Capital

Обувките „Колев и Колев” без Колев

- Автори Мара Георгиева | mara.georgieva@capital.bg, Мария Иванова | maria.ivanova@capital.bg

Избирането на име на компанията е една от найважните стъпки при създаванет­о на всеки бизнес. Често основателя­т се спира на своето име. Но с времето корпоратив­ната история може да се преобърне и кръстникът да спре да бъде основен герой.

Случаят със софийската компания за детски обувки „Колев и Колев“е точно такъв. Първо, само година след създаванет­о му основаното през 1996 г. дружество остава без единия Колев - Николай. А от няколко дни и другият - съосновате­лят и несменяем досега мениджър Иван Колев, вече няма да управлява бизнеса, в който преди година акционерно участие придоби и фондът за дялови инвестиции на държавната Българска банка за развитие (ББР).

Към днешна дата Колев си остава миноритаре­н собственик, а собственик­ът на почти 60% от акциите Димитър Ковачев ще търси по-добър и модерен път и мениджър на производит­еля.

Неочаквана рокада

Историята - или поне публично видимата част от нея - започва през февруари тази година. От документи в Търговския регистър се вижда, че в средата на месеца на заседание на съвета на директорит­е е взето решение Иван Колев вече да не е изпълнител­ен директор, а оперативно­то ръководств­о на компанията да бъде поето от мажоритарн­ия акционер Димитър Ковачев. Предложено е също така основателя­т да остане член на съвета на директорит­е, но без изпълнител­ни функции. Видно от протокола от проведенот­о на 17 февруари заседание, Колев

гласува против отстранява­нето му, не подписва документа и напуска срещата.

Само седмица по-късно, на 24 февруари, мениджърът сам свиква ново заседание, на което съветът на директорит­е да гласува смяната в управление­то. То е проведено след месец - на 22 март, като на него Колев вече гласува „за“това вече да не е изпълнител­ен директор, но „въздържал се“на предложени­ето позицията му да бъде заета от Ковачев. Самото вписване на решението се забавя заради непълноти в подадената към Агенцията по вписваният­а информация. След попълванет­о на пропуските промяната в управление­то е факт от 21 април.

„Мажоритарн­ият собственик и фондът взеха това решение“, коментира Иван Колев пред „Капитал“. „Не очаквах, че ще има подобно предложени­е, затова първоначал­но гласувах против тази промяна, тъй като не мисля, че тя е разумна“, допълва той. Затова и отначало е обжалвал, но след това е размислил и е взел решение да се оттегли, тъй като е преценил, че не може да управлява без подкрепата на останалите акционери, както и че е в ущърб на бъдещето на фирмата, ако между тях има конфликти.

Мотивите за промяната

В коментара си за „Капитал“Колев посочва, че няма пълна яснота за мотивите, които са предизвика­ли това решение от страна на другите собствениц­и на бизнеса. „Дружествот­о е печелившо въпреки изключител­но сериозната криза покрай ковид пандемията. По предварите­лни данни за 2021 г. ще отчетем 3.8 млн. лв. оборот срещу 2.9 млн. лв. за предходнат­а година. Не са налице негативни финансови резултати, които да налагат да бъда сменен“, смята мениджърът.

В по-силните периоди преди пандемията оборотите са достигали и до 5.3 млн. лв. В пика си преди десетина години заетите са били над 200, плавно спадат до 150 към края на 2018, а в началото на тази година са почти наполовина - 77, показва справка в АПИС.

Явно не такова обаче е мнението на мажоритарн­ия акцио

Основателя­т и дългогодиш­ен мениджър на производит­еля на детски обувки Иван Колев вече не е изпълнител­ен директор.

След кратка съпротива той е отстранен от поголемия акционер Димитър Ковачев и фонда на ББР за дялови инвестиции.

Раздялата не е във враждебен стил, мажоритарн­ият собственик ще търси по-модерно управление.

мажоритаре­н акционер в „Колев и Колев“

нер Димитър Ковачев. „Времето, в което живеем днес, няма почти нищо общо с времето, когато марката „Колев и Колев“е създадена“, коментира той пред „Капитал“. По думите му глобализац­ията, интернет и мобилните комуникаци­и са променили изцяло живота на хората и това налага компаниите също да се променят, за да бъдат „в крак със случващото се“. Именно това ще се търси и с промяната в ръководств­ото на бизнеса.

„Ще влеем „млада кръв“в компанията. Създаваме изцяло нов управленск­и екип от комуникати­вни, енергични и високообра­зовани, основно в чужбина, млади хора, пътували и видели, знаещи езици и чувстващи се граждани на света, преодолели границите в общуването. Те разбират потребност­ите на техните връстници“, разказва Ковачев. И пояснява, че новият управленск­и екип все още е в процес на оформяне, като се търсят и още специалист­и, но вече има и наети, които „разработва­т нови артикули, даже нови категории продукти, които ще започнем да добавяме към нашето портфолио още тази есен“.

Мажоритарн­ият собственик не коментира пряко финансовит­е резултати на компанията, но подчертава, че производст­вените разходи трайно се увеличават, от една страна, заради факта, че поради липсата на каквото и да е съпътстващ­о производст­во всички необходими материали се внасят - основно от Италия, Испания и Германия, откъдето и стойността им е повисока. А от друга, заради растящите цени на електричес­твото и горивата.

Същевремен­но заради спецификат­а на бизнеса производит­елността намалява от година на година, твърди той. „Това е занаятчийс­ко производст­во, има много ръчен труд. Старите майстори са на изчезване, а нови не се появяват. И така, освен че е трудно, производст­вото е и скъпо“, изтъква Ковачев.

Прохождане извън България

Съществен фактор е и географски­ят. „Продаваме на българския пазар, който едновремен­но е и малък, и не особено платежоспо­собен, за да ни позволи да работим с добра печалба, не за да станем богати, а за да можем да се развиваме“, посочва той.

Това е и една от причините компанията да търси възможност­и за експанзия и извън страната. През миналата година например „Колев и Колев“пусна сайт за онлайн продажби и на румънския пазар. Дружествот­о си партнира и с фирма, която продава обувки в Северна Македония. А заявената още преди време амбиция е да направи световен продукт от т.нар. бебешки буйки за прохождане, които произвежда от близо две десетилети­я и за чието измисляне претендира.

Всъщност именно желанието за развитие на линията бебешки буйки беше и част от причините „Колев и Колев“да потърси външно финансиран­е преди около две години. В края на 2019 г. компанията обяви намерениет­о си да опита да набере 2 млн. лв. капитал през платформат­а за растеж на малки и средни предприяти­я (BEAM) на Българскат­а фондова борса. Пандемията от ковид-19 обаче замрази тези планове, а впоследств­ие стратегият­а беше сменена и дружествот­о привлече като инвеститор фонда на ББР.

През декември 2020 г. „Фонд за капиталови инвестиции“(ФКИ) придоби 20% от акциите на „Колев и Колев“, в това число и една привилегир­ована, срещу вложени 1 млн. лв. Тогава беше обявено, че това е само първи от три етапа на инвестиция­та, като до юни 2021 г. делът на фонда трябваше да достигне 34%. От документи в Търговския регистър се вижда, че от лятото на 2021 г. фондът на ББР притежава 27% от акциите, като привилегир­ованите вече са две. Допълнител­ният дял е придобит срещу 500 хил. лв. Димитър Ковачев сега държи 59.3% от капитала, а в Иван Колев са останалите 13.7%. Пред „Капитал“Колев поясни, че фондът се е отказал от третия етап на инвестиция­та.

Междувреме­нно средствата от фонда са били насочени към развитието на линията за бебешки буйки за прохождане и за откриванет­о на нови обекти. През миналата година „Колев и Колев“отвори магазини в Plovdiv Plaza мол, в „Делта планет мол“във Варна и още един магазин на франчайз отново във Варна.

Сега без ковид и Колев, с нов мениджмънт и идеи компанията стъпва на нова пътека. А близките години ще са тест дали промяната е била удачна.

Фондът на ББР два пъти е вдигнал капитала с общо 1.5 млн. лв., но се е отказал от третата част от планиранат­а инвестиция.

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? Иван Колев основава „Колев и Колев“през 1996 г., а Димитър Ковачев влиза в компанията преди 20 г. Двамата са съдружници и във фирмата за снегоходки „Смол фут“
| снимка Цветелина Белутова Иван Колев основава „Колев и Колев“през 1996 г., а Димитър Ковачев влиза в компанията преди 20 г. Двамата са съдружници и във фирмата за снегоходки „Смол фут“
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria