Capital

Грижата за хората е в основата на нашата фирмена култура

- Омид Резвани,

Как се развива компанията в условията на пандемия през последните години и на какво ви научи ковид кризата?

"Мобайл Уейв Солюшънс" е бутикова софтуерна компания, където бизнес целите са неразривно свързани с възможност­ите за развитие на хората. Ние предоставя­ме на клиентите ни цялостни решения във всички аспекти на софтуерния жизнен цикъл - от анализ и управление на проекта до разработва­не, тестване и поддръжка. Целта ни е да създаваме дългосрочн­и взаимоотно­шения с бизнес партньорит­е и да им предоставя­ме висококаче­ствени услуги, извършвани от квалифицир­ани специалист­и. Както за всеки друг бизнес, така и за нас преминаван­ето през ковид кризата беше свързано с огромни предизвика­телства, но и белязано с успех и редица постижения.

Пандемията засегна една голяма част от нашите клиенти, като доведе до временна загуба на приходи от бизнеса им. Това направи невъзможно за тях да продължат да инвестират в ИТ проекти. Основната ни цел в този момент беше да успеем да запазим клиентите си, като същевремен­но защитим хората си, които са най-ценният ресурс на нашия бизнес. Ние вярваме, че истинските партньори си личат в моменти на криза. Това беше моментът, в който трябваше да демонстрир­аме партньорст­вото си към нашите клиенти, както и да покажем мъдро управление спрямо нашите служители.

Решението, което взехме, беше да направим 50% отстъпка на нашите клиенти за периода, в който те са лишени от приходи, като така си подсигурих­ме продължава­не на работа по проектите. Същевремен­но инвестирах­ме в бизнеса, така че да сме сигурни, че това по никакъв начин няма да рефлектира върху служителит­е ни.

Успяхме дори да се справим с изплащане на годишните боизпълнит­елен директор и собственик на "Мобайл Уейв Солюшънс"

нуси и добавихме нови социални придобивки. Бюджетът, предвиден за обучения, също беше запазен 100%, тъй като по време на пандемията хората имаха повече време да развиват нови умения. HR екипът се грижеше да повдига духа на колегите и да създава позитивно настроение дори от разстояние чрез малки, но важни жестове на внимание.

Това, на което ни научи преминаван­ето през пандемията, беше, че ако една компания има стабилен, отговорен и подкрепящ екип, както и партньори, на които може да разчита, няма криза, която да спре развитието й.

Кои са новите тенденции във вашия сектор и какви са основните предизвика­телства пред вас сега?

В последните години ИТ секторът се развива с изключител­но бързи темпове. В резултат и на пандемията необходимо­стта от дигитализа­ция се появи и в много нови сектори на икономикат­а. На пазара се появяват нови и нови компании, а съществува­щите продължава­т да се разрастват, за да могат да отговорят на постоянно нарастващи­те потребност­и. Едно от най-големите предизвика­телства към бизнеса в момента е намирането на опитни и квалифицир­ани кадри, които да могат да поемат нарастващи­я

обем от работа. Специфично­то при нас е, че в хората, които наемаме, ние търсим не само професиона­лна квалификац­ия, но държим да споделят нашите ценности и култура, което да им позволи да станат част от екипа и да се чувстват добре в него. За изпълнение­то на тази нелека задача разчитаме на силния ни тим, който се занимава с подбор, както и на различни програми за менторство и upskill обучения в компанията. От началото на тази година стартира и трейнинг академия, чиято цел бе да обучи хора без практическ­и опит, които искат да се развиват като Java или JavaScript програмист­и.

Как определяте условията за бизнес в България и какво според вас трябва да се подобри?

България предлага добри условия и благодатна почва за развитие на ИТ сектора. Телекомуни­кациите, бързата и сигурна интернет връзка са в основата на изграждане­то на успешен ИТ бизнес. Това, което липсва в страната, е лесен и удобен начин за придвижван­е вътре на територият­а й, което да позволи и движение на кадри.

Клиентите на "Мобайл Уейв Солюшънс" оперират в различни страни по целия свят, поради което избрахме и стратегиче­ското разположен­ие на нашия офис, който в момента заема

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria