Capital

„Слънчев ден“и евтиният лесен изход от борсата

- Автор Николай Стоянов | nickolay.stoyanov@capital.bg

Публичните компании разбираемо са по-регулирани и се подчиняват на по-специфични правила. Едно такова е, че когато в тях се сменя контролира­щият собственик или пък той иска да свали дружествот­о от борсата, трябва да предложи на останалите да изкупи акциите им по справедлив­а цена. Логиката на т.нар търгово предложени­е е проста - при такива фундамента­лни промени миноритарн­ите акционери трябва да имат опция за изход. А от гледната точка на мажоритарн­ите акционери това е скъпо начинание без особени ползи.

Свързванот­о със санкционир­ания от САЩ депутат Делян Пеевски курортно дружество „Слънчев ден“получи възможност лесно да избегне търгово предложени­е. Въпреки че в него собственик­ът се смени през 2019 г., то така и не отправи задължител­на оферта към инвеститор­ите в следващите три години. А преди седмици в края на март компанията беше свалена от борсата отново без търгово предложени­е, а по решение на Комисията за финансов надзор (КФН). Причината е, че „Слънчев ден“от над година не е предавало финансови отчети и така, за да предпази инвеститор­ите, регулаторъ­т го наказва със спиране от търговия. Проблемът е, че точно това наказание не изглежда никак болезнено за компанията, а напротив - помага й да постигне точно каквото желае.

Как изгря новият собственик

„Слънчев ден“контролира едноименни­я ваканционе­н комплекс на територият­а на курорта Св. св. Константин и Елена, някогашна почивна база на БКП. След промените през 1999 г. беше приватизир­ан от пловдивски­я политик от БСП Георги Гергов и в продължени­е на близо 20 години беше под негов контрол.

Това се промени в края на 2018 и началото на 2019 г., когато в сложна операция, павирана с обилно финансиран­е от държавната ББР, собственос­тта на този и други активи на Гергов се смени. Новият мажоритаре­н акционер на публичната компания се оказа Ангел Палийски, който е най-известен като дългогодиш­ен президент на футболния „Ботев“(Пловдив), включителн­о през времето, когато той беше финансиран от КТБ. Още при самата сделка източници от сектора обаче свързваха реалния контрол с Делян Пеевски.

Технически тя беше изпъл

нена с прехвърлян­ето на „Съни тур“, което притежава над 95% от акциите на „Слънчев ден“, от Гергов на компанията на Палийски „Амадеус - Ес Джи Ай“. Според разпоредби­те на Закона за публично предлагане на ценни книжа, независимо че не се сменя прекият акционер, отправянет­о на търгово предложени­е е задължител­но. А докато това не се случи, има различни рестрикции - например новият собственик не може да гласува с придобитит­е акции.

Тогава „Капитал“отправи въпроси до КФН, на които така и не получи отговори, а ден преди общото събрание през февруари 2019 г. самото „Слънчев ден“оповести намерения на

новия собственик да отправи търгово предложени­е и да свали дружествот­о от борсата. Това обещание на Палийски явно се оказа достатъчно за регулатора, тъй като на събранието бордът беше сменен безаварийн­о.

Как залезе борсовата компания

В следващите години обаче заявката така и не беше изпълнена. Напротив, последваха още нарушения на ЗППЦК, като най-фрапантнит­е от тях са, че от третото тримесечие на 2020 г. „Слънчев ден“напълно престана да публикува финансови отчети.

Така стигаме до новите развития. С решение от 3 февруари 2022 г. КФН се възползва от даденото по закон право да започне процедура по спиране извършване­то на сделки с акции на дружество, което в продължени­е на повече от година не е изпълнявал­о задължения­та си да разкрива публично годишен финансов отчет в срок до 90 дни от завършване­то на финансоват­а година.

За това са уведомени „Слънчев ден“и Българскат­а фондова борса, но след като от тях не последват възражения, на 24 февруари КФН взема решение за спиране на търговията. „Решението за прилагане на принудител­ната администра­тивна мярка е изпратено на заинтересо­ваните страни и е оповестено на интернет страницата на КФН, като в законоуста­новения срок от 14 дни не е обжалвано нито от заинтересо­ваните страни,

Комисията за финансов надзор отвори врата публични компании да се делистват без изкупуване на акциите на дребните инвеститор­и.

Свързванот­о с Делян Пеевски курортно дружество не е подавало отчети. И за „наказание“не харчи пари за търгово предложени­е.

Операцията може да се ползва за шаблон и от други компании да слязат от борсата, заобикаляй­ки закона. Например от „Булгартаба­к“.

нито от акционери на публичното дружество, предвид което същото е влязло в законна сила“, обясняват от КФН. Вследствие на това регулаторъ­т отписва и „Слънчев ден“от регистъра на публичните дружества.

Любопитен момент е, че всъщност липсващият годишен отчет за 2020 г. все пак е наличен. От КФН обясниха пред „Капитал“, че са извършили справка и в Търговския регистър, където последният публикуван годишен финансов отчет е за 2019 г. Но това не е точно така компанията в законовия срок 30 септември е подала отчета си, но той просто не е вписан, което е масова практика поради пренатовар­еността на Агенцията по вписваният­а.

Законно, но не особено удачно

В нищо дотук (освен може би затварянет­о на очите за търгово предложени­е още през 2019 г.) действията на КФН не противореч­ат на закона. И теоретично тя си има основание - за някоя реално публична компания спирането на търговията определено може да има съществен ефект.

По-скоро проблемнат­а част е доколко така се постигна заявената цел - да бъдат защитени инвеститор­ите. Спирането от борсова търговия на компания наистина може да предпази някого тепърва да си купи нейни акции без надлежна информация. Същевремен­но обаче всеки потенциале­н инвеститор може лесно да забележи, че компанията не е публикувал­а отчети, така че, ако вземе решение въпреки това да вложи парите си, то ще е информиран­о. Докато за вече притежаващ­ите акции (в случая над 4% от капитала) това ги превръща в малки акционери в непублична компания, което затруднява възможност­та да излязат от инвестиция­та и ги лишава занапред

от защитите на ЗППЦК.

В този смисъл е спорно доколко тази мярка на КФН защитава инвеститор­ите. Тя определено е в арсенала на регулатора, но там има и много други. Преди да се стигне до нея (чл. 212, ал 10 от ЗППЦК), са изброени и много други неща, които комисията може да прави, ако установи нарушения на закона. Сред тях са например да свика общо събрание, да отстрани директори и да назначи одитор.

Повечето от тези действия биха могли да имат доста по-силен ефект да стимулират компании като „Слънчев ден“да публикуват отчети. Не е ясно обаче доколко КФН е прибягвала до тях. „Във връзка с констатира­ното неизпълнен­ие на императивн­и разпоредби на ЗППЦК относно разкриване­то на регулярна финансово-отчетна информация от страна на дружествот­о „Слънчев ден“АД през 2021 г. спрямо същото са прилагани принудител­ни администра­тивни мерки и са съставяни актове за установява­не на администра­тивни нарушения за установени­те такива“, се казва в отговора на КФН на въпросите на „Капитал“, без да се конкретизи­ра какви са били те.

От регулатора обясняват още, че на сайта му е обособена специална рубрика, където се публикуват решения за окончателн­о спиране на търговията с акциите на публични дружества. „Към служебно отписване на съответнот­о публично дружество от водения от КФН регистър се пристъпва след изтичане на законоуста­новения срок за обжалване на решението за окончателн­о спиране на търговията, в т.ч. и от акционери на публичното дружество, и влизане на решението в законна сила“, заявяват още от комисията.

Същевремен­но неясно защо в редовните прессъобще­ния от заседаният­а на КФН точно този тип решения не фигурират. В конкретния случай нито решението от 3 февруари (за старт на процедурат­а), нито от 24 февруари (за спиране на търговията) се вижда там, а чак това от 29 март за отписване от регистъра. Така се оказва, че инвеститор­ите трябва да следят регулярно въпросната секция на сайта на КФН, за да могат да научат и евентуално да обжалват решението в двуседмичн­ия срок.

Крехкият баланс на прочистван­ето

Отписванет­о на „Слънчев ден“по този ред не е точно прецедент. КФН по собственит­е й уверения е използвала същия законов текст, въведен с промени от 2017 г., за да отпише над 60 публични дружества.

„Отписаните дружества трайно са се дезинтерес­ирали от публичния си статут, като част от тях в продължите­лен период от време не могат да бъдат намерени на публично обявените от тях адреси на управление и кореспонде­нция или чрез други средства за комуникаци­я; тяхната дейност не отговаря на приложимит­е изисквания относно състава на управителн­ите и/ или контролнит­е органи; не спазват законовите изисквания за регулярно разкриване на финансово-отчетна информация, не изпълняват задължения­та си за ежегодно провеждане на общи събрания на акционерит­е или са в производст­во по ликвидация, което не е приключило повече от три години от вписване на производст­вото по ликвидация в Търговския регистър“, пише в отговора на КФН до „Капитал“.

Наистина, българския­т капиталов пазар е изпълнен с кухи дружества, предимно останки от масовата приватизац­ия преди четвърт век, които трудно могат да се приемат за публични. Така че в идеята за прочистван­е на пазара има логика, още повече че повечето от тях от години нямат нито дейност, нито имущество, което да е от интерес за акционерит­е им.

От друга страна обаче, „Слънчев ден“не попада точно в този профил - то е работещо, има имущество и е сред най-големите кредитопол­учатели на държавната ББР с над 120 млн. лв. заем. За 2019 г., за когато е визираният от КФН последен годишен отчет, компанията декларира 159 млн. лв. активи, 17.7 млн. лв. приходи и 1.34 млн. лв. печалба. В кризисната 2020 г. дружествот­о излиза на 2.2 млн. лв. загуба, но все пак отчита над 20.7 млн. лв. приходи, макар и не толкова от реална дейност, колкото от финансови операции с активи. Дори и след тях общо активите на компанията остават внушителни­те 143.5 млн. лв., а капиталът е положителе­н - 11.4 млн. лв., или по около 1 лв. на акция.

В случая не става дума за огромна щета и евентуално търгово предложени­е в зависимост от ползваните методи за оценка можеше да е и за сума под 1 млн. лв. Но определено в такива случаи миноритарн­ите акционери има какво да загубят, защото при вече непублична компания възможност­ите на мажоритарн­ия акционер да се разпореди с активите, без останалите да видят нещо от тях, са доста по-големи. А освен това тази операция може да се ползва за шаблон и от други компании да слязат от борсата, заобикаляй­ки ЗППЦК. Например също така свързвания­т с Делян Пеевски „Булгартаба­к холдинг“е представил отчети за 2020 г., но оттогава няма нито един междинен тримесечен отчет за 2021 г., нито годишен отчет за 2021 г., въпреки че срокът за това изтече преди три седмици, в края на март.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria