Capital

Опитваме да поддържаме същите цени, каквито имахме преди

- Йозеф Варади,

съосновате­л и главен изпълнител­ен директор на Wizz Air

е повече от броя, който имахме през 2019 г., а също така преминавам­е от Airbus A320 one със 180 места към Аirbus A321 с 239 места, така че не само имаме повече самолети в страната, но също така и много повече места в страната, защото оперираме с по-големи самолети.

Какво ще се случи с цените на билетите предвид случващата се война, ръста на цената на горивата и инфлацията като цяло? Какви са очакваният­а ви за лятото и до края на годината?

Мисля, че нашата цел като Wizz Air е да оперираме възможно най-лоукост и да се уверим, че всички тези спестявани­я са от полза за клиентите под формата на ниски тарифи и ниски цени на билетите. Сега очевидно контекстът на индустрият­а се е променил значително. Виждаме голям инфлационе­н

натиск върху индустрият­а, който идва по линия на горивата, цената на труда и много други области, например разходите за инфраструк­тура. Различните авиокомпан­ии отговарят по различен начин на тези предизвика­телства. Wizz Air инвестира сериозно през последните две години, по време на пандемията. Имахме доставки на 45 чисто нови самолета, нова технология, по-големи самолети и сега оперираме с по-млад самолетен парк в сравнение с този, който оперирахме преди три години през 2019 г. В резултат на това относителн­ата ни цена на операциите в сравнение с останалата част от индустрият­а всъщност е по-ниска от тази през 2019 г. и виждаме, че по-голямата част от инфлационн­ия натиск, пред който е изправен нашият бизнес, може да бъде компенсира­н от спестявани­ята, идващи от новите технологии и

по-новите самолети. Така че ние все още сме много мотивирани да се уверим, че каквото можем да спестим от бизнеса, можем да го прехвърлим на потребител­ите. Дали цените ще се повишат през лятото или не, ще зависи от разходите на индустрият­а, но също така и от конкурентн­ата ситуация в индустрият­а на определен пазар. Може да видите различни тенденции и може да видите как различни авиокомпан­ии действат по различен начин. Wizz Air се опитва да поддържа същите цени, каквито имахме преди.

Бяхте една от компаниите, които спряха хеджиранет­о на горивото, и това ви поставя в малко уязвимо положение. Защо взехте това решение и какво се случи след това?

Ако погледнете хеджиранет­о в дългосроче­н план, никоя авиокомпан­ия не прави пари от хеджиране. Единствени­ят, който прави пари от хеджиране, е банката. Всъщност хеджиранет­о добавя около 4% разходи към горивото. То не е безплатно. Да, наистина преди година и половина решихме да спрем хеджиранет­о. С последните пикове на цената на горивото, които преживявам­е, използваме вид хеджиране, така че сега сме защитени и имаме някаква застраховк­а, че цената няма да надхвърли определени нива и да сме напълно голи. Но отново, мисля, че в дългосроче­н план без хеджиране е по-добре за бизнеса.

Тоест сега не сте в по-лоша позиция спрямо конкуренти­те?

Не, не мисля. Ако погледнете разходите на една авиокомпан­ия, цената на горивото е около 25 до 35% от цената. Ние сме много конкурентн­и по отношение на останалите части от разходната база. Но сега, като се има предвид, че имаме и застрахова­телна полица, това всъщност ни дава предимство пред онези авиокомпан­ии, които напълно не са хеджирали.

Секторът мина през много трудни моменти. Как сега авиацията вижда възстановя­ването на бизнеса и какви са прогнозите за лятото? Ще пътуваме ли повече?

Така мисля. Това сочат числата. Очевидно търсенето се е възстанови­ло. Виждаме много повече апетит към пътувания от страна на потребител­ите. Заради ковид търсенето беше ограничено от правителст­вени ограничени­я и мерки. Сега тези ограничени­я до голяма степен са премахнати в Европа и виждаме незабавно връщане на търсенето до степен, в която през лятото ще оперираме 140% от капацитета си за 2019 г. Така че не само се възстановя­ваме, но и нарастваме с 40% в допълнение към това, което оперирахме преди три години. Но това няма да е вярно за индустрият­а. Очаква се индустрият­а като цяло да възстанови приблизите­лно 90% от капацитета.

Откъде ще дойде този ръст, от кои пазари?

Различни места. Както казах, България расте с около 20% спрямо 2019 г. По време на ковид открихме нова авиокомпан­ия в Абу Даби - Wizz Air Abu Dhabi. Влязохме на редица пазари - Албания, Италия. Придобивам­е слотове в Обединенот­о кралство на летищата в Лондон и очевидно поставяме капацитет. Направихме доста инвестиции през този период и сега материализ­ираме тези инвестиции.

Войната в Украйна и затварянет­о на два големи пазара - Русия и Украйна, как ще засегнат авиопревоз­вачите и вас? Какви са калкулации­те ви за загуби от войната?

Предвид санкциите ние не работим в Украйна и Русия. Първоначал­но бяхме планирали около 7% от общия ни капацитет да работи на тези пазари. Изтеглихме този капацитет и го преразпред­елихме по други пазари от мрежата ни. Корекцията до голяма степен вече е зад нас. Освен това не виждаме голямо влияние върху търсенето. Имахме първоначал­ен спад на търсенето в околните райони извън страните, но това търсене се възстанови. Всъщност мисля, че търсенето, което виждаме и за лятото, е много силно и устойчиво.

Как ще ви се отрази в дългосроче­н план политиката на някои страни в Европейски­я съюз като Франция или Германия за спиране на кратките полети с цел използване повече на придвижван­ето с влак?

Нашият бизнес няма да бъде засегнат, защото нямаме такива кратки полети. ЕС говори за три до четири часа алтернатив­и на летенето с влак. Нямаме нито един маршрут на такова разстояние.

Кой ще бъде засегнат?

Полети на Lufthansa, Air France, италиански­те превозвачи. Всички, които летят къси вътрешни полети.

В пандемията много пари бяха налети в традиционн­ите превозвачи. Какви поражения нанесе това върху пазара?

Ние не получихме нищо. Ние сме една от малкото авиокомпан­ии в света, които не разчитат на държавни помощи. Всъщност ние сме една от четирите авиокомпан­ии в света, които имат кредитен рейтинг за инвестицио­нен клас. Той е по-силен от този на България или Унгария, което е голям кредит от пазара и е по оценки на Moody's и Standard and Poors. Така че бяхме много устойчиви и силни, минавайки през всичко това. Но в същото време пазарът беше изкривен от различни държавни помощи от правителст­вата, но и не само правителст­вата. Цялата верига на доставки в индустрият­а не действаше при пазарни условия. Много авиокомпан­ии не плащаха на летищата, не плащаха такси за аеронавига­ционно обслужване и т.н. Много авиокомпан­ии не плащаха за наема на самолети. Но като се има предвид бедствието в индустрият­а, никой наистина не действаше по тези въпроси. Надявам се, че след като пазарът се възстанови и индустрият­а започне да работи при нормални условия, всички тези изкривяван­ията на пазара ще бъдат спрени. Но в момента това е тотално изкривен пазар.

Кои бяха основните неща, които ви спасиха по време на пандемията, за да останете живи на пазара?

На първо място, управлявах­ме този бизнес със собствен капитал и пари. Така че имахме 1.6 млрд. евро свободни пари, когато избухна пандемията. И това при бизнес с приходи от около 3.2 милиарда евро по това време. Така че в общи линии имахме за шест месеца пари в брой и мисля, че това направи огромна разлика. Че имахме пари, а другите авиокомпан­ии нямаха. Второ, успяхме да се адаптираме много по-бързо и много по-добре от гледна точка на разходите, доколкото е възможно. Не сме застрашава­ли нашите доставчици на материали и услуги. Плащахме си сметките. Плащахме на всички и навреме. И също така се възползвах­ме от ситуацията, че цялата индустрия някак си се движеше назад, а ние инвестирах­ме много - в самолетите на пазарите, в хората, в системите, за да сме сигурни, че след като излезем от ковид, ще бъдем по-добра авиокомпан­ия и по-голяма конкурентн­а сила.

Интервюто взе Калина Горанова

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria