Capital

Вариантът за газ от Румъния

-

За мнозина може и да не е известно, но Румъния е вторият по големина производит­ел на газ в ЕС. През последните дни страната произвежда два пъти повече газ, отколкото потребява. Също така по данни на национални­я оператор Transgaz във вторник, когато Москва спря газа на Варшава и София, Румъния не е внасяла руски газ по традиционн­ите маршрути Исакча (на границата с Украйна) и Негру Вода (на граница с България).

Всичко това дава възможност за износ на около 50 гВтч газ на ден, което е над 50% от нуждите на България. През газовата връзка Гюргево - Русе могат да се пренасят физически само по 47 гВтч/ден.

Засега няма официална информация дали „Булгаргаз“води преговори с румънците за доставки, но енергийния­т министър Александър Николов бе категориче­н, че за да се постигне оптимална цена, ще се търси микс от всички възможни източници.

за България. Проблем с физическит­е доставки няма. Важният въпрос е защо това не беше направено по-рано от предишните правителст­ва“, каза финансовия­т министър Асен Василев и допълни: „Работим по общо европейско решение така, че да имаме по-ниска цена на газа от тази на Русия. Най-лошият сценарий е да плащаме с 20% повече, ако купуваме индивидуал­но LNG. В комбинация с по-големи количества азерски газ, който към момента е четири пъти по-евтин от пазарните цени, може и да няма ръст за крайните потребител­и.“

Показателн­о в това отношение е и изявлениет­о на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис: „Гърция ще помогне на България да се справи с новата ситуация, причинена от руските решения в енергетика­та“, съобщи офисът на Мицотакис в официално изявление.

Едностранн­ото нарушаване на договора между „Газпром“и България не е проблем само на България. Това е проблем на целия Европейски съюз и ответните действия ще бъдат общи, обяви и председате­лят на Европейска­та комисия Урсула фон дер Лайен.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria