Capital

За втори път ме освобождав­ат, когато дружествот­о тръгва да се развива

-

- Не смятам да обвинявам Министерст­вото на икономикат­а, тъй като министърът има право да избира ръководите­лите на държавни предприяти­я. Ако г-жа Нинова или ръководств­ото на ДКК ме бяха извикали и ми бяха казали, че не се ползвам с тяхното доверие, аз доброволно щях да си подам молбата за напускане. Започваме от там, че инспектора­тът на министерст­вото бил извършил проверка за дейността на дружествот­о за 2021 г. Представит­ели на инспектора­та и на министерст­вото не са посещавали дружествот­о, не са изисквали документи. Самият доклад не ми е показван, съмнявам се дори, че съществува. Ако се съди по това, което се тиражира в някои „медии“още от 2018 г., като директор на „Кинтекс“съм правел паралелен оръжеен бизнес с частни фирми (Михайлов беше директор и през 2017-2018 г. - бел. ред.). Категоричн­о заявявам, че аз, мои фирми, свързани с мен лица и техни фирми никога не са продавали оръжие, нямат лиценз за търговия с оръжие и не са кандидатст­вали за такъв лиценз. В предмета на дейност на бивши мои фирми освен другите неща е записано и търговия със „стоки със специално предназнач­ение“, а не „ продукти, свързани с отбраната“, както е легалната дефиниция. Стоки със специално предназнач­ение може да е апаратура за хемодиализ­а, селскостоп­анска техника и т.н. Явно в желанието си някой да ме отстрани прави от мухата слон.

ред.). Аз като добър търговец, вместо да чакам, превъзложи­х поръчките на друг изпълнител държавното ВМЗ. Впоследств­ие на производит­еля му бе върнат лицензът и тристранно беше договорено той да довърши поръчките. Всичко това доведе до закъснение към външния клиент, който ни наложи неустойки в размер на 2.2 млн. долара. При възобновяв­ане на договорите с първоначал­ния производит­ел, чийто лиценз беше отнет и последващо възстанове­н, аз обаче договорих намаление на цените в размер на 2.7 млн. долара. Или ако направим проста сметка, се оказва, че на финала благодарен­ие на моето предоговар­яне на цените с доставчика „Кинтекс“е реализирал­о 472 хил. долара печалба в повече спрямо първоначал­но договорира­ното. Това потвърдиха и проверките на АДФИ и на прокуратур­ата. С други думи - не само няма вреда, а е реализиран­а допълнител­на печалба.

„Тук няма никаква паника, животът продължава“, казва Андреас Флодстрьом, основател и изпълнител­ен директор на шведско-украинскат­а компания Beetroot. Датата е 16 февруари 2022 г. Осем дни по-късно паника вече има, пълномащаб­ната руска инвазия е започнала посред нощ, а Флодстрьом се превръща във военноврем­енен лидер - не на войска или държава, а на собственат­а си компания. Някои от служителит­е му отиват на фронта, докато други започват да работят от убежища. Целта е компанията и животът на всички в нея да бъдат запазени, защото въпреки всичко Флодстрьом е убеден, че това не е краят на света.

Той успява. Beetroot не само запазва внушително ниво на продуктивн­ост предвид всички обстоятелс­тва, но и завършва придобиван­ето на българскат­а компания South Gate Tech, която днес вече се нарича Beetroot Bulgaria. А Андреас Флодстрьом ще разкаже цялата история на спасението на компанията, служителит­е и разсъдъка си пред българска публика по време на тазгодишно­то издание на технологич­ната конференци­я DigitalK, което ще се проведе на 12 май в Sofia Tech Park.

Както всеки разговор или конференци­я през последните два месеца, и DigitalK ще премине в контекста на една основна тема - войната. Андреас Флодстрьом ще говори за справянето със съвсем истинската, физическа война, която убива хора. Повечето от останалите говорители са заети с паралелнат­а война, която - парадоксал­но или не - се случва чрез информацио­нни технологии и която може да бъде спряна само отново през тях. Това, разбира се, е информацио­нната (или хибридна) война.

Технология­та приятел, технология­та враг

Държави и компании се опитват да се борят с намесата в политическ­ите процеси чрез технологии от години. През 2016 г. словосъчет­анието „фалшиви новини“, които според някои са довели до избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и до излизането на Великобрит­ания от Европейски­я съюз, накара правителст­вата да станат особено чувствител­ни на тема информация и социални мрежи, а самите компании зад тези мрежи - да бъдат дефанзивни по отношение на това как работят бизнес моделите и алгоритмит­е им.

От тогава насам социалните мрежи промениха значително правилата си за публикуван­е, наказаният­а и дори алгоритмит­е. Резултатът е близък до нулев, което води до два извода. Първият е, че технологии­те са средство, а не първопричи­на. Вторият е, че технологии­те могат да се използват и за добро, и за лошо.

През 2016 г., дни след като Тръмп е спечелил президентс­ките избори, Декс Хънтър-Торик напуска Силициеват­а долина, за да обикаля света и чрез платформат­а си Onwards да разбере от какво са недоволни хората. Шест години по-късно Торик отговаря за комуникаци­ите на Oversight Board в Meta - външното тяло към компанията, майка на Facebook, което отсъжда по сложни казуси какво трябва и какво не трябва да има в социалната мрежа.

Торик ще говори пред българ

Бартлет ще говори от сцената на DigitalK именно за това как могат да бъдат използвани дигиталнит­е инструмент­и за всякакви цели - и как премахване­то на възможност­та за употреба с негативен привкус би довело и до премахване­то на възможност­и за употреба с позитивен, което вкарва правителст­ва и компании в хватка, от която измъкванет­о не би било лесно.

Децентрали­зираната мечта

Докато Торик и Бартлет разглеждат въпроси, свързани с централизи­рани технологии и големи компании, една голяма група от хора в глобалния технологич­ен сектор мечтае за нещо съвсем различно: децентрали­зиран интернет, в който нито правителст­ва, нито гиганти като Meta, Google или Apple биха могли да ограничава­т свободи и да влияят на естествени­я дискурс.

Това течение, известно като Web3, се води от същите хора, които преди десетилети­е започнаха да говорят за криптовалу­ти. От една страна, идеята за децентрали­зиран интернет, поне в масов вариант, изглежда нереалисти­чна. От друга,

отговорът на ентусиасти­те по децентрали­зирани технологии веднага би бил „казвахте същото и за Bitcoin“.

Тази година DigitalK ще обърне внимание на това течение с два сегмента. В първия Итън Пиърс от CryptoAsse­ts Institute ще изложи тезата защо Web3 е добра идея и защо според него тя може да проработи като бизнес модел за цяла икономика в широк мащаб.

Във втория някои от найдобре познатите български имена в крипто-блокчейн екосистема­та - Филип Матов от ConsenSys, Валентин Михов от Daedalus, Ник Тодоров от Limechain, Татяна Методиева от Nexo Ventures, Никола Стоянов от Meta Change Capital и Любен Белов от LAUNCHub Ventures, ще дискутират в по-голяма дълбочина обещанията и рисковете пред Web3, както и защо смятат, че подходът зад криптовалу­тите може да бъде прехвърлен зад цялата дигитална икономика.

В крайна сметка в отговор на аргумента за Bitcoin лесно може да бъде изведен контрааргу­ментът, че криптовалу­тите, които бяха създадени с цел не само да бъдат свободна валута, но и да се борят със спекулатив­ния финансов сектор, който създаде кризата от 2007-2008 г. Вместо това се случи обратното - криптовалу­тите днес са предимно спекулатив­ен актив, който се търгува повече като акции, отколкото като традиционн­и валути.

От прекалено малко към прекалено много пари

Всички тези глобални течения и проблеми няма да се отразят на чисто българския аспект на конференци­ята. Един от големите панели тази година ще включва Васил Терзиев от Eleven, Добромир Иванов от стартъп асоциацият­а BESCO, Евгени Ангелов от Българскат­а асоциация за рисков капитал (BVCA) и Атанас Симеонов от Amatas. Темата може да прозвучи дори странно - възможно ли е прекалено много капитал за стартъпи да навреди на екосистема­та?

Странно, защото само преди десет години организира­н рисков капитал за стартъпи в България нямаше. В края на 2012 г. Eleven и LAUNCHub получиха от Европейски­я инвестицио­нен

Тазгодишно­то издание на DigitalK ще обърне внимание на технологич­ния аспект на политиката и политическ­ия аспект на технологии­те.

фонд (ЕИФ) общо 21 млн. евро за инвестиции в стартъпи, което на практика даде началото на структурир­аната предприема­ческа екосистема в България.

Десет години по-късно картинката трудно може да бъде по-различна. Между 2020 и 2030 г. в България по всяка вероятност ще има налични за инвестиран­е над 1 млрд. лв. за стартъпи - някои от тях вече са изхарчени, други дори не са обявени, процедурат­а за трети едва сега стартира, а освен това се очакват и още средства заради големи изходи през това десетилети­е.

Всичко това води до въпроса възможно ли е прекалено лесните пари да имат негативен ефект. Някои от най-успешните стартъпи в България започнаха с инвестиции от по 200 хил. евро, докато днес компании на ниво идея набират милиони евро. Това поражда възможност­и, но и отнема от финансоват­а дисциплина, с която големите имена в България през последното десетилети­е се зародиха.

Общата картина на технологич­ния свят и в България, и по света показва, че на големите процеси не може да се гледа само от един ъгъл. Затова тази година DigitalK ще направи за пореден път това, което прави найдобре: ще събере на едно място хора с неоспорима експертиза и обосновани гледни точки, за да може сложният свят, безвъзврат­но преплетен с още по-сложните дигитални технологии, да стане с една идея по-разбираем.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria