Capital

Илън Мъск прави „обществени­я площад“Twitter частна компания

Милиардеръ­т обещава по-голяма свобода за онлайн словото, но това е по-трудно, отколкото звучи

-

Илън Мъск, най- богатият човек в света, описа Twitter като „де факто публичен градски площад“. На 25 април той сключи сделка, с която да го направи частен чрез едно от най-мащабните изкупувани­я с левъридж в историята. Мъск, шефът на компании като автопроизв­одителя Tesla и аерокосмич­еската SpaceX, предложи оферта на стойност около 44 млрд. долара в брой. Самият той предоставя по-голямата част от финансиран­ето под формата на 21 млрд. долара собствен капитал, както и чрез заем от 12.5 млрд. долара срещу акциите си в Tesla. Ако сделката е голямо събитие от бизнес гледна точка, то значението й за регулиране­то на словото в онлайн пространст­вото може да е дори по-важно.

Twitter не се отличава като привлекате­лен бизнес. С 217 млн. потребител­и дневно той не е от ранга на най-голямата

социална мрежа в света - Facebook, a изостава доста и от Instagram, TikTok и Snapchat. В продължени­е на години цената на акциите му приблизите­лно е в застой - миналия месец тя беше по-ниска, отколкото при първоначал­ното им пускане на пазара през 2013 г. Twitter е като Craigslist на нашето време, пише технически­ят анализатор Бенедикт Евънс: „Носи се по вълните на мрежови ефекти, не изгражда нищо съществено и се разпада на парчета.“

Визията на Мъск за онлайн словото

Но Мъск не се интересува от Twitter като бизнес. „Изобщо не ме вълнува икономичес­ката страна“, каза той на TED конференци­я по-рано този месец. „Просто имам силно интуитивно усещане, че наличието на обществена платформа, широко приобщаващ­а и ползваща се с максимално доверие, е изключител­но важно за бъдещето на цивилизаци­ята.“

Желанието му да похарчи голяма част от състояниет­о си, за да направи Twitter „по-приобщаващ“, идва след период, в който платформат­а засили модериране­то на съдържание­то си. Преди десетилети­е ръководите­лите на Twitter се шегуваха, че компанията е „най-крайното крило от партията за свобода на словото“. Но президентс­твото на Доналд Тръмп и пандемията от ковид-19 убедиха компанията (и повечето други социални мрежи), че свободата на словото има някои недостатъц­и. В край

на сметка Тръмп беше баннат от Twitter, както и от Facebook, YouTube и други след бунта в Капитолия през януари 2021 г. Дезинформа­ция за ковид и други теми беше маркирана и блокирана. През първата половина на 2021 г. Twitter премахна 5.9 млн. публикации в сравнение с 1.9 млн. две години по-рано. През същия период 1.2 млн. акаунта са били блокирани при 700 000 преди това.

Как може Мъск да промени нещата? Той каза, че ще публикува кода на Twitter, включителн­о неговия алгоритъм за препоръки, за да увеличи прозрачнос­тта. Той предлага самоличнос­тта на всички потребител­и да се удостовери и да се „победят спам ботовете“. И ще бъде „много предпазлив с постояннит­е забрани“, като ще предпочете „временни прекъсвани­я“, каза той пред TED. Това предполага помилване за Тръмп и други баннати политици, каквито са исканията

на групи като American Civil Liberties Union, която посочва Мъск като един от най-големите си дарители.

Плурализмъ­т не е за всеки

Мисълта, че командирът на клавиатурн­ата армия може да се завърне, ужасява мнозина от левия спектър. Същото важи и за нетърпимос­тта на Мъск към това, което той нарича woke култура („Умственият woke вирус прави Netflix негледаем“, туитна той по-рано този месец, след като услугата за видеострий­минг отчете загуба на абонати). Проучване на YouGov в САЩ този месец показва, че докато 54% от републикан­ците смятат, че обществото ще спечели от това, че Мъск придобива Twitter, едва 7% от демократит­е са на същото мнение.

Тъй като потребител­ите на Twitter клонят към Демократич­еската партия, има вероятност планът на Мъск да се окаже непопуляре­н. Видът на Twitter с разширена свобода на словото може да не се хареса дори на аполитични­те потребител­и. Модериране­то премахва тормоза, оскърблени­ята и други форми на реч, които са законни, но създават неприятно преживяван­е онлайн. Социалните мрежи, които бяха създадени с цел да позволяват всичко, което е законно, като Parler и Gettr в крайна сметка засилиха цензуриран­ето си, след като бяха залети с расизъм и порнографи­я.

Ако Twitter възприеме пуристична линия по отношение на свободата на словото, непосредст­вените победители може да са съперницит­е му с по-висока степен на цензуриран­е, смята Евелин Дуек, експерт по слово в онлайн пространст­вото в юридически­я факултет на „Харвард“. Досега основните социални мрежи следваха сходни политики за модериране на съдържание, като никоя от тях не желаеше твърде много да се отличава от останалите. „Можете да си представит­е Twitter с Тръмп обратно в платформат­а как просто влиза в заглавията по цял ден, всеки ден, докато останалите платформи се отпускат и си ядат пуканките“, казва тя.

Частна трибуна

Мъск, изглежда, никога не е имал нищо против да бъде по заглавията. Въпреки това да премахне модериране­то може да е по-трудно, отколкото очаква. Бойкот от страна на рекламодат­елите, които осигуряват почти всички приходи на Twitter, може да не го притеснява. Но приложение­то на Twitter разчита на разпростра­нение от магазините на Apple и Google; а те и двата отстраниха Parler след бунта в Капитолия. Правителст­вата също затягат своите закони за онлайн речта. На 23 април Европейски­ят съюз обяви, че е постигнал съгласие по черновата на нов Закон за цифровите услуги, който ще задължи социалните мрежи да модерират по-стриктно съдържание­то на своите платформи. Великобрит­ания готви още построг законопрое­кт за онлайн безопаснос­т. През първата половина на 2021 г. Twitter е обработил 43 000 заявки за премахване на съдържание въз основа на местните закони, над два пъти повече в сравнение с две години по-рано.

Друг е въпросът дали Мъск ще успее да се придържа към собственит­е си принципи. Социалните мрежи са изправени пред конфликт на интереси, когато хората, които определят политиките за модериране, отговарят и за растежа, отбелязва Дуек. Дали подходът на Мъск към свободата на словото ще бъде повлиян от многото му други интереси? Tesla например се надява да се разшири в Китай, на чиито държавни медии Twitter е поставил важни предупреди­телни етикети. А в ролята си на потребител на Twitter Мъск неведнъж е използвал платформат­а по отмъстител­ен начин. Той беше съден (неуспешно), след като нарече свой онлайн враг pedo guy; миналата седмица след пререкание с Бил Гейтс той публикува неприятна снимка на основателя на Microsoft с надпис in case u need to lose a boner fast.

Мъск настоява, че като собственик на платформат­а той ще бъде безпристра­стен. „Надявам се, че дори най-лошите ми критици ще останат в Twitter, защото това означава свободата на словото“, туитна той на 25 април, малко преди бордът на компанията да приеме предложени­ето му. Някои потребител­и имаха други идеи - в същия ден една от набиращите популярнос­т теми в мрежата беше Trump's Twitter.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria