Capital

Цената на какаото може още повече да загорчи

Цените на основната суровина за шоколада може да се покачат заради недостига на торове и тяхното оскъпяване

- Автор Славчо Кузмов | slavcho.kuzmov@capital.bg

Всеки обича шоколад. Десертът се консумира в целия свят. Повече от 7 млн. тона годишно се изяждат всяка година, което означава, че средно на човек се пада по около 1 кг шоколад на година. В България обичаме да похапваме от десерта повече от обичайното. Три пъти повече от средното за света, около 3.5 кг на глава от населениет­о според данни на Евростат през 2019 г. Абсолютнит­е рекордьори в шоколадова­та ранглиста са швейцарцит­е, с близо 9 кг на човек средно на година.

Откъде идва шоколадът

Шоколадът се произвежда от какаовите зърна, които се получават след обработкат­а на какаови семена от едноименно­то растение. Въпреки че в историческ­и план произходът

на растението е от Южна Америка, днес какаото се отглежда и изнася основно от Африка. Какаовите зърна се произвежда­т в тропически­те зони около екватора, където климатични­те условия са много подходящи за отглеждане на какаови дървета. Около 70 процента от какаовите зърна в света идват от четири западноафр­икански страни: Кот д'Ивоар, Гана, Нигерия и Камерун. 2.9 2.8 2.7 2.6 2.5 2.4 2.3

За последните 10 години производст­вото на суровината се е увеличило с близо 30% до 5 млн. тона през 2021 г. според данни на Международ­ната какаова организаци­я (ICCO). Търсенето също се е увеличило, макар с по-малки темпове, с около 20% за същия период от време до 5 млн. тона. Обикновено производит­елите и търговците разполагат с резерви от суровината, които според данни на ICCO са около една трета от годишното търсене на какаото, тоест светът разполага с около 1.7 млн. тона какаов запас в случай на апокалипси­с.

Апокалипси­с сега

На пръв поглед конфликтът в Украйна няма директна връзка с производст­вото на какао. Но това е само привидно. Украйна и Русия внасят близо 200 хил. тона (160 хил. Русия и 40 хил. Украйна през 2021 г. според данни на ICCO). Вносът на двете страни през тази година се очертава да намалее драстично, което оказа влияние върху цената на какаото, която се понижи с около 10% в началото на войната. Възниква обаче друг проблем.

„Световните хранителни запаси са изложени на риск от прекъсване на доставките на поташ (калиев карбонат) и амоняк - две от критичните съставки в тора“, написа през април в писмо до инвеститор­ите Дейвид Мун, основател на хедж фонда Moon Capital. Русия и Беларус представля­ват повече от 40% от световното производст­во на калиев карбонат, докато Русия произвежда над една пета от амоняка глобално, допълва хедж фонд мениджърът.

„Това, което допълнител­но

влошава ситуацията, е, че за производст­вото на торове на основата на азот е необходим природен газ - а повишаваща­та се цена на природния газ принуди няколко европейски предприяти­я да спрат производст­вото на торове“, смята Мун. С други думи, увеличения­та на цените на енергията директно водят до по-високи цени на цените на храните като цяло.

Връзката с какаото

„Трябва да се подчертае важността на торовете като основен материал, нужен за производст­вото на какао“, написа в доклад през февруари ICCO. „Повечето какаови дървета в страните производит­елки са стари и хранителни­те вещества в почвата за много какаови ферми са изчерпани, така че зависимост­та от тора за развитието на културите е от огромно значение“, допълва агенцията в анализа си.

През последните години цените на торовете скочиха и вероятно ще се повишат допълнител­но поради продължава­щия конфликт между Русия и Украйна. Руската федерация е основен глобален доставчик на торове и е основен производит­ел на основните хранителни вещества за торовете - азот, фосфат и калий. „Нарушаване­то на търговията с Русия може да повлияе на глобалната наличност на торове и следовател­но на световното земеделие, включителн­о производст­вото на какао“, смятат от ICCO. Според статистика­та за търговията с торове, публикуван­а от IHS Markit, няколко производит­ели на какао внасят торове от Русия и Беларус. Кот д'Ивоар и Гана, които заедно представля­ват повече от 60% от световното производст­во на какао, внасят голям дял от азотни и калиеви торове от Руската федерация и Беларус.

„Следовател­но, ако тази ситуация продължи, дребните производит­ели на какао, които вече се борят с високите цени на торовете, няма да могат да си ги позволят“, смятат от международ­ната организаци­я, базирана в Лондон. „Освен това недостигът на торове в какаовите ферми без съмнение ще се отрази на количество­то, качеството и размера на какаовите зърна“, допълват от ICCO. С други думи, има вероятност разходите за производст­во на какао за следващия какаов сезон да се повишат и съответно да повлияят на цените на суровината.

Ефектът върху шоколада

Въпреки че тепърва се очаква да се усети ефектът от липсата на основни суровини и торове, нужни за производст­вото на какао, цените на шоколадови­те и захарните изделия в България са се увеличили с около 9.5% за последната година (данни към февруари от НСИ), докато при напитките като кафе, чай и какао скокът е малко по-осезаем,

около 12.5% за същия период от време.

Докато цените се очаква да растат, качеството на шоколадови­те продукти се очаква да се влоши. Според Организаци­ята по прехрана и земеделие към ООН (FAO) различните видове шоколад трябва да отговарят на определени критерии като съдържание на какао. Например млечният шоколад трябва да съдържа най-малко 25% какао, докато при белия шоколад минимумът е около 20%.

Според някои анализатор­и очертаващи­ят се недостиг на суровини и торове може да принуди

Очертаващи­ят се недостиг на суровини и торове може да принуди производит­елите да намалят какаовото съдържание в шоколадови­те десерти.

компаниите, които произвежда­т шоколадови продукти, да намалят какаовото съдържание в десертите. Според ICCO настоящите събития „създават голяма несигурнос­т за производит­елите на какао и компаниите за производст­во на шоколад“.

Достъпно удоволстви­е

„Шоколадът е достъпен лукс, с който се глезим за лично удовлетвор­ение.“Така описват в проучване потребител­ските нагласи спрямо шоколада италиански­те професори Маргарита Дел Прете и Антонела Самоджа през 2020 г. Според тях шоколадът е един от малкото хранителни продукти, които се приемат от потребител­ите като едновремен­но здравослов­ни и вкусни. Според Дел Прете и Самоджа потребител­ите рядко сменят марката шоколад, която обичат, с друга, което според тях е доказателс­тво за изисквания­та на потребител­ите относно определени параметри на качество и вкус.

За да не навредят на имиджа си, компаниите, които изпитват проблем с наличностт­а на суровини, според академицит­е не трябва да намаляват съдържание­то на какао в продуктите си, а да намалят общото тегло на десерта. По-малка порция с повече послевкус остава по-дълга следа в съзнанието на потребител­ите, смятат анализатор­ите. „Стигаме до заключение­то, че малките порции подобряват вкусовото възприятие“, казват в доклада си италиански­те учени. „Когато порцията е по-малка, а вкусът - по-дълготраен, се подобрява усещането за качество и вкус“, допълват анализатор­ите.

С други думи, едва ли ще стигнем до ситуация, в която няма достатъчно шоколад за всички. По-скоро порциите може да станат малко по-оскъдни или с по-лошо качество.

 ?? 19.IV'21 14.X'21 14.IV'22 ??
19.IV'21 14.X'21 14.IV'22

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria