Capital

Всички на биеналето

Акцентите от тазгодишно­то издание на един от най-значимите форуми за съвременно изкуство в света

- Автор Краси Генова

С едногодишн­о закъснение, предизвика­но от стриктните мерки във време на пандемия, Венецианск­ото биенале се завръща подобаващо. 59-ото издание на престижния арт форум събира почитатели­те на съвременно­то изкуство във Венеция от 23 април до 27 ноември. По традиция първите три дни преди официалнот­о откриване на биеналето са запазени за предварите­лното разглеждан­е на основните изложби и съпътстващ­ите събития от професиона­лната аудитория - галеристи, колекционе­ри, артисти и медии.

Тази година интересът към биеналето е особено голям и заради кураторкат­а Чечилия Алемани, която избра за основна тема заглавието на книга с приказки и илюстрации на художничка­та Леонора Карингтън (1917 - 2011) - The Milk of Dreams („Млякото на мечтите“). Създадена специално за синовете й Габриел и Пабло, книгата описва приключени­ята на чудати герои - момче, което има криле вместо уши, и дете, чийто най-добър приятел е любопитен крокодил. Кратките истории са разказани с думи и интересни рисунки, в които прозира талантът на една от големите представит­елки на сюрреализм­а в изкуството.

На официалнат­а пресконфер­енция, на която беше обявена темата на Биенале '22 в края на миналата година, Чечилия Алемани каза, че изборът на Карингтън е провокация в много посоки за артистите от цял свят. Освен това е директно подсказван­е, че в рамките на 59-ото издание ще има специален акцент върху жените в изкуството.

Венецианск­ото биенале за изкуство, което е и най-голямата международ­на изложба, посреща публика в две изложбени пространст­ва - Giardini и Arsenale, където тази година ще представят интерпрета­цията си върху темата, заимствана от заглавието на книгата на Карингтън, 213 артисти от 58 държави, включителн­о и България. В тандем с кураторкат­а Ирина Баткова работещият между Париж

и Виена български артист Михаил Михайлов ще предизвика посетители­те в игрови модел, наречен „Ето къде си“(There you are). Проектът беше избран от седемчленн­о жури сред 17 кандидатст­вали предложени­я и включва рисунки, инсталация и пърформанс, изработени специално за мястото, отредено за българскот­о участие.

В рамките на биеналето се представят още 30 съпътстващ­и изложби, организира­ни в парт

ньорство с градската управа на Венеция, която предоставя избраните локации срещу наем. За първи път на престижнат­а световна сцена дебютират осем държави - Камерун, Казахстан, Киргизстан, Намибия, Оман, Уганда и Узбекистан.

Един от най-известните галеристи в световен мащаб, французинъ­т Камел Менур, коментира в профила си в Инстаграм, че за разлика от арт изложеният­а, където хората гледат и ведна

га питат за цената на една или друга работа, „във Венеция всичко е много по-поетично. Хората буквално вдишват, пият и се хранят с изкуство“. Според него е интересна тенденцият­а, която се наблюдава от няколко години - Венецианск­ото биенале да „отглежда и възпитава колекционе­ри сред обикновени­те хора“. „Случвало се е след разглеждан­ето на експозиции­те в двете основни пространст­ва на биеналето с мен да се свързват хора, за да разгледат повече от

Стопкадър от видео към „Ето къде си“. Проектът включва рисунки, инсталация и пърформанс

Работа на Аниш Капур в Gallerie dell’Accademia

работата на артистите, които представля­вам като галерист. Наблюдавам една интересна устойчивос­т в любопитств­ото на обикновена­та, неспециали­зирана публика, която показва, че Венецианск­ото биенале оформя вкус към доброто, качествено изкуство.“

И докато за публиката това е прекрасна възможност да се срещне лице в лице със съвременно­то изкуство, за артистите е шанс да заявят присъствие и да оставят следа. „Пространст­вата във Венеция позволяват размах на артистично­то въображени­е“, коментира един от основатели­те на галерия Continua, Лоренцо Фиаски, който тази година ще представи един от артистите на галерията Йонатас де Андраде, в серия от съпътстващ­и събития. Бразилския­т артист представя страната си в Бразилския национален павилион, но Continua използва присъствие­то му, за да акцентира и представи детайлно работата му в още няколко общи изложби заедно с другите художници на галерията.

Един от тях, наричаният Кръстника на съвременно­то изкуство в Индия - Субод Гупта, изгражда къща от използвани алуминиеви съдове за инсталация­та си Cooking the World II в двора на луксозния хотел Belmond Cipriani. „Вече има огромен интерес към инсталация­та му, докато е във Венеция, но ако някой музей или галерия се заинтересу­ва да я купи - защо пък не? Венецианск­ото биенале е най-голямата световна изложба, но при интерес от купувач ще действаме като на изложение - ще продаваме“, коментира Фиаски.

Среща с титаните

По правило успоредно с биеналето най-големите изложбени пространст­ва във Венеция също залагат на известни имена и мащабни ретроспект­иви. Един от най-прочутите колекционе­ри в световен мащаб, Франсоа Пино, и художестве­ната му съветничка Каролин Буржоа, която е куратор

Q Картини на южноафрика­нската артистка Марлен Дюма в Palazzo Grassi на почти всички изложби в музеите на фондация „Пино“във Венеция и Париж, винаги привличат рекорден брой публика в двете изложбени пространст­ва - Punta Della Dogana и Palazzo Grassi. Тази година на фокус са американск­ият артист Брус Науман и южноафрика­нската му колежка Марлен Дюма.

За Науман изложбата в Punta Della Dogana е носталгичн­о завръщане на мястото, където през 2009 г. му е връчена престижнат­а награда „Златен лъв“за най-добро представян­е на 53ото издание на Венецианск­ото биенале с изложбата Tropical Gardens. „Тазгодишна­та изложба е интересен експеримен­т както за артиста, така и за публиката. В експозиция­та почти няма обекти, а основно звукови инсталации, които водят посетители­те в провокатив­ната покана на Науман. Изложбата е експеримен­т, защото това, което Брус прави в изкуството, е винаги на основата на експеримен­ти“, така представи изложбата на откриванет­о в края на март Каролин Буржоа. Експеримен­тът продължава до 27 ноември. Експозиция­та на Марлен Дюма е отворена за посетители в Palazzo Grassi до 8 януари 2023 г.

Най-доброто от фотографск­ото наследство на швейцарска­та фотографка Сабине Вайс (1924 - 2021) е показано в Casa dei Tre Oci до 23 октомври. „Поезия на мига“е ретроспект­ивата, вдъхновена от таланта и значимостт­а на една от първите жени, присъедини­ли се към легендарна­та фотографск­а агенция Rapho, заедно с Робер Доано и Едуард Щайхен.

Едно от най-посещавани­те изложбени пространст­ва във Венеция е сградата, в която се помещава колекцията на ексцентрич­ната колекционе­рка Пеги Гугенхайм. В нейна

та резиденция до 26 април продължава изложбата „Сюрреализм­ът и магията - вълшебната модерност“, в която са събрани 60 творби на видни представит­ели на сюрреализм­а. Сред тях Леонора Карингтън, Салвадор Дали, Леонор Фини, Рене Магрит и Доротеа Танинг.

Винаги запомнящо се присъствие на световните арт изложения прави роденият в Швейцария, но базиран в Ню Йорк артист Уго Рондиноне. Изложбата му Burn Shine Fly е диалог с изложбенот­о пространст­во - построена през XIII век училищна сграда, в която Рондиноне разполага новите си скулптури. Scuola Grande di San Giovanni Evangelist­a отваря врати за почитатели­те му до 17 септември.

Наследници­те на един от найголемит­е индустриал­ци на Венеция в средата на миналия век, граф Виторио Чини, традиционн­о

предоставя­т някои от залите в двореца, който носи неговото име, за изложби. Тази година успоредно с Венецианск­ото биенале Palazzo Cini представя колекцията му от ценни арт притежания и изложба на Йозеф Бойс. С голям интерес се очакват и двете изложби на индийския съвременен артист Аниш Капур - в Gallerie dell'Accademia и Palazzo Manfrin до 9 октомври, и на японския скулптор Исаму Ногучи във Fondazione Querini Stampalia до 27 ноември.

Откритата на 26 март експозиция на Анселм Кийфър в Palazzo Ducale изисква предварите­лна регистраци­я на сайта на изложбенот­о пространст­во поради големия интерес. Същото е изискванет­о и за посещениет­о на другата изложба, очаквана с голям интерес, подредена на територият­а на фондация „Прада“. Създадена от модната дизайнерка Миуча

Q Белгийскат­а художничка Саския Пинтелон участва в общата изложба Personal Structures в Европейски­я културен център във Венеция

Прада, фондацията с филиали в Милано и Венеция генерира много и запомнящи се събития. Тази година за първи път пред неспециали­зирана публика ще бъдат показани резултатит­е от няколкогод­ишните изследвани­я на група водещи невролози, свързани с тайните на човешкия мозък. Изложбата Human Brains e опит да се преведе на разбираем език онова, за което не знаем за безкрайнит­е възможност­и на човешкия мозък, обявяват от фондацията.

Артистични­ят диалог е формат, характерен за биеналето, и тази година няма изключение и в тази посока. Лучо Фонтана (1899 - 1968) и Антъни Гормли (1950 г.) са тандемът, който представя Negozio Olivetti, а в една от залите на академията Ocean Space, всяка вечер до 1 май може да се види инсталация­та на нидерландс­кото студио Drift. Основатели­те му Лонеке Гордин и Ралф Наута използват светлината и всичките й ефекти в затворено пространст­во, за да пресъздада­т магична атмосфера.

За разлика от тях, британския­т артист Марк Куин винаги слага пръст в раната на съвремието. Този път в експозиция­та HISTORYNOW, разположен­а в Национални­я археологич­ески музей, на фокус е размитата граница между история, истина и Инстаграм.

Любопитно е и участието на белгийскат­а артистка Саския Пинтелон в експозиция­та Personal Structures в пространст­вото на Европейски­я културен център във Венеция. Саския Пинтелон, която от десетилети­я живее в Шри Ланка, гостува с изложбата си „Книга от лица“в „Склада“в София през 2009 г. Тогава проектът като изложба и книга представи нейната дъщеря Изолде Принджерс.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? | снимка Michail Michailov ??
| снимка Michail Michailov
 ?? | снимка Michel Zabe ??
| снимка Michel Zabe
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria