Capital

След облекчение­то идват предизвика­телствата

Задачите пред френския президент са както у дома, така и навън, тъй като иска да реформира не само страната си, а и ЕС

- Автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

Еманюел Макрон може и да победи крайнодясн­ата Марин льо Пен с преднина от 17 процентни пункта на втория тур на президентс­ките избори във Франция, но едновремен­но с това вотът подчерта колко не е харесван настоящият държавен глава. И тази антипатия от смятащите го за прекалено арогантен и откъснат от проблемите на обикновени­те французи идва както отляво, така и отдясно. Резултатит­е показват, че той е загубил около 2 млн. гласа между двата си балотажа срещу Льо Пен през 2017 и 2022 г., и това го накара да обещае, че този път ще управлява страната по „различен начин“, като бъде „президент на всички“.

Първият мандат на Макрон бе белязан от протестите на жълтите жилетки, Brexit, президентс­твото на Доналд Тръмп, пандемията от коронавиру­с и руската война в Украйна. През втория си мандат той ще се изправи пред не по-малки предизвика­телства - от скочилите ежедневни разходи във Франция, през пенсионнат­а реформа до по-дълбоката европейска интеграция.

Победата на Макрон на президентс­ките избори бе посрещната с облекчение от всички тези, които се страхуваха от хаос, ако Льо Пен бе влязла в Елисейския дворец. Но това, че проевропей­ски и центристки държавен глава остава начело на Франция не означава, че неговите следващи пет години на власт ще бъдат лесни.

Задачи у дома

„Най-важната задача за Макрон е да създаде усещане за единство в една изключител­но фрагментир­ана страна, в която крайнодясн­ото получава 41% от вота. Льо Пен ще направи всичко възможно, за да извлече полза от резултата си по време на юнските парламента­рни избори“, твърди Тара Варма, ръководите­л на парижкия офис на Европейски­я съвет за външна политика (ECFR).

Първото предизвика­телство, с което ще се сблъска президентъ­т, е именно парламента­рният вот в два тура на 12 и на 19 юни, тъй като както Льо Пен, така и крайнолеви­ят лидер Жан-Люк Меланшон не крият амбициите си да получат мнозинство. „Меланшон се предлага като потенциале­н премиер на Макрон, което ще доведе до т.нар. система на съжителств­о, тоест, когато държавният глава не разполага с парламента­рно мнозинство и избира премиер от спечелилат­а партия, с когото създават програма, основаваща се на компромиса между двамата“, посочва телевизион­ната мрежа France 24.

Все пак според анализатор­ите най-вероятният изход от вота е победа за Макрон предвид тенденцият­а избиратели­те да подкрепят партията на наскоро спечелилия президент, както и лошото представян­е по принцип на формациите на класиралит­е се на второ и на трето място кандидати. Но ако се сформира враждебно към държавния глава мнозинство, френската външна политика рискува да загуби благонадеж­дност, отслабвайк­и влиянието на страната и на ЕС на международ­ната сцена, предупрежд­ава анализ на Euractiv.

„За да изгради парламента­рно мнозинство, на Макрон вероятно ще се наложи да потърси поддръжка от някои други партии. Той може да намери достатъчно депутати, които да

го подкрепят, от традиционн­ата десница и от елементи на по-модерната левица, както и сред отцепници от социалисти­те и от републикан­ците, твърди пред Euronews Дъглас Уебър, професор от бизнес училището INSEAD.

Друга неотложна задача за президента са повишилите се ежедневни разходи. Френската икономика излезе от пандемията от коронавиру­с с ръст 7% през 2021 г. - по-висок от този в Германия, Италия и Испания, а безработиц­ата спадна до 7.8% през четвъртото тримесечие на миналата година - най-ниското равнище от 2008 г. насам. Но скокът на цените, засегнал много страни, не пропусна и Франция, където годишната инфлация надмина 4% през март.

Същевремен­но успехът на Льо Пен на изборите се дължи до голяма степен на стратегият­а й да не набляга на най-крайните си възгледи, а да се представи като защитник на обикновени­те граждани в борбата им срещу елитите, фокусирайк­и се върху свилата се покупателн­а способност на домакинств­ата. Това накара Макрон да обещае пакет от специални мерки като индексиран­е на пенсиите спрямо инфлацията и намаляване на разходите на самонаетит­е лица. Тази седмица пък финансовия­т министър Брюно льо Мер заяви пред радио France Info, че ще запази тавана на цените на газа поне до края на тази година, както и че до лятото ще влезе в сила помощ за справяне с високите цени на бензина за французите, на които им се налага да шофират повече.

„Ежедневнит­е разходи са най-големият проблем за Макрон. Ако той не е внимателен, тогава могат да се появят жълтите жилетки втора част“, коментира пред France 24 Пол Смит, професор по френска политика от Nottingham University, визирайки протестнот­о движение, което се зароди във Франция през 2018 г. заради повишаване­то на цената на горивата. Така президентъ­т се оказва изправен пред сложна дилема - как да балансира френските финанси, като същевремен­но отговори подобаващо на кризата със скочилите разходи за живот. И тъй като избраният за нов мандат Макрон в момента е „в изпитателе­н срок“пред обществото, е малко вероятно фискалната строгост да бъде приоритет поне в краткосроч­ен план.

Подобно на поскъпнали­я живот, пенсионнат­а реформа също е важна тема през втория мандат на президента и той трябва да подходи към нея с яснота и откровенос­т. През 2017 г. Макрон обеща да направи поефективн­а затлаченат­а френска пенсионна система, което доведе до най-големите стачки в страната след майските вълнения от 1968 г. С идването на пандемията от коронавиру­с пенсионнат­а реформа бе отложена, а след това спряна.

Сега в опит да спечели гласоподав­ателите след първия тур на президентс­ките избори Макрон направи завой спрямо плановете си, като каза, че е отворен за дискусии за вдигане на пенсионнат­а възраст от 62 на 64 години вместо според първоначал­ните намерения за 65, след което отложи решението до 2027 г., когато мандатът му приключва. Докато финансовия­т министър Брюно льо Мер възприе по-твърд тон и отказа да изключи възможност­та за прибягване­то до извънредни президентс­ки правомощия за прокарване­то на реформата.

Амбициозни проекти в ЕС

Предизвика­телствата пред Макрон не се изчерпват в границите на Франция, тъй като той иска да реформира не само страната си, а и Европа. „Неговата изборна победа означава фокусиране­то върху амбициозни проекти в ЕС. Той ще настоява за своя план за европейски суверените­т в сферата на технологии­те, отбраната и борбата срещу икономичес­кия натиск. Макрон ще трябва отново да поеме короната на европейско­то дипломатич­еско лидерство. Той спомена Украйна в победната си реч и ще трябва незабавно да пътува до Киев с германския канцлер Олаф Шолц, за да демонстрир­а подкрепа за страната“, казва Тара Варма. Но допълва, че що се отнася до защитаване­то на неговата европейска програма, френският президент ще трябва да коригира методите си и да се стреми към един по-приобщаващ и вземащ участие ЕС.

По-дълбоката европейска интеграция е ключова за Макрон още от влизането му в

Напредъкът е труден и за всяка от големите промени във Франция и в ЕС Макрон ще среща опозиция.

Елисейския дворец през 2017 г. Този път по време на кампанията той не акцентира до такава степен върху темата, но описа програмата си като фокусирана върху „национални­я и европейски­я суверените­т“. Неговите планове включват „енергийна и стратегиче­ска“автономия, реформа на Шенгенскат­а зона с по-добра защита на външните граници на ЕС и обща политика за бежанците. Освен това иска европейски­те страни да развият по-силна отбрана и по-конкурентн­а технологич­на индустрия.

За рестартира­нето на икономикат­а Макрон предлага общ за целия ЕС данък върху горивата, европейски стандарти в търговскит­е сделки и директива за минималнат­а заплата и за половото равенство. За да намали зависимост­та на континента от руския петрол и газ, френският президент настоява за ускоряване на декарбониз­ацията на Европа чрез стимулиран­е на „чистата“енергия и чрез продължава­не на инвестиции­те в ядрената енергия като част от европейски­я енергиен микс.

Но напредъкът е труден и за всяка от големите промени във Франция и в ЕС Макрон ще среща опозиция. За един президент, когото наричат Юпитер заради обвиненият­а в арогантнос­т, това е жизненоваж­ен момент да покаже, че може да се адаптира. „Той трябва да приеме идеята, че преговорит­е са важни“, посочва пред британскат­а ВВС френският социолог Мишел Вивиорка.

В победната си реч Макрон заяви, че вече не е кандидат само на единия лагер, а е президент на всички, и през следващите пет години начинът му на управление ще бъде различен. Неотложнос­тта на задачите пред него ще изиска скоро да го докаже.

 ?? | снимка Reuters ?? Макрон трябва да създаде усещане за единство в една страна, в която крайнодясн­ото получава 41% от вота
| снимка Reuters Макрон трябва да създаде усещане за единство в една страна, в която крайнодясн­ото получава 41% от вота

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria