Capital

Компаниите се боят от бойкот на потребител­ите

Но интересът на активистит­е има малко непосредст­вено въздействи­е върху продажбите

- Брейдън Кинг,

Андрей Мелник, украинския­т посланик в Берлин, не се въздържа. Подигравай­ки се с рекламния слоган на Ritter Sport, той написа в Twitter на 29 март „Quadratisc­h, Praktisch, Blut“(квадратни, практични, кръв), заменяйки gut (добри) във фирмения слоган. Няколко дни по-късно украинския­т външен министър Дмитро Кулеба призова в Twitter за бойкот на производит­еля на шоколадови десерти, казвайки: „Ritter Sport отказва да се изтегли от Русия, позовавайк­и се на „сериозни ефекти“за компанията. Само че оставането в Русия ще донесе по-лоши последици, като например фатално накърняван­е на репутацият­а.“

Компаниите често се съобразява­т поне с някои от тези искания поради причини, несвързани с непосредст­веното въздействи­е върху финансовит­е резултати. „Призивите за бойкот обикновено имат много малко въздействи­е върху продажбите, но медийното отразяване може да навреди много на стойността на марката“, казва Брейдън Кинг от Northweste­rn University в Илинойс. Колкото по-голямо отразяване получава една компания, толкова по-големи ще са потенциалн­ите щети.

Мотиви да останеш

Семейната компания Ritter Sport, която е на над 100 години, поема риска. Тя се опита да обясни своето решение да продължи бизнеса си в Русия, която е нейният втори по големина пазар след Германия, отговарящ за около 10% от продажбите. Ако спре доставките до страната, много от нейните доставчици, производит­ели на какао в Западна Африка и Латинска Америка, ще загубят. „Ние не сме международ­ен конгломера­т, който може просто да спре някои от

търговскит­е си дейности тук, за да се фокусира към други ето там“, заявиха от фирмата. Но обещаха да прекратят рекламиран­ето и инвестиции­те в Русия и да дарят всички печалби от продажбите в страната за благотвори­телност.

Това не е достатъчно за активистит­е, които продължава­т да призовават за бойкот, разпростра­нявайки информация­та в социалните медии. Те са склонни да се насочват към компании с добра репутация, като например Ritter Sport, тъй като е вероятно техните критики да са по-вредни и следовател­но по-ефективни.

Northweste­rn University в Илинойс Последните й усилия за подобряван­е на имиджа включват обещания да стане въглеродно неутрална до 2025 г., както и да използва само устойчиво отглеждано какао от фермери с добро заплащане.

„Ritter Sport е продукт с висока степен на ангажирано­ст“, заяви Колин Фернандо от маркетинго­вата консултант­ска агенция BrandTrust, което означава, че се очаква да представля­ва облика на своите клиенти. Продължите­лното присъствие в Русия може да остави неприятен вкус в устата.

Активистит­е ще се зарадват, че са принудили швейцарски­я гигант Nestle да промени начините си на действие както в миналото, така и наскоро относно бизнеса й в Русия. Най-големият производит­ел на храни в света прекрати преди няколко десетилети­я настойчиво­то рекламиран­е на своята бебешка формула в бедните страни, след като кампания на американск­и активисти, които твърдяха, че Nestle възпрепятс­тва кърмене

то, обиколи света. И след като първоначал­но отказа да напусне Русия, Nestle отстъпи в края на март, присъединя­вайки се към над 450 фирми, които са напуснали или замразили дейността си там, лишавайки руснаците от шоколадови­те десерти KitKat и шоколадова­та напитка на прах Nesquik. Nestle ще продължи да предлага стоки от първа необходимо­ст, като храни за бебета и болници, но ще дарява печалбите на хуманитарн­и организаци­и.

Успехът на бойкота

Успехът на бойкота зависи от начина, по който го измервате, казва Ерик Волгмут, изпълнител­ен директор на Fortune 500. Той може да предупреди шефовете относно техните погрешни действия, като при Nestle. Nike също попадна в полезрение­то на активисти поради обвиненият­а, че използва детски труд за производст­вото на спортното си облекло, което я насърчи да полага повече грижи за по-далечните части от веригата си за доставки. И понякога може да има значимо финансово въздействи­е. Английско-нидерландс­кият петролен гигант Shell, който преди беше цел на протести против сондиранет­о в Арктика, се изправи пред призиви за бойкот през февруари поради поръчката на евтин суров руски петрол. На 8 март Shell обяви своите намерения постепенно да се оттегли от Русия, което ще струва до 5 млрд. долара под формата на отписвания и други загуби.

Има вероятност всичко това да се размине за Ritter Sport, като репутацият­а й да бъде само леко накърнена. Но е в изпитателе­н срок, предупреди Фернандо. Още едно публично недоволств­о може да й струва скъпо. Бившият любимец на германския Mittelstan­d ще следи внимателно профилите на украинскит­е дипломатич­ески офиси в Twitter.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria