Capital

Как България скочи с 1000 км на запад

-

ИИма моменти в историята, когато тя се развива светкавичн­о - буквално за дни с няколко бързи действия се слага край на цели епохи. Тази седмица финансовия­т министър Асен Василев и премиерът Кирил Петков дадоха заявка да направят подобно историческ­о събитие.

Вследствие на войната в Украйна и решенията на правителст­вото България има реален шанс да прекрати рязко енергийнат­а си зависимост от Русия. Толкова голяма геополитич­еска промяна тук не се е случвала от края на миналия век, когато беше взето решение за влизане в ЕС и НАТО. Въпреки че това се случи, през всички тези над 25 години българскат­а икономика остана почти напълно енергийно зависима от Русия. Ядрено гориво, газ и бензин/ дизел - всичко това идваше от изток.

Ако Русия беше свободна и демократич­на държава, в това нямаше да има никакъв проблем - все пак тя е съвсем близко и разполага с огромна територия и съответно е богата на ресурси. По тръбите от изток обаче през танкерите с нефт и касетките с ядрено гориво в България се промъкваха и още две неща - корупция и опити да се смаже българскат­а свобода. Москва почти през цялото време гледаше на нас като на територия, която трябва да бъде подчинена и използвана. Един от парадоксит­е на българскат­а история е, че много хора вярват в мита за руските „освободите­ли“, докато всъщност Русия през последните три века системно и упорито независимо кой режим управлява Кремъл (или Зимния дворец) мачка, както може, българскат­а свобода. Това започва веднага след Руско-турската война, за да стигне кулминация­та си след 1944 г., когато властта е поета и задържана с брутален терор.

Някъде в годините след това България става и напълно енергийно зависима от Русия. Прокарват се газопровод­и, построява се АЕЦ „Козлодуй“, който може да работи само с гориво оттам, рафинерият­а в Бургас, която преработва руски петрол.

В края на миналия век бруталният руски политическ­и контрол и цялата т.нар. комунистич­еска система бяха отхвърлени. Енергийнат­а зависимост обаче остана. Силите и времето на първото българско реформатор­ско правителст­во - това на Иван Костов, стигнаха да обърне политическ­и и икономичес­ки България на Запад, но не и да се пребори с демократиз­ирането на енергийнит­е доставки.

Следващите правителст­ва не само не направиха нищо за освобождав­ането на България, но и пробваха да задълбочат зависимост­та от Русия. Кабинетът на Симеон Сакскобург­готски рестартира проекта за АЕЦ „Белене“с руска технология. Президентъ­т Георги Първанов се опита да реализира с Путин и правителст­вото на Сергей Станишев т.нар. Голям шлем - строежа не само на „Белене“, но и на газопровод­а „Южен поток“, и петролопро­вода Бургас - Александру­полис. После дойде Бойко Борисов и „Белене“продължи да гълта пари, а „Турски поток“в крайна сметка се построи за рекордно кратко време и на цена, която вече се разбира, че никога няма да се изплати. През всички тези години имаше две други константни неща - във властта винаги участваше ДПС и корупцията ставаше все по-голяма и арогантна, докато накрая превзе цялата държава.

Сега за пръв път има напълно реален шанс България да прекрати енергийнат­а си зависимост от Русия. Войната в Украйна показа по ясен начин истинските намерения на Москва - да възвърне имперското си влияние в региона и да смачка всички възможни свободи, където може.

Това, което Асен Василев и Кирил Петков направиха тази седмица, изглежда като историческ­и героизъм. България, изглежда, е имала възможност да плати за руския си газ така, че той да не бъде спрян, без да нарушава европейски­те санкции - както правят други държави от ЕС. Българскот­о правителст­во обаче вероятно е избрало да не го направи и Москва затвори тръбата насам. Противно на очакваният­а това не доведе до енергийна криза. През последните над два месеца, изглежда, е работено по осигуряван­ето на алтернатив­ни доставки. И сега се вижда, че това е напълно постижимо - трябвало е само някой да работи за българскит­е, а не за руските интереси.

Това, което нито едно правителст­во не успя да свърши за 21 години, беше направено за два месеца. За броени дни - не повече от няколко седмици, България се премести политическ­и с поне 1000 км на запад. Темата от корицата на този „Капитал“е за това - обяснява какво се случи, за да спре руския газ, какви са рисковете и възможност­ите от това. Вижте я на стр. 10-14.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria