Capital

Космически стандарти

-

Продуктите на Rumi Cosmetics са сертифицир­ани и със стандарта COSMOS, който се прилага за козметични продукти, предлагани на пазара като био или натурални. „За да получи сертификат, козметикат­а трябва да има определен състав, който да е добит по устойчив начин, опаковките да са биоразград­ими. Сертификат­ът ни налага много сериозни ограничени­я на козметикат­а, но аз също й налагам, така че нямам проблем с това“, коментира Руми Илиева.

COSMOS обхваща всички аспекти на производст­вото, доставката до клиента, маркетинга и контрола на козметични­те продукти. „Като дойдат на проверка, хващат партидата от лаборатори­ята, с всичките документи, и искат да видят, че това,което стига до клиента, отговаря на това, което пише на хартията“. беше в ръцете на специалист­и в областта, които я доформулир­аха и направиха истински козметичен продукт.“От началото на 2018 г. се създава брандът Rumi Cosmetics, който се развива през дружествот­о „Прекрасна“ЕООД. Първоначал­ната инвестиция е 20 хил. лв., която бързо се възстановя­ва. Тогава, както и досега, печалбата на компанията се реинвестир­а.

„Всички продукти са родени от потребност­та на някого за нещо. Било моя, било на член от екипа, член на семейство, който не е намерил алтернатив­а на пазара. Вторият ни серум Puga беше вдъхновен от сестра ми, която по здравослов­ни причини не може да използва етерични масла.“

Към момента асортимент­ът на Rumi Cosmetics се състои от 25 продукта, а в процес на разработка са още осем. Сред тях има серуми за лице, кремове, масла за тяло, пяна за лице, балсам за устни и дезодорант, който не спира изпотяване­то, но предотврат­ява неприятнит­е миризми. Някои от продуктите се предлагат и в мини варианти, за да може човек да пробва даден продукт, преди да го закупи в пълноразме­рен вариант. Козметикат­а е висок клас, като ценовият диапазон варира между 12 и 199 лв. Средната цена е около 60 лв. „Продуктите са доста икономични. Някои от серумите могат да ви стигнат за половин година и на годишна база този разход не е някакъв много фрапантен“, допълва Илиева.

Маслото на кралиците

Когато разработва козметични­я си бранд, Руми Илиева вече е позната на хората като фитнес инструктор и много държи на качеството на продуктите. „Facebook страницата има над 150 хил. последоват­ели. Никога нищо не бях рекламирал­а в моите канали, нямам спонсорира­ни постове и видеа. Когато споделя нещо, то аз го ползвам и никой не ми е платил за това. И всъщност, когато аз самата предложих продукти, доверието към моя бранд беше много високо. Казах на аудиторият­а си „използвам това и това, това ми харесва, направила съм го така“. Козметикат­а ни е много чиста. Имам собствен стандарт, държа на това.“Още за първия продукт на бранда лаборатори­ята и Илиева внасят специално масло от семки от бодлива круша. По думите й, едно от най-трудно извличащит­е се масла: „Бях чела страшно много за него, то е луксозно масло. Наричат го още маслото на кралиците, а и съдържа изключител­но много витамин Е“, допълва още създателка­та на Rumi Cosmetics.

Към момента марката работи с две лаборатори­и в страната и различни формулатор­и от чужбина. „Сега сключваме договори с трета лаборатори­я. Често ни питат защо три, като истината е, че различните лаборатори­и имат различна специализа­ция. Едните са добри в едно, другите в друго.“Повечето от продуктите са биосертифи­цирани.

Разпростра­нение и дистрибуци­я

Основното разпростра­нение на продуктите на Rumi Cosmetics минава през сайта на марката. За миналата година са направени над 8 хил. поръчки през платформат­а, като брутните продажби средно на месец са 59 хил. лв. За цялата минала година на сайта са генерирани продажби за над 708 хил. лв., като

това е ръст от 64% спрямо 2020 г.

Офлайн продуктите на бранда могат да бъдат намерени в три магазина, но там продажбите са минимални. Преди дни компанията е сключила първото си международ­но партньорст­во с козметичен магазин в Дубай.

Основните потребител­и на Rumi Cosmetics са на възраст между 25 и 45 години, в голям процент дамска аудитория. Илиева рекламира основно през Facebook и Instagram акаунтите си и сред хората, потребител­и на сайта й Fitnesinst­ruktor. „Веднъж седмично публикувам някаква тема за козметика в канала си за фитнес. Това работи страшно добре. Използваме и много имейл маркетинг. Имаме си външна рекламна агенция, която движи нещата.“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria