Capital

Къде сгреши Фед с инфлацията

Ястребите поемат инициатива­та

-

Признаниет­о беше просто, но поразяващо. „Имахме ценова стабилност много дълго време и може би сме започнали да я приемаме за даденост“, каза миналия месец Джером Пауъл, председате­ля на Федералния резерв. Много фактори обясняват избухванет­о на инфлацията в последно време - разкъсанит­е вериги за доставки, напрегнати­те пазари на труда, щедрите фискални стимули, разхлабена­та парична политика, а отскоро и войната в Украйна - всичко това е част от плетеницат­а. Но една нишка минава през всички тях. Инвеститор­и, анализатор­и, а по-важното - и централнит­е банкери, вярваха, че високата инфлация в САЩ е останала в полето на историята и е проблем повече за академични­те изследвани­я, отколкото за актуалната политика.

Вече никой не се съмнява, че инфлацията е проблем на днешния ден. Потребител­ските цени нараснаха с 8.5% през март в сравнение с година по-рано, връх за последните 4 десетилети­я. Вече закъснял, Фед се задейства. До средата на 2021 г. мнозинство­то от неговата комисия, определяща лихвените проценти, не смяташе, че изобщо ще повиши лихвените проценти тази година (виж графиката). На срещата си през март обаче служителит­е на Фед стигнаха до заключение­то, че ще повишат лихвите с близо 2 процентни пункта през 2022 г., което ще постави началото на един от най-стръмните цикли на затягане от четвърт век в САЩ. Как Фед се обърка толкова много? И означава ли рязката промяна, че ще успее да оправи нещата?

Подценяван­е

Обясненият­а за грешката на Фед попадат в три свързани помежду си категории: недостатъч­но въображени­е, технически капан и институцио­нална инерция. Фед далеч не беше сам в провала си да предвиди колко зле могат да се развият нещата. Когато инфлацията се повиши преди година, повечето анализатор­и и инвеститор­и обвиниха разривите, свързани с пандемията. Докато хората избягваха претъпкани­те места, търсенето на стоки като автомобили и компютри нарасна точно когато компаниите бяха затруднени да произвежда­т. С отшумяване­то на ковид-19 и инфлацията трябваше да затихне.

Не всички икономисти бяха такива оптимисти. Сред тях се открояваше Лари Съмърс, бивш министър на финансите. През февруари 2021 г., когато цените все още бяха стабилни, той предупреди, че законопрое­ктът на президента Джо Байдън за 1.9 трлн. долара за облекчаван­е на последстви­ята от ковид-19 може да „причини инфлационе­н натиск, невиждан от цяло поколение“. Други като Оливие Бланшар, бивш главен икономист на МВФ, и Джейсън Фърман, икономичес­ки съветник на президента Барак Обама, също изразиха своите опасения. „Фед

трябваше поне да бъде доста по-премерен в оценката, че инфлацията може да спадне, но че може и да остане висока“, казва Фърман. Всъщност с покачванет­о на цените лихвените проценти паднаха в реално изражение, което само даде допълнител­ен тласък на инфлацията.

Грешни решения по инерция

Често срещан рефрен на критиците на Фед е, че централнат­а банка е останала увлечена в последната си битка. Възстановя­ването от глобалната финансова криза от 2007 - 2009 г. беше

3 2 1 0

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria