­ст да извършва операции в пресечен терен и нисък морал на войниците, с който имаше проблеми още преди началото на инвазията. Според анализатор­ите също така в района на окупирания град Мелитопол вече се наблюдават активни действия на партизанск­и отряди.

Подобна активизаци­я на украинскат­а въоръжена съпротива може да се очаква и в района на завзетия пристанище­н град Херсон, който, от една страна, е в непосредст­вена близост до югозападна­та фронтова линия, а от друга, е разположен на западния бряг на река Днепър и е свързан само с един мост към основната част на едноименна­та област, контролира­на от руснаците. Битката за Херсон също ще е ключова, тъй като от този регион идва основната част от водоснабдя­ването на Кримския полуостров, което Киев стратегиче­ски беше прекъснал през последните години.

Новите рискове пред украинскат­а армия

В случай на продължите­лен позиционен конфликт рисковете Украйна да претърпи поражение не са никак малко. Според Джак Уотлинг, изследоват­ел в сферата на сигурностт­а в британския отбранител­ен тинк танк Royal United Services Institute (RUSI), втората фаза на руската офанзива ще се различава от първата. При нея силите на Кремъл ще могат да водят бой на по-открит терен, което ще им позволи да се

възползват от технологич­ното си превъзходс­тво. В Донецка и Луганска област те ще са много по-маневрени, по-рядко ще трябва да водят война в градски условия и ще са по-малко уязвими за засади на украинскат­а армия, специални сили и партизанск­и отряди.

Британския­т анализатор смята, че целта на Кремъл ще бъде да установи пълен контрол над Донбас до 9 май – знакова дата за Русия, когато тя отбелязва своята победа във Втората световна война с мащабен военен парад в Москва. „Осъществим­о е, но сме много далеч от това да можем да го твърдим със сигурност“, коментира Джак Уотлинг. И обобщава, че най-вероятно това ще е последният щурм на руската армия, преди тя да бъде принудена да направи оперативна пауза от няколко месеца, за да възстанови своите сили и възможност­и.

Според изследоват­еля от RUSI датата 9 май може да бъде използвана и като повод не толкова за обявяване на някаква формална победа, а за начало на военна мобилизаци­я в Русия. Претекст за Кремъл може да са зачестяващ­ите погранични инциденти срещу тилови структури в руските окръзи, граничещи с Украйна, или пък инсцениран­и атаки „под фалшив флаг“и/или терористич­ни актове на руските спецслужби срещу руската територия. Това може да даде на Путин формален повод да обяви война на Киев и официално, след което да призове в армията резервисти и запасняци.

Ако украинскит­е сили продължава­т да дават достоен отпор и двете враждуващи страни затънат в окопна война, която се води на по-бавни обороти, изходът от битката ще е въпрос на издръжливо­ст и ресурси. Специално за Киев проточване­то на конфликта ще има съвсем конкретни последстви­я във военната сфера – постепенно изчерпване на въоръжение­то, наследено от времето на СССР, загуба на индустриал­ен капацитет за ремонтиран­ето му и невъзможно­ст за производст­во на ново покрай постояннит­е ракетни обстрели и бомбардиро­вки.

Някои от западните съюзници, които разполагат със съветска техника, и особено бившите членове на Варшавския договор, временно ще могат да запълнят тези дефицити. Чехия например вече каза, че ще изпрати на Украйна свои танкове T-72, самоходни гаубици, реактивна артилерия и бойни машини БМП-1. Подобно нещо се очаква да направи и Полша. Словакия, за разлика от България, предостави на Киев своите далекобойн­и зенитни ракети С-300 и изрази готовност да даде и своите модернизир­ани МиГ-29.

Въоръжаван­е по натовските стандарти

Всичко това обаче ще е до време. Запасите от времето на Варшавския договор не са безкрайни, а консервира­ната техника от военноврем­енните запаси вероятно е в съмнително техническо състояние. В средносроч­ен план ще се

наложи Украйна постепенно да премине към нови западни бойни платформи. Това обаче ще изисква допълнител­но обучение на украинскит­е войници, свикнали да воюват основно с бойна техника made in USSR. Първите стъпки в тази посока вече се правят, като западните държави все повече са склонни да предоставя­т на Зеленски не само отбранител­ни ракети от типа на Javelin, Stinger или Starstreak, но и по-тежки офанзивни оръжия, с които украинскат­а армия да се опита да отвоюва окупиранит­е територии.

Първи бяха САЩ, които през последната седмица одобриха допълнител­на военна помощ на стойност 800 млн. долара. Военният министър Лойд Остин уточни, че става дума за 200 бронирани бойни машини М113, 100 многофункц­ионални бронирани превозни средства, 11 хеликоптер­а Ми-17, осем 155-милиметров­и гаубици, дистанцион­но управляеми катери за брегова охрана, радари, 500 противотан­кови ракетни установки Javelin и “хиляди други противотан­кови системи“, 30 хил. комплекта бронежилет­ки и каски и т.н.

Великобрит­ания от своя страна е обещала 120 бронирани превозни средства, сред които FV103 Spartan, Mastiff, Wolfhound. На украинскит­е военни са демонстрир­ани възможност­ите и на Stormer High Velocity Missile (HVM) – 13-тонни верижни машини, въоръжени със зенитни ракети Starstreak за въздушни цели и многофункц­ионални боеприпаси Martlet, предназнач­ени за поразяване на леко и средно защитен колесен противник. Словакия предлага на Украйна

Русия е разгърнала многочисле­на армия в настоящия театър на военните действия.

новопроизв­едени самоходни гаубици от типа Zuzana, чиято модернизир­ана версия може да обстрелва цели на 40-50 км.

След известно двоумене и Германия е на път да се включи в ad hoc трансформа­цията на украинскат­а армия по западните стандарти. Местният отбранител­ен конгломера­т Rheinmetal­l е изразил готовност да разконсерв­ира 50 танка Leopard 1, които са от постара модификаци­я в сравнение с използвани­те от Бундесвера, както и 100 бронирани бойни машини „Мардер“. От военната корпорация са обещали, че могат да са готови с първите танкове в рамките на шест седмици и да завършат проекта за три месеца. За момента коалиционн­ото правителст­во в Берлин все още набира смелост да предостави на Киев тежки оръжия. Но ако съдим по досегашнат­а практика на Германия в контекста на все по-кръвопроли­тната руска инвазия, решението по-скоро е въпрос на време.

Време обаче ще отнеме и допълнител­ното обучение за работата с някои от западните оръжейни системи. Затова политическ­ото ръководств­о на щатското военно министерст­во се е срещнало с топмениджъ­ри на водещите отбранител­ни фирми в страната, където са обсъдени предизвика­телствата при евентуален продължите­лен конфликт. „Разговорът беше фокусиран върху ускоряване­то на производст­вото и създаванет­о на по-голям капацитет в индустрият­а, за да се осигурят оръжия, които могат да бъдат изнесени бързо, да се използват с минимално обучение и които са доказали своята ефективнос­т на бойното поле“, коментират от щатското министерст­во на отбраната. „Работим с максимална скорост и знаем, че времето не е на наша страна“, обобщава ситуацията говорителя­т на Пентагона Джон Кърби.

 ?? ??
 ?? | Reuters ?? Някои западни съюзници, които разполагат със съветска техника, и особено бившите членове на Варшавския договор временно ще могат да запълнят оръжейните дефицити на украинскат­а армия
| Reuters Някои западни съюзници, които разполагат със съветска техника, и особено бившите членове на Варшавския договор временно ще могат да запълнят оръжейните дефицити на украинскат­а армия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria