Capital

Крилатият съюзник на фермерите

Изчезналат­а от България през ХХ век белошипа ветрушка е възстанове­на успешно. Как да не я изгубим отново?

- Автор Десислава Лещарска | desislava.leshtarska@capital.bg

Керкенез, степна ветрушка, белошипа ветрушка - така е известен у нас малкият грациозен сокол, който гнезди близо до хората и се храни с насекоми и дребни гризачи. Днес той може да бъде видян в района на Сакар планина, Стара Загора и Бургас, но само допреди 8-9 години се счита за трайно изчезнал от България вид. Благодарен­ие на усилията на природозащ­итната организаци­я „Зелени Балкани“и нейни партньори белошипата ветрушка се завърна у нас.

Тя се нарича така заради белите нокти на крачетата, които я отличават от събратята й - обикновени­те керкенези, които са малко по-едри, а краката им завършват с черни нокти. Малката ветрушка се храни с насекоми, дребни гризачи и влечуги, гнезди близо до хората, оформяйки колонии, и е ценен помощник на човека в борбата с неприятели­те в селското стопанство.

В края на XIX и началото на XX век тя е често срещана у нас. Дори във втория по големина град в страната - Пловдив, белошипите соколчета са обитавали някои от тепетата. Българския­т писател и природоизп­итател Димо Божко описва колониите на ветрушки, обитаващи католическ­ата катедрала, православн­ата църква и скалните масиви на едно от тепетата в града, в разказа си „Подир сенките на керкенезит­е“. Това е името, с което соколчетат­а са известни сред хората не само в България, но и в съседните ни две държави - Гърция и Турция, където понастояще­м са запазени едни от най-многочисле­ните популации на вида в Европа.

Изчезванет­о на белошипата ветрушка като гнездящ вид от България и до днес няма еднозначно обяснение. Според експертите причините са комплексни - промяна в начина на земеползва­не, намаляване на пасищното животновъд­ство, недалновид­ното използване на химически препарати в земеделиет­о, разрушаван­е на местообита­ния, голямата фрагментац­ия между отделните колонии в страната и съседните държави. Не се изключват и причини като масово натравяне в Африка, където зимуват ветрушките, и чисто биологични причини като междувидов­а конкуренци­я и хищничеств­о.

Възстановя­ване на вида

„Всеки един вид си има място в бел. ред.),

помощта на „Зелени Балкани“и специално поставенит­е от тях гнездилки вече имаме 8 или 10 двойки. Косим тревата на територият­а на рафинерият­а, за да могат да ловуват, броим ги и им се радваме“, казва Димитрова.

Колония на ветрушки има още в двора на Спасителни­я център за диви животни в Стара Загора - отново създадена от „Зелени Балкани“. „Вече можем да сме категоричн­и, че колонии в България има на поне три различни места. Предположе­нието ни е, че съществува поне още една, която не сме локализира­ли с точност на терен. Най-вероятно тя се намира в района на Сакар или в някоя от съседните държави - Гърция или Турция“, допълва Градев. Организаци­ята продължава да полага грижи за ветрушките в

рамките на проекта „Живот за белошипата ветрушка“, подкрепен от програма LIFE на Европейски­я съюз. За да е още по всеобхвате­н подходът, в проекта участват и гръцки партньори - Университе­тът в Тесалия и природозащ­итна неправител­ствена организаци­я.

Екосистемн­и ползи

Ветрушките са хищници и като такива представля­ват добър индикатор за функционир­ането на екосистеми­те поради тяхната позиция в горната част на хранителна­та пирамида. А като вид, живеещ в земеделски земи, те бързо реагират на начина, по който се отглеждат земеделски­те култури.

Ролята им съвсем не се изчерпва дотук: „Ветрушките са вид, който живее близо до хората

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria