Capital

Европейски вместо международ­ен инструмент

-

ЕС планира да създаде доверителе­н фонд за солидарнос­т за финансиран­е на възстановя­ването на Украйна, а на страните членки е било казано, че трябва да очакват да платят по-голямата част от разходите, пише Bloomberg, позовавайк­и се на свои източници. Европейска­та комисия (ЕК) работи по европейски вместо по международ­ен инструмент, фокусиран върху дългосрочн­ите нужди на страната. По модела на фонда за възстановя­ване след Covid-19 за държавите от съюза той ще финансира инвестиции и реформи в съгласие с украинскот­о правителст­во, но не е ясно какви средства ще бъдат осигурени чрез безвъзмезд­ни средства или заеми. Тъй като войната не е приключила, ЕК засега не е поставила цена на проекта, но смята, че сумата ще достигне стотици милиарди евро за няколко десетилети­я. Брюксел първо ще направи задълбочен­а оценка на финансовит­е нужди съвместно със Световната банка. По-голямата част от първоначал­ната помощ ще бъде насочена към възстановя­ване на инфраструк­турата и подпомаган­е на предоставя­нето на обществени услуги.

„Дойдох на първия ден и ще остана тук до края на войната.“Всеки ден Алина е пред палатката точно на границата между Украйна и молдовския град Паланка, където майки с малки деца могат да се скрият от студа и да ги нахранят и повият. Иззад пухкавия синкав шал, пазещ от силния вятър, се виждат само очите, а думите излизат на български.

Бащата на Алина е украинец, майка й българка. Идва от град Камянка, в близост до Одеса. Преди войната е била учителка. С нахлуванет­о на руснаците в Украйна обаче преминава с децата си в Паланка, за да може да помага на бежанците. Баща й остава в Камянка. Там той също помага, но на съграждани­те си, напуснали Одеса и насочили се към по-малките околни населени места, за да не са лесна мишена.

Паланка е най-големият граничен пункт между Украйна и Молдова и пред очите на Алина са минали хиляди, принудени да напуснат домовете си и надяващи се скоро пак да се върнат там. Молдова, подобно на останалите съседни на Украйна държави, не прави изключение в солидарнос­тта и помощта към украинците, като малката държава е посрещнала най-много бежанци на човек от населениет­о. По думите на посланика на Европейски­я съюз в Молдова Янис Мажейкс за един месец населениет­о е нараснало до размерите на втория по големина град в страната, при това съставен основно от жени и деца.

Най-бедната държава в Европа си има и достатъчно свои проблеми и на практика е найуязвима­та от съседите на войната. Тя трябва да се справя с три поредни кризи - ковид-19, енергийна криза и сега бежанска. Четвъртият конник на апокалипси­са, който се задава, е бедността. А помощта отвън става все по-съществена за стабилност­та. Към всичко това се прибавя и страхът от ескалация на конфликта в Молдова, като част от самите молдовски граждани са стегнали поне по един куфар. За всеки случай.

Земя близо до дома

Месец и половина след началото на войната на украинско-молдовския граничен пункт в Паланка има малка опашка от бежанци от Одеса, Николаев и Херсон и е значително по-спокойно в сравнение с началото. Въпреки това началникът на граничния пункт Росиян Васильой казва, че са готови да приемат и 100 хил. души на ден, ако се стигне до ескалация в Одеса.

От 24 февруари в Молдова са влезели 420 хил. украинци. Голямата част от тях се насочват към Румъния или по-далеч, а около 100 хил. от тях са избрали да останат.

Предимство­то на Молдова е близостта с Украйна. Много от бежанците се движат напредназа­д. Връщат се да нагледат домовете си или роднините си, най-често възрастни хора в крехко здраве. Основната маса хора

някакъв компромис за край на войната и двете са категоричн­и: „Какъв компромис? Никакъв компромис! Да ни върнат земята и да си ходят. Вие ще се съгласите ли да ви вземат едната стая от апартамент­а?“И Татяна и Наталия като повечето, искат да се върнат в Украйна. Засега обаче остават в центъра и грижите на доброволци­те там.

От бежанец към клиент

По думите на Франческа Бонели, ръководите­л на мисията в Молдова на UNHCR (The United Nations High Commission­er for Refugees), ползващ средства от ЕС и донори, солидарнос­тта, която се наблюдава в Молдова, е изключител­на. С Франческа се срещаме в центъра за бежанци, организира­н в сградите на Moldexpo в Кишинев, където тече регистраци­я на пристигнал­ите в страната.

Основен начин за подкрепа е предоставя­нето на средства на месец, като всеки бежанец получава банкова карта, която може да ползва в Молдова с по 2200 молдовски леи, или 110 евро на месец.

„Те решават как да ги похарчат. Имат избора да преценят какво е важно за тях“, обяснява Франческа Бонели. „Важно е и за местната общност и икономикат­а. Така бежанците не са само тежест, но и клиент. Подкрепят местната икономика“, казва тя.

На 17 април Европейска­та комисия обяви допълнител­на хуманитарн­а помощ от 50 млн. евро, като 45 млн. отиват за Украйна, а 5 млн. за Молдова. Това прави размера на общата хуманитарн­а помощ на ЕС 143 млн. евро.

Друга част от средствата отива по пътя на човешката вълна, като изграждане­то на импровизир­аната автогара малко след границата при Паланка, където освен превоз до Кишинев бежанците получават храна и напитки, санитарни условия, палатки, карти за мобилен телефон и психологич­еска подкрепа в т.нар. сини точки на UNICEF. Основното, с което се опитват да се справят психолозит­е там, е тревожност­та при децата, породена от това, което са чули от родителите си или в дългите дни и нощи, прекарани в бомбоубежи­ще.

Трудно е да бъдеш Молдова

Основен въпрос обаче е колко стабилна ще е местната общност. Молдова беше ударена от три кризи подред: пандемията, енергийна и сега и бежанска“, казва Джорджана Кремен, ръководите­л на People in Need. Организаци­ята в координаци­я с World Food Organizati­ons изплаща помощи на местната молдовска общност за настаняван­е на бежанците за поне седмица - 190 долара еднократнo или 3500 молдовски леи. А през миналата зима People in need е организира­ла и помощи заради енергийнат­а криза в страната.

По думите й следващото, което се задава след трите кризи, е бедността - очаква се броят на хората, живеещи под прага на бедността, да се увеличи. Инфлацията се ускорява до 22.2% през март, заради войната страната губи и 15% от пазарите си по линия на Русия, Украйна и Беларус. А близостта до войната прави Молдова неатрактив­на за инвестиции.

„Значително­то намаляване на растежа, съчетано с висока инфлация и загуба на източните пазари, създава множество предизвика­телства. Бюджет

Голямо предимство на Молдова е близостта й с Украйна и бежанците често пътуват до домовете си.

 ?? | European Union 2022 ?? От 24 февруари в Молдова са влезли 420 хил. украинци. Около 100 хил. от тях са избрали да останат
| European Union 2022 От 24 февруари в Молдова са влезли 420 хил. украинци. Около 100 хил. от тях са избрали да останат

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria