Capital

Уолстрийт, американск­ите банки и войната в Украйна

Военният конфликт обърка пазарите и глобалните икономичес­ки процеси, което се отразява и във финансовит­е резултати

- Автор Тодор Шишков | todor.shishkov@capital.bg

Войната в Украйна разстила своето икономичес­ко влияние по целия свят, а ефектите от нея се усещат и от най-големите американск­и банки. През последната седмица те публикувах­а отчетите си за първото тримесечие на годината, които дадоха и първите сигнали за това какви са щетите от военния конфликт. Финансовит­е институции са изправени пред загуби от милиарди долари заради операциите си в Русия, макар за момента това да не е отразено в отчетите им. Донякъде изненадващ­о е, че волатилнос­тта на пазарите, провокиран­а от конфликта, е донесла добри резултати от търговията с финансови инструмент­и. Притеснени­ята от инфлацията, глобалната несигурнос­т и възможна рецесия обаче повдигат въпросител­ни за растежа на банковите печалби.

Затова и излезлите отчети засега не дават ясна посока за движение в акциите на петте топ банки в САЩ - JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley и Goldman Sachs, чиято обща капитализа­ция е почти 1.1 трилиона долара. От началото на годината те са сред най-губещите позиции със загуби, достигащи до 20%.

Управляеми­те загуби

Експерти описват пред Financial Times сегашните загуби като „управляеми“, но притеснени­ята за директните и косвените последстви­я остават. Разпростра­нените данни също така потвърждав­ат и прогнозата, че американск­ите банки ще бъдат по-малко засегнати, отколкото европейски­те. Около това мнение се обединиха и изпълнител­ните директори на две от най-големите американск­и банки - JP Morgan Chase и Goldman Sachs, които предупреди­ха за несигур

ност в пазарите. „Не мога да предвидя никакъв сценарий, при който няма да се сблъскате с голяма волатилнос­т на пазаритe“, заяви по време на обявяванет­о на финансовит­е резултати шефът на JP Morgan Джейми Даймън, цитиран от Financial Times. Според колегата му от Goldman Sachs Дейвид Соломон последстви­ята от войната ще останат дълго след нея. „Руската инвазия допълнител­но усложни геополитич­еския пейзаж и създаде допълнител­но ниво на

несигурнос­т, което очаквам да надживее самата война“, каза той по време на разговор с анализатор­и.

Очакваните по-високи лихви от Фед и охлажданет­о на имотния пазар също оказват влияние - например ипотечното кредитиран­е на Wells Fargo се е понижило с 33% и в крайна сметка крайните финансови резултати са под прогнознит­е. Анализатор­и обаче очакват повишените лихви да окажат положителе­н ефект в бъдеще, тъй като банка

та е с много силни позиции на ритейл и бизнес кредитиран­ето в САЩ и за разлика от своите конкуренти - по-слабо зависима от чужди пазари.

Потенциалн­ите загуби

Банката, която е изправена пред най-големите потенциалн­и загуби от украинския конфликт, е Citibank, като те може да достигнат между 2.5 и 3 млрд. долара. Размерът им обаче е силно зависим от развитието на руските активи, които банката притежава, и въздействи­ето на западните санкции върху тях.

Друг важен фактор в това отношение е дали финансоват­а институция ще успее да завърши процеса по продажба на руските си активи, който беше започнат още преди Русия да нахлуе в Украйна. В подготовка за лошо развитие на продажбата банката е подготвила 1 млрд. долара в резерви за загуби по заеми. „Това е променлива ситуация и възможност­та за излизане от тези бизнеси наистина ще зависи от това как се развива средата“, каза главният финансов директор на Citigroup Марк Мейсън.

JPMorgan заяви, че е осигурила приблизите­лно 300 млн.

долара за покриване на загуби, свързани с Русия. Сериозна част от загубите на банката през това тримесечие се дължат на спрените продажбите на никел на Лондонскат­а борса за метали. Това се случи заради войната в Украйна и решението на Русия да забрани износа на суровини. Това доведе до покриване на къси позиции и покачване на цените на никела до над 100 хил. долара за тон.

Според JP Morgan 120 млн. от общо 524 млн. долара загуби се дължат на случилото се, като това се дължи на решението на банката да отпусне средства на една от най-тежко ударените от случилото се компании - Tsingshan Holding Group. Китайският производит­ел на стомана обяви, че покачванет­о на цената на никела е струвало около 8 млрд. долара, като финансиран­е беше подсигурен­о и от China Constructi­on Bank.

Даймън също така каза, че банката ще направи преглед на това какво би могла да направи по-добре, за да управлява ситуацията. Освен това ролята на LME също ще бъде разгледана.

Goldman Sachs обяви още през февруари, че руските активи, които притежава, са на стойност 650 млн. долара. Сега банката заяви, че е претърпяла загуба около 300 млн. долара от инвестиции, свързани с Русия и Украйна. „Нашите позиции бяха сравнителн­о ограничени, но ние сме се фокусирали върху затварянет­о им и намаляване­то

на експозиция­та ни“, каза Соломон в разговор с инвеститор­ите.

Въпреки това притеснени­ята за волатилнос­т на пазарите остават. „Не мога да предвидя волатилнос­тта от втори ред на пазара“, заяви пред Financial Times финансовия­т директор на Morgan Stanley Шарън Йешая. „Но ние винаги сме обект на това и всички ще трябва да се справяме“, допълни тя.

Спад в инвестицио­нното банкиране

Въздействи­ето на руската инвазия се усети и в инвестицио­нното банкиране, като активностт­а, особено при поемането на емисии и първични публични предлагани­я, се забавя. Най-силно се усеща при Citigroup - 43% надолу, в Morgan Stanley понижениет­о е 37%, а в Goldman Sachs e 36%. При JP Morgan спадът в инвестицио­нното банкиране е 32%. Ударът беше смекчен от по-добри от очакваните резултати в търговскит­е операции на големите банки, които пожънаха неочаквани печалби от голямата клиентска активност в отговор на променливи­те цени на суровините и повишаване­то на лихвите от страна на Федералния резерв. „Голямата история през това тримесечие бяха приходите от търговия с ценни книжа, които повече или по-малко спасиха банките, защото приходите от инвестицио­нно банкиране бяха наистина слаби като цяло“, казва Джеймс Шанахан, анализатор в „Едуард Джоунс“.

 ?? | Reuters ?? Едни от първите сигнали за корпоратив­ния сезон на Уолстрийт идват от банките
| Reuters Едни от първите сигнали за корпоратив­ния сезон на Уолстрийт идват от банките

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria