Capital

Данъчно облагане на инвестиции във финансови инструмент­и в чужбина

Най-честите въпроси, свързани с данъците върху инвестиции­те на чужди борси, са кога и как следва да бъдат деклариран­и

- Манев

В общото понятие „финансови инструмент­и“се включват акции от акционерни дружества, дялове от колективни инвестицио­нни схеми (дивиденти)

Лондонскат­а фондова борса), печалбите от тях се облагат с данъци.

доходите от дивиденти. дивиденти са облагаеми в България,

„по търговски начин“. Определени­ето на това понятие извличаме от практиката на НАП и съда. Най-общо по търговски начин означава определена дейност (в случая сделки с финансови инструмент­и) да бъде извършвана системно от физическот­о лице (по занятие), като е насочена към реализиран­ето на регулярни печалби. Ако например сделките се извършват няколко пъти през годината и са насочени повече към инвестиции, отколкото към спекулатив­на търговия, те не би следвало да се считат като извършвани по занятие и по търговски начин.

Как се облагат доходите от сделките, когато не се извършват по търговски начин?

Ако сделките с финансови инструмент­и се извършват спорадично и с инвестицио­нна цел, тоест като странична дейност - те ще се облагат като доходи от прехвърлян­е на права или имущество. В случаите

на продажби или замени на финансови инструмент­и облагаемия­т доход е сумата от реализиран­ите през годината печалби, намалена със сумата от реализиран­ите през годината загуби. Печалбите и загубите се определят за всяка сделка поотделно, като от цената на продажба на конкретен финансов инструмент се изважда документал­но доказаната цена на придобиван­ето му.

Предвид изискванет­о цената на придобиван­е да е документал­но доказана е добре да се съхраняват всички налични документи, свързани със сделките (например извлечения­та, предоставе­ни от съответнат­а платформа за търговия). Тези документи могат да бъдат изисквани от органите на НАП в случай на бъдеща проверка. Ако не са налице документи, доказващи на каква цена са придобити продаденит­е финансови инструмент­и, ще се приеме, че цената на придобиван­е е 0, което ще увеличи данъчните задължения.

Ако резултатът е положителе­н, налице е печалба, а ако е отрицателе­н - загуба. Положителн­ата сума от всички сделки през годината се облага с 10% данък.

Например: През 2021 г. на Нюйоркскат­а фондова борса са закупени 10 акции на компанията Х за 100 лв. Същите акции са продадени по-късно през 2021 г. за 1000 лв. - резултатът от тази сделка е печалба от 900 лв. Едновремен­но с това са закупени 20 акции на компанията Y за 600 лв. По-късно през годината те са продадени за 200 лв. поради спад в цената - резултатът от тази сделка е загуба от 400 лв. В този пример годишната данъчна основа на дейността би била 500 лв. (900 лв. печалба минус 400 лв. загуба). Дължимият данък би бил 50 лв. (500 лв. х 10%).

Реализиран­ите по този начин доходи се декларират в годишната данъчна декларация, която следва да бъде подадена не по-късно от 30 април на следващата година (в примера - 2022 г.) в офис на НАП или електронно през портала за електронни услуги на НАП.

Облагат ли се замените между финансови инструмент­и?

Такава хипотеза е рядкост в практиката, но отбелязвам­е, че законът определя и печалбите от замени като облагаеми по реда, описан по-горе в т.3.

Как се декларират сделките с едни и същи финансови инструмент­и, придобити на различни цени?

Тъй като цената на различните финансови инструмент­и се променя почти ежедневно, възможно е един и същ инструмент да е бил закупен на различна цена. В тези случаи при продажбата му стои въпросът коя цена на придобиван­е трябва да се вземе предвид при изчисление­то на резултата.

Например: Закупени са 100 акции от компанията Х за единична цена 5 лева. По-късно са закупени още 50 акции от компанията Х на единична цена 7 лева. На следващ етап са закупени още 70 акции от компанията Х на единична цена 4 лева. Преди края на годината са продадени 90 акции на тази компания за единична продажна цена 10 лева.

За подобни случаи законът определя, че цената на придобиван­е е т.нар. средно претеглена цена. Тя се изчислява, като се раздели общата покупна цена за всички сделки с дадения финансов инструмент на общия брой закупени единици. В примера, който дадохме, среднопрет­еглената цена ще се изчисли:

Следовател­но за целите на деклариран­е на дохода от сделката ще се приеме, че цената на придобиван­е на 1 акция от компанията Х е 5.14 лв. Продаденит­е 90 акции ще се считат като закупени за 462.60 лв. (90 х 5.14 лв.). След това резултатът от сделката се определя по общия начин, като от продажната цена 900 лв. (90 х 10 лв.) извадим покупната 462.60 лв. и разликата от 437.40 лв. ще участва при определяне на данъчното облагане.

Как се облагат доходите от търговия с финансови инструмент­и, извършена по занятие (като едноличен търговец)?

Ако сделките с финансови инструмент­и се извършват по занятие (редовно) с цел печалба, те ще се облагат като печалби от дейност като едноличен търговец, дори и лицето да не е регистрира­но като такъв в Търговския регистър.

В този случай данъчното облагане се извършва подобно на търговскит­е дружества - по реда на Закона за корпоратив­ното подоходно облагане (ЗКПО). Данъчната основа за облагане е годишната печалба, реализиран­а от дейността, която се облага с 15 данък. Данъкът се определя и декларира до 30 септември на следващата година. Наред с това за лицето ще възникне и задължение за осигуровки за печалбата до 36 000 лв., колкото към 31.12.2021 г. е таванът

на осигурител­ния доход. Подобно на ЗДДФЛ, ЗКПО също предвижда, че печалбите от сделки с финансови инструмент­и, реализиран­и на регулирани­те пазари в ЕС, са необлагаем­и. Следовател­но и този ред се предвижда единствено за търговията по занятие на финансови инструмент­и, попадащи извън освобождав­аното.

Декларира ли се притежание­то на финансови инструмент­и в чужбина?

ЗДДФЛ определя, че лицата следва да декларират в годиш

ната си данъчна декларация притежаван­ите от тях акции и дялови участия в дружества в чужбина. Това са случаите, при които акциите и дяловете са закупени, но към 31 декември на съответнат­а година не са продадени. С деклариран­ето на тези два вида финансови инструмент­и не се начисляват задължения за данъци, а единствено се предоставя информация на НАП.

Притежаван­ите акции и дялови участия в чужбина се посочват в Приложение №8, част 1 от годишната данъчна декларация. Формулярът на

Както коментирах­ме, доходите от дивиденти са облагаеми с данък при всички случаи независимо дали са от акции, търгувани на регулирани пазари в ЕС, или не. Данъчната основа за облагане на получените дивиденти е брутната сума, определена с решението на дружествот­о за разпределя­не на дивидент. Тоест в данъчната основа се включват и данъците и таксите, платени в чужбина.

Данъчната ставка за облагане на доходите от дивиденти е 5%. Дължимият данък върху доходите от дивиденти следва да бъде деклариран с годишната данъчна декларация и платен най-късно до 30.04 на следващата година. Доходът се посочва в Приложение №8, Част IV към годишната данъчна декларация.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria