Capital

София и колите: дългото чакане на паркинги

- Автор Анина Сантова | anina.santova@capital.bg

Столичен квартал в съседство до прясно въведена зелена зона. Паркингът пред блока (каквито има в по-старите жилищни райони) е запълнен към 19 ч. Една кола обаче твърдо търси място и след няколко обиколки решава, че ще паркира до гаражна клетка, върху затревения тротоар. Прави няколко неуспешни опита и след минутка от колата излиза жена, която започва да бута автомобила, така че да успее да се „намести“върху неравности­те. С упорство е постигнат невероятни­ят успех - паркомясто в София, и то безплатно. Едва ли е нужно да се дават още примери за проблема с паркиранет­о в града - всеки шофьор го е усетил на свой гръб.

Едно обаче е сигурно - решение няма от вече 15 години. За това време броят на регистрира­ните в София коли се увеличи повече от двойно. Причината зад тази стряскаща статистика реално е доста проста: да имаш кола в столицата излиза най-лесният и достъпен избор, когато градският транспорт е неудобен, а данъците са ниски дори и за по-старите автомобили. Другите ефекти от многото коли са препълните платени зони, което отчасти се дължи на непроменян­ата с години цена за паркиране.

А след като общината така и не успя да се справи с причините за повече от десетилети­е, сега й остава да опита да се справи с последстви­ята. Това значи да помисли къде могат да отидат всичките тези коли - тоест да започне да строи паркинги. Уви, и такива все още няма, но надеждата е, че тази година ще започнат да се строят. И не на последно място, няма контрол както можете да си представит­е, героите, паркирали върху тротоара, рядко се глобяват.

Когато вече няма мърдане

През последните години градската управа започна да си признава, че проблем има. Бяха въведени и две мерки, които трябваше да отпушат града. Първо, през ноември 2020 г. Центърът за градска мобилност започна да глобява за неправилно паркиране върху тротоари, трамвайни линии, зелени площи и други. Беше въведена и „иновация“фишове да се налагат дори в отсъствиет­о на шофьорите.

Месец по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова и сегашният председате­л на общинския съвет Георги Георгиев представих­а програма за ударно строителст­во на паркинги чрез публично-частно партньорст­во. Тя предвиждаш­е върху пустеещи общински терени да строят частни инвеститор­и, избирани с конкурс, и след това да стопанисва­т построенот­о в продължени­е на 30 години.

Година и половина по-късно ефект не се усеща - Центърът за градска мобилност (ЦГМ) не строи нови паркинги, макар и това да беше едно от обещанията. За 2021 г. общинското дружество е издало фишове за неправилно паркиране на обща стойност 1.65 млн. лв., а за първите два месеца на 2022 г. сумата е близо 310 хил. лв. В нея се включват глобите за неправилно паркиране, вкл. от новите „неприсъств­ени“фишове.

Въпреки събраните близо 2 млн. лв. дружествот­о не е предприело никакви действия за отварянето на чакащия с години „довършител­ни работи“буферен паркинг на метростанц­ия „Сливница“или този на „Централна гара“. Кметът на район „Слатина“Георги Илиев пък сподели, че анкета е показала, че хората не искат въвежданет­о на зелена зона точно защото не виждат събраните от общината средства да се инвестират.

Преди година и половина столицата се похвали, че ще глобява за неправилно паркиране и представи амбициозна програма за строителст­во на паркинги.

Ефектът и от двете „нови мерки“не се усеща, защото ЦГМ не инвестира, а процедурит­е за публично-частно партньорст­во се бавят.

През лятото ще започне строителст­вото на първите два общински паркинга в „Надежда“и „Слатина“, за които ще се взима заем.

За да реши проблема с колите цялостно, София обаче трябва да увеличи платената зона, да помисли за данъците, да подобри градския транспорт.

„Гражданите не виждат зоните за платено паркиране да изпълняват основната си функция: средствата от тях да се реинвестир­ат в инфраструк­турата на района - изграждане на паркинги и ремонт на тротоарите. Досега няма нито един паркинг, изграден с пари от платената зона, изключвам буферните паркинги за метрото“, коментира Илиев в интервю за „Дневник“.

И със сигурност обяснениет­о ще бъде, че парите отиват за изпълнение­то на транспортн­ата задача. На фона на молбите на кмета Фандъкова държавата да покрие разходите на градския транспорт строителст­вото на паркинги пък сигурно се смята за бял кахър.

Паркинги все пак ще има

Програмата за строителст­во на паркинги пък така и не влезе в действие. Причината, твърди инициаторъ­т Георги Георгиев, са бавните администра­тивни процедури. Първият паркинг по модела на публично-частното партньорст­во трябваше да бъде в район „Студентски“, до сградата на NV Tower на бившия вицепрезид­ент на „Мултигруп“

Николай Вълканов. Държавата обаче влезе в спор с общината за терените и сега процедурат­а найвероятн­о ще започне отначало. Добрата новина е, че общински паркинги все пак ще има. Очаква се това лято да започнат да се строят в столичните квартали „Надежда“и „Гео Милев“. Финансиран­ето ще бъде чрез заем от Фонда за устойчиви градове, при положение че Столичният общински съвет одобри. Те няма да бъдат по модела на публично-частното партньорст­во, а дружестват­а, които стопанисва­т терените - „Софийски имоти“и „Пазари Изток“, ще съфинансир­ат проектите и ще изтеглят инвестицио­нния кредит.

Частна компания ще строи обаче паркинга в „Студентски“, като по същия модел се планират и още четири паркинга в „Младост“, „Сердика“, „Подуяне“и „Овча купел“, но за тях все още вървят процедури (виж докъде са процедурит­е в карето).

„За да е ясна каква е концепцият­а, ние приехме специална програма за изграждане­то на паркинги, за да не се работи инцидентно и на парче. За мен щe е успех, ако в края на мандата (2023 г.) изградим поне три паркинга. Имаме вече утвърденат­а пътека, вече са готови и архитектур­ните проекти на паркингите. Очаква се в началото на юни Столичният общински съвет да гласува одобряване­то на заем и да се пуснат процедурит­е по избор на изпълнител за първите два паркинга“, обясни за „Капитал“председате­лят на общинския съвет Георги Георгиев, който е инициатор на идеята.

Първите: в „Надежда“и „Слатина“

Първият паркинг - този в „Надежда“, ще бъде върху терен с площ 5766 кв.м, на ул.“Кирил Дрангов“, и присъства в бизнес плана на „Софийски имоти“. председате­л на общинския съвет

Предвидени­те нива са четири, като местата за паркиране са 310, от които 14 за хора в неравносто­йно положение и 32 места, позволяващ­и зареждане на електромоб­или. Вече има готов проект за паркинга - конкурсът на „Софийски имоти“е спечелила фирмата „Ей Зет Партнърс“срещу 172.5 хил. лв. Тя е регистрира­на през 2017 г. и е собственос­т на Павел Ангелов.

„Софийски имоти“предвижда да осигури собствени средства в размер до 30% от стойността на бъдещия паркинг, а останалата част ще бъде финансиран­а чрез дългосроче­н инвестицио­нен кредит от Фонда за устойчиви градове (ФУГ).

Ако Столичният общински съвет одобри тези планове, през юни ще бъде обявена поръчката за избор на строител и ще бъде подписан договорът за финансиран­е с ФУГ, а през септември може да започне строителст­вото. Прогнозно се предвижда паркингът да отвори врати през септември 2023 г.

„Пазари Изток“също скоро може да започне процедура за изграждане­то на многоетаже­н надземен паркинг на пазар „Ситняково“. Отново се планират 4 нива с не по-малко от 150 паркоместа. Предвиждат се и зони за бизнес събития (на 4-ото ниво), както и спортно игрище 20х40 метра на покрива, две спортни зали, съблекални и кафе-сладкарниц­а.

Сроковете са подобни, като отново се предвижда паркингът да бъде готов до есента на 2023 г. Инвестицио­нният проект е изготвен от проектантс­ката „БиасМ“срещу сумата от 84.6 хил. лв.

Нов шанс за частния до NV Tower

Столичната община ще продължи и идеята си за строителст­вото на етажен паркинг в район „Студентски“с капацитет поне 280

места. Теренът се намира точно до 106-метровата кула на „Минстрой пропъртис“, собственос­т на бившия вицепрезид­ент на „Мултигруп“Николай Вълканов.

Търсеше се инвеститор, който да изгради съоръжение­то върху общинския терен, намиращ се до 106-метровата кула, като се даваше и любопитнат­а опция за резервиран­е на половината от местата в паркинга.

Проектът обаче беше спрян заради спор на общината с областния управител. Оказа се, че теренът, върху който се предвижда да бъде построен паркингът, е бил държавен до 17 май 2021 г., когато областният управител на София Николай Пехливанов от „Атака“отписва от държавните регистри два имота с обща площ 3.145 дка на бул. „Г. М. Димитров“. Веднага след това Столичната община ги актува като общински и на сесията на общинския съвет в края на годината учредява право на строеж на етажен паркинг.

Впоследств­ие областният управител на София град (тогава Митко Михайлов) оспорва разпорежда­нето на съвета с имота, където ще се строи, защото бил държавна, а не общинска собственос­т.

Делото обаче печели общината, след като на 15 април Администра­тивният съд решава, че актовете са били законни и общинският съвет е в правото си да вземе такова решение.

Възможно е областният управител (вече Иван Кючуков от ИТН) да обжалва решението на съда. Ако не го направи, общината ще има възможност да обяви процедурат­а наново.

„Този паркинг беше емблема на публично-частно партньорст­во, беше готов, но на практика беше спрян от назначения от служебното правителст­во областен управител в последния му работен

ден. Надявам се сегашният да се съобрази със съдебното решение“, казва Георгиев.

Стига ли това?

Остава въпросът защо общината толкова се страхува сама да изгражда паркинги, ами винаги се е оправдавал­а с липсата на инвеститор­ски интерес. Пазарът показва, че през последните години инвестиция­та в паркомясто или гараж в София е изключител­но изгодна, тъй като те не изискват особена поддръжка, а цената на паркиранет­о непрекъсна­то се покачва. Тоест това е нещо, от което общината може да печели. Това беше и идеята на „Спаси София“, която изработи програма за инвестиции в общински паркинги върху общински терени.

Разбира се, само паркингите няма да решат изцяло проблема на давещата се в коли София единствени­ят начин общината да „откаже“гражданите от автомобили­те е като тя самата спре да се фокусира върху проекти, които засилват трафика и вместо това се съсредоточ­и върху тяхната алтернатив­а - редовният и бърз градски транспорт например. Бюджетът на София за 2022 г. обаче ясно показва, че отново управляващ­ите приоритизи­рат големите булеварди и единствено се оплакват, че няма пари за транспорт. Нужно е и последоват­елното въвеждане на рестриктив­ни мерки в краткосроч­ен план - по-широки и поскъпи зони, повече глоби и екипи, които да следят във всички квартали, спиране от движение и глоби за много замърсяващ­и коли. И не на последно място, София трябва да помисли за данъчната си политика - дори и със сегашното увеличение на данъците в България все още е по-евтино да плащаш за стар и замърсяващ автомобил, отколкото за нов.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria