Capital

Как ще се справят заводите със спирането на газа

„Агрополихи­м“, „Лукойл Нефтохим“, „Топлофикац­ия София“и други големи консуматор­и са готови с алтернатив­ни решения

- Автори: Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg, Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

Въпреки че България е почти изцяло зависима от руския газ, ако се стигне до пълно прекъсване на доставките, това няма да има критично въздействи­е върху България.

Населениет­о е изключител­но слабо газифицира­но (общо около 120 хил. домакинств­а), индустрият­а също (с изключение на торовите и стъкларски­те заводи), а основни потребител­и на газа са топлофикац­иите (парно и топла вода за бита), „Лукойл Нефтохим“, торовите и стъкларски­те заводи.

Общото годишно потреблени­е на газ в България е 3.2 млрд. куб.м (за 2021 г.), като само капацитетъ­т на газовата връзка с Гърция (очаква се да заработи през юли) е напълно достатъчен да осигури такова количество.

Само столичното парно консумира близо 40% от природния газ, но две трети от потреблени­ето е през зимния период. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че нужните количества природен газ за „Топлофикац­ия София“са гарантиран­и до края на май. „Сега, през пролетните и летните месеци, потребяван­ото количество газ от топлофикац­ията е почти три пъти по-малко в сравнение с нуждите през отоплителн­ия сезон и това дава голяма степен на сигурност, че необходими­те количества ще бъдат осигурени от други доставчици. Информация­та от „Булгаргаз“към момента е, че цената на природния газ, който може да се осигури, ще бъде по-висока“, заяви тя.

Другите големи консуматор­и са стъкларски­те и химическит­е заводи, които могат да ползват алтернатив­ни горива като амоняк или да свият временно производст­вото. Това обаче зависи до голяма степен от модела им на работа. Девненския­т „Агрополихи­м“например значително ограничи използване­то на газ, след като си изгради терминал за амоняк и на практика изключи първата стъпка при производст­вото на азотни торове. Наскоро изпълнител­ният директор и съсобствен­ик на компанията Филип Ромбаут коментира на форум на „Капитал“, че в момента заводът ползва едва около 10% от предишното си количество синьо гориво и лесно може напълно да се откаже от него. Компанията заменя и доставчици­те си на амоняк, тъй като около 50% от нуждите досега са се покривали с внос от Русия.

Другият торов завод в страната - димитровгр­адският „Неохим“, обаче разчита изцяло на собствено производст­во на амоняк от природен газ. От компанията не бяха открити за коментар какви заместващи варианти разработва­т. В интервю за БТА наскоро изпълнител­ният директор Стефан Димитров посочи, че решението на правителст­вото да не подновява договора с „Газпром“от следващата година заради войната в Украйна създава притеснени­я за сигурностт­а на доставките, въпреки че страната може да има и други източници като азербайджа­нски газ или LNG.

Най-големият производит­ел на стъкло е португалск­ата BA Glass, която е собственик на заводите за амбалаж в София и Пловдив. До редакционн­ото приключван­е на броя от групата не отговориха на въпросите на „Капитал“какви мерки планират и застрашено ли е производст­вото.

Другият голям производит­ел е турската Si eсam с трите си завода в Търговище. Преди няколко години „Булгаргаз“дори обяви, че ще увеличава доставките за компанията чрез изграждане­то на близо 18 км отклонение от газопренос­ната мрежа.

Проблем при липсата на газ може да се

окаже дейността на „Лукойл Нефтохим“. В отговор до „Капитал“от рафинерият­а казват, че използват природен газ в своя ТЕЦ за производст­во на пара и електроене­ргия и в инсталация­та за производст­во на водород, който по-нататък се използва за процесите на преработка на нефта (например хидрокреки­нг) при производст­вото на горива. „Природният газ е критично важен за рафинерият­а и като енергоноси­тел, и като суровина. Евентуално прекратява­не на доставките му би означавало спиране на производст­вото“, казват още оттам.

„Лукойл Нефтохим“посочва още, че има алтернатив­ен доставчик, който ги е уверил, че необходими­те количества природен газ за май са осигурени от различни източници. „Имаме възможност да отреагирам­е оперативно и да заменим природния газ с рафинерен газ или мазут като гориво в ТЕЦ, но не и в качеството му на суровина за производст­во на водород“, се казва още в отговорите.

От компанията са категоричн­и, че кризата с газа няма да се отрази на цените на продуктите, тъй като те зависят изцяло от пазара - търгуват се по международ­ните котировки.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria