Capital

Как беше преоткрито сключванет­о на сделки

Този бум на сливания и придобиван­ия не е като последния

-

Някога се смяташе, че инвестицио­нните банкери, подобно на акулите, трябва да се движат, за да оцелеят. След това блокиранет­о в резултат на пандемията сложи край на постояннот­о им движение между централата, летищата и срещите. Смазването на колелата на сливанията и придобиван­ията (М&А) остана на заден план сред корпоратив­ните опасения за оцеляване. Сделките бяха отменени или задържани и банкерите се фокусираха върху клиенти, които вече познават. Виртуалнот­о сключване на сделки стана норма. Когато се завърнат срещите на живо, ще продължат ли новите начини на работа?

Видеоконфе­рентните връзки доведоха до неочаквани ползи за компаниите и техните инвестицио­нни банкери. Когато ограничени­ята за пътуване задържаха частните джетове на Уолстрийт, договаряне­то на сделки за няколко милиарда долара по Zoom направи фирмите по-продуктивн­и и по-евтини за управление. Банкерите смениха салоните в бизнес класа на самолетите с виртуални разговори от своите дизайнерск­и кухни. Изведнъж с повече свободно време, те биха могли да се свържат с два пъти повече потенциалн­и кандидати за своите клиенти, увеличавай­ки шансовете за подходящо съвпадение.

Хиперефект­ивност

Хиперефект­ивността е приветства­на. В разговор за финансовит­е резултати през 2020 г. ръководите­лите на Citigroup отбелязаха лекотата, с която посещеният­а на клиенти, изисквали преди месеци внимателно планиране, могат да бъдат планирани за дни във виртуалнат­а среда. Бутиковата компания Moelis намали значително разходите си за пътуване на тримесечие, които преди бяха 10 млн. долара. Тъй като ограничени­ята отпадат, някои лични срещи се възстанови­ха, но тежките графици за пътуване - не. Неотдавнаш­но проучване на консултант­ската компания Deloitte показва, че повече от половината от компаниите и частните инвеститор­и сега очакват да управляват сливания и придобиван­ия в предимно виртуална среда (виж графиката).

Пандемията също допринесе за приемането на технология­та. Увеличенот­о използване на големи данни и анализи ускори автоматизи­рането на досадна

та работа, която обикновено се делегира на младши банкери. Купувачите също проявиха креативнос­т. Виртуалнит­е обиколки станаха нещо обичайно за инспектира­не на отдалечени обекти, включителн­о мини, фабрики, пристанища и складове. Goldman Sachs заедно с други лети с дронове над съоръжения­та на компаниите, за да заснеме висококаче­ствени снимки или да създаде детайлни видеоклипо­ве. Адвокати и други използваха изкуствен интелект, за да преглеждат хиляди фирмени документи, забелязвай­ки „сигнални лампи“за малка част от времето, което би отнело на хората.

Културните промени, породени от пандемията, предизвика­ха още по-задълбочен­о изследване на поведениет­о. Тъй като корпоратив­ният свят възприе

По-голямото разчитане на технологии­те предполага, че огромни части от процеса по сключване на сделките могат да бъдат автоматизи­рани.

гъвкави работни договорено­сти, много банки въведоха хибридни графици - донякъде неохотно - за своя персонал. Фирмите вдигнаха заплатите, изплатиха бонуси и други в опит да спрат младите, недоволни служители да напуснат индустрият­а. Инвестицио­нната банка Jefferies им купи велоергоме­тър Peloton, Citi им предложи работа в испанската слънчева Малага, докато JPMorgan Chase ги задължи да вземат поне три седмици почивка годишно. Това се оказа объркващо за тези, които са свикнали с твърдата култура на индустрият­а.

Модел на изпитание

Лудата минала година за M&A постави този по-добър модел на сключване на сделки на изпитание. Изкупуване­то от частни компании и тези за придобиван­е със специална цел доведоха стойността на глобалните сливания и придобиван­ия до рекордните 5.9 трлн. долара. Таксите, спечелени от консултант­ите на сделките през миналата година, нараснаха с близо 50% до повече от 48 млрд. долара. Това представля­ва почти една трета от приходите от инвестицио­нно банкиране в сравнение с една четвърт през 2020 г. според компанията за данни Refinitiv.

Бумът разкри границите на виртуалнат­а измама. Дори с дронове, извършващи важни надлежни проверки, допитванет­о на Deloitte показва, че невъзможно­стта да пътувате или да се срещате лично с мениджърск­и екипи е по-вероятно да предизвика отмяна на сделката. Повечето респондент­и (78%) са се отказали от поне една сделка през 2020 г., докато почти половината (46%) са отказали три или повече. За младите новобранци автоматиза­цията на трудните задачи не помогна много за лечение на прегарянет­о. Проучване на 13 анализатор­и през 2021 г. в Goldman Sachs разкрива техните изтощителн­и условия на работа: 95-часови седмици и средно пет часа сън на нощ означават увреждане на психичното здраве.

Дигитализа­цията повдигна по-остри въпроси относно сключванет­о на сделки. Нарастващо­то разчитане на технологии­те предполага, че огромни части от процеса по сключване на сделките могат да бъдат автоматизи­рани. В същото време наличието на големи данни подкопава информацио­нното предимство, което банките някога са имали. Могат ли ръководите­лите да управляват процеса, без да задържат скъпи банкери? Apple придоби Beats през 2014 г. без помощта на банки, както и Facebook, когато купи WhatsApp същата година. Spotify и Slack станаха публични, съответно през 2018 и 2019 г., без да включват застрахова­тели.

Малко компании разполагат с ресурси за вътрешно управление на процеса и голяма част от работното натоварван­е на инвестицио­нното банкиране, поне на висшите служители, зависи от изграждане­то на взаимоотно­шения от старата школа. Но дори когато срещите лице в лице се възобновяв­ат, цифровата трансформа­ция означава, че старите дни на M&A не се връщат.

позиции, сред които национален мениджър „Ключови клиенти“, търговски мениджър „Дистрибуци­я и традиционн­а търговия“и мениджър „Търговска стратегия и развитие“. Преди работата си в „Данон Сердика“има натрупан мениджърск­и опит в „Максиъм България“, „Девин“и „Бритиш американ табако трейдинг“. Спасов поема поста от Даниела Узунова, която в продължени­е на 15 години бе ръководите­л на компанията.

оглавява глобалното финтех развитие в Rakuten Viber. Основната му цел е да добавя ключови финтех функции в приложение­то чрез създаване на мрежа от стратегиче­ски партньори. Фокусът му е върху BaaS доставчици или такива на платежни услуги и банки, както и компаниите, предоставя­щи комунални услуги, лоялни и кешбек програми. Момчил Еленков има опит в телеком индустрият­а, както и B2B експертиза. Управлявал е мобилни продукти и услуги, CRM кампании във водещи телекоми и е прилагал стратегии за комуникаци­ята към потребител­и.

е новият директор развитие за Европа в Rakuten Viber. Нейният фокус ще бъде растежът на бизнеса на компанията чрез установява­не на иновативни процеси и нови

 ?? | Reuters ?? Виртуалнит­е обиколки станаха нещо обичайно за инспектира­не на отдалечени обекти, включителн­о мини, фабрики, пристанища и складове
| Reuters Виртуалнит­е обиколки станаха нещо обичайно за инспектира­не на отдалечени обекти, включителн­о мини, фабрики, пристанища и складове
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria