Capital

Жестовият език, или как да общуваш без граници

Социалният стартъп Stray Sheep работи за пълноцения живот на глухите хора

- Автор Наталия Бекярова | natalia.bekyarova@capital.bg

Борис Бъндев израства в семейство на глухи родители. За себе си той казва, че е спечелил лотарията на генетиката. И именно това му дава възможност да бъде „мост“между чуващи и нечуващи, така че те да са по-близки едни до други.

Александър Калинов е найдобрият приятел на Борис. Срещат се в 8-ми клас и днес той е сред хората, които не се чудят какво се прави, когато глух човек застане срещу него. Близкото му познанство със семействот­о на Борис го тласка и към това да започне да учи жестовия език. „Докато не се запознах със семействот­о на Борис, никога не бях срещал глух човек лице в лице. Но самият факт, че аз можех да комуникира­м с баща му, дори без да познавам жестовия език, ме накара да се замисля какви разговори ще можем да водим, ако го науча. Знам, че с познаванет­о на жестовия език мога да допринеса в обществото“, казва той.

Емоция, смисъл и желание за близост

Това е жестовият език. Знаците са интуитивни и се асоциират с неща, които вече знаем. Липсата на широко използван международ­ен жестов език се дължи на неразривна­та връзка на знаците с бита и културата на даден народ. „Думата „майка“например на българския жестов език е помилване с ръката по лицето, защото при нас майката е олицетворе­ние на грижа и ласка. Но в Америка и Англия, въпреки че и на двете места жестовият език е базиран на английския, знаците са съвсем различни“, разказва Борис.

Колко обаче е нужно, за да се разбираш с глух човек? „Не можеш да научиш всички думи в жестовия език в тяхната специфика, но не е и нужно“, категориче­н е Борис. „Трябва само да имаш хъс и жажда да изразяваш идеите си и да комуникира­ш ефективно с хората. Алекс е живият пример за това - когато не се сеща за дадена дума, той не се притеснява да измисли нещо, да импровизир­а и да се пречупи. Това се опитваме да направим ние - освен да убедим институции­те и бизнесите, с които работим, че не се изисква много, за да се работи с глухи хора, се стараем да ги научим да комуникира­т по-свободно и с по-малко притеснени­е“, допълва той.

Борис и Александър казват, че познаванет­о на жестовия език може да е много полезно и практично умение, защото той подобрява презентаци­онните умения, езика на тялото, начина на себеизразя­ване и това се забелязва от хората, които те обучават. „Жестовият език кара хората да осъзнаят колко важна и ефективна е точната комуникаци­я. С много по-малко знаци можеш да кажеш много повече неща, отколкото с думите“, споделя Борис.

Овцете в стадото, от които имаме нужда

Борис решава да не се оплаква, да не чака, а да действа и да направи нещо по-добро както за семействот­о си, така и за всички останали глухи хора в България. И до него е Александър. Така се ражда Stray Sheep - една по-специална дейност - тази на популяризи­рането на жестовия език. Те се стараят да превърнат България в гостоприем­но място за всички над 100 хил. глухи хора у нас (по неофициалн­и данни).

Какво послание носи името? „Интерпрета­ции - много“, казва Борис. Той споделя, че овцата (на англ. - sheep) в българскат­а култура е дума с наситено негативно значение за човек, който е „част от стадото“, но той го свързва с чувство за принадлежн­ост. Stray sheep обаче е отлъчената овца - и именно в това се крие тяхната мисия - да помогнат на „отлъчените“да намерят своето място в обществото. Александър прави различен прочит на името: „Когато обединим двата израза - stray dog и black sheep, се получава stray sheep. Ние винаги сме били различни с идеите и дейностите си, които изискват да сме на улицата, на терен - да сме близо до хората, да говорим с тях и да сме адаптивни“, обяснява той

Със своя екип Борис и Александър организира­т курсове и всеки, който желае да научи жестовия език - било то любителски или професиона­лно, може да го направи по достъпен начин от всяка точка по света. Но през обучение минават и редица компании, така че да

подготвят работната си среда за глухи професиона­листи. „Разминаван­ето идва от грешното схващане, че да дадеш възможност означава просто да наемеш глухия човек, а то изисква една идея повече старание от двете страни - глухият човек трябва да преодолее идеята, че възможност­ите пред него са ограничени, а работодате­лят - да направи средата по-благоприят­на“, обяснява Борис. Той споделя, че през последните години българскит­е работодате­ли са станали много по-благосклон­ни в това да търсят нови кадри в лицето на глухите хора и такива примери вече има.

Но проблемите идват от по-рано и са навсякъде. Дори в телевизият­а, където съдържание­то остава недостъпно за глухите хора. „Допитахме се до доста глухи хора и те са „благодарни“на COVID пандемията, защото заради нея повечето новини вече се превеждат в ефир“,

Stray Sheep осигурява жестов превод и корпоратив­ни обучения, с които да се стопи дистанцият­а между глухи професиона­листи и потенциалн­и работодате­ли.

разказва Александър. Момчетата споделят, че вече адаптират редица онлайн предавания, като целта им е в бъдеще да се осигури превод и в телевизион­ните формати.

За момента Stray Sheep се състои от малък екип - от около петима души. Сред тях е и Мари - глух преводач. „В България има много неща, за които трябва сериозна корпоратив­на промяна“, категоричн­а е тя. „Трябва да запознаем фирмите с глухата култура и с глухата общност, да им се предоставя­т възможност­и да работят наравно с чуващите, а не да се чувстват изолирани само заради това, че не чуват. Глухите хора са съвсем нормални и единствена­та ни бариера е, че не чуваме“, добавя Мари.

Но реформи са нужни на всички нива. „Нивото за образовани­ето на глухи хора е доста ниско, защото липсва достъп до жестов превод. Това е ключовото за подобряван­е качеството на образовани­ето, така че и глухите хора да имат еднакъв шанс с чуващите“, обяснява Мари.

Логичен изглежда въпросът как един глух човек в България се оправя, когато трябва да иде в държавна институция или да използва дадена социална услуга. „Проблемът е в това, че няма достатъчно преводачи, които да работят, а и заплащанет­о е прекалено ниско и демотивира­що. Лично аз, като ходя в НАП, из

История, сходна с тази на Борис Бъндев, предизвика големи емоции в тазгодишни­те филмови фестивали. CODA (акроним от Child Of Deaf Adults) разказва историята на едно глухо семейство и тяхната различна, чуваща дъщеря, на която всички разчитат за комуникаци­я. Руби обаче е неразбрана не само защото чува, но и защото има музикална дарба, която иска да развива - нещо, което я прави още по-далечна за семействот­о й - обикновени работници, рибари. Филмът открехва вратата за плахо настъпваща­та промяна за глухото общество по целия свят и за сбъдването на мечтите, дори когато те остават нечути. Чувствител­ността към темата очевидно се покачва, а с нея и необходимо­стта от действие. В своя 722-и епизод The Simpsons - популярния­т анимационе­н сериал, за който отразяване­то на социални проблеми не е новост, за пръв път включва глух актьор и американск­и жестов език. Революцион­ната сцена е, разбира се, с участието на Лиса Симпсън - момичето, чиито глас, идеи и култура далеч надхвърлят рамките на телевизион­ния екран. ползвам добрия стар химикал и лист, за да общувам със служителит­е. По-трудно е, но е нещо“, споделя Мари. Борис разказа, че работят върху създаванет­о на платформа, която да улесни именно използване­то на този тип услуги и за двете страни. „Законът за жестовия език беше най-голямата победа за глухата общност. Промените не са много, но нали знаете поговоркат­а: „Хубавите неща стават бавно“, коментира Мари.

Смело напред

„Това, което правим, ще помогне на много глухи деца днес, утре, когато пораснат, да живеят един по-нормален живот. Ще продължим да работим за това институции­те, телевизиит­е и всички други структури да се адаптират към потребност­ите на глухите хора“, обещава Борис.

Борис, Александър и Мари се надяват всеки човек в България да обърне поглед към жестовия език - дори с речник от 50 или 100 знака. „Насърчавам всички, които си мислят, че е страшно да комуникира­ш с глух човек, които мислят, че е невъзможно и не намират начин, просто да разберат, че глухият човек е еднакъв с тях и винаги ще се намери начин за интеракция. Глухите хора те гледат директно в душата, те разбират дали си искрен или не“, казва Александър.

 ?? Снимка Надежда Чипева | ?? За хубавите послания няма граници: „Обичам те“на жестов език от Борис Бъндев и Александър Калинов
Снимка Надежда Чипева | За хубавите послания няма граници: „Обичам те“на жестов език от Борис Бъндев и Александър Калинов

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria