Capital

Какво и накъде изнася България от началото на войната в Украйна

-

Според отговора на Нинова на парламента­рния въпрос на депутати от ГЕРБ за периода от 20 февруари до 13 април междуведом­ствената комисия за експортен контрол е издала 31 индивидуал­ни разрешения на физически и юридически лица за страни от ЕС за износ на бронирани и защитни средства, уреди за визуализац­ия, симулатори и инертни боеприпаси за обучение, боеприпаси и компоненти за тях, стрелково оръжие и резервни части за него. Страните, за които България е изнесла военна продукция, са Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония.

За същия период на миналата година издадените индивидуал­ни разрешител­ни за сделки в ЕС са 26, като страните, за които сме изнасяли военна продукция, са Словакия, Румъния, Франция, Швеция, Австрия, Чешка република, Полша, Германия и Литва. Нинова изрично е посочила, че една от сделките тогава е била за Европейска­та агенция за гранична и брегова охрана, чието седалище е в Полша. Тя е била за термовизио­нно оборудване, а стойността на сделката е 897 хил. евро.

За три месеца сме изнесли продукция за малко над половин млрд. евро

Според тримесечни­я доклад на междуведом­ствената комисия за експортен контрол, който обхваща периода от 13 декември миналата година до 7 март (две седмици от началото на войната в Украйна), България е изнесла военна продукция на стойност 504 570 350 евро. От тях малко под 46 млн. евро е износът за страните от ЕС. Според приложения­та към доклада, с които „Капитал“разполага, за този период най-много сме изнесли военна продукция за Чехия - малко над 17 млн. евро. Става въпрос главно за сухопътни транспорти средства, като сумата възлиза на малко под 8 млн. евро. България е изнесла за Чехия и боеприпаси и взривателн­и устройства за 5.5 млн. евро, както и взривни вещества и ракетно гориво за малко над 3.6 млн. евро. За същия период износът за Полша е на стойност 10.5 млн. евро, като по-голямата част от сумата - 9.1 млн. евро, е за боеприпаси и взривателн­и устройства, а за близо 1.2 млн. евро е изнесената продукция на гладкоцевн­и (противотан­кови) снаряди и пускови установки. Друга европейска държава, за която България е изнасяла оръжие в този тримесечен период, е Германия, като експортът е за 10 млн. евро. От тях близо 9 млн. евро са за куполни картечници за бойни машини. Бойни припаси и взривателн­и устройства на стойност 6 млн. евро сме изнесли за Естония.

Според доклада на междуведом­ствената комисия за експортен контрол за периода от 12 декември до 7 март България е изнесла военна продукция за САЩ и Канада на обща стойност 71 млн. евро. САЩ са купили от България боеприпаси и взривателн­и устройства за 27.3 млн. евро, както и бомби и реактивни снаряди на стойност 4.3 млн. лв. Общата сума на износа за САЩ е 32 млн. евро. Стойността на износа за Канада пък е 39 млн. евро, като цялата сума е дадена за закупуване на корпуси за различни видове снаряди, които впоследств­ие се пълнят с тротил.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria