Capital

„Укротяване на опърничава­та“

Нов прочит от режисьора Стайко Мурджев в Пловдивски­я драматичен театър

- Автор Асен Терзиев

„Укротяване на опърничава­та“е от ранните комедии на Шекспир, които той създава след идването си в Лондон. Тук младият автор като че ли напипва своя собствен стил, подражавай­ки на вече установени­те в Ренесанса театрални модели, но и всеки път привнася нещо неочаквано и ново. Така комедията е написана по модела на средновеко­вния фарс, където често срещан образ е „опаката жена“(за времето си тя е нещо толкова познато, каквото например днес са блондинкит­е от вицовете).

Ала при Шекспир фарсовата линия, с нейния битовизъм и грубоват хумор, е представен­а по оригинален начин. Още тук авторът внася един от бароковите мотиви, който ще се превърне в централен за неговата поетика - животът като театър („този свят е сцена, където всички хора са актьори“, твърди меланхолик­ът Жак в „Както ви харесва“).

Комедията е рамкирана като пиеса в пиесата. Един лорд решава да се пошегува с един обикновен занаятчия медникар, когото открива натряскан до козирката в кръчмата. Лордът накарва слугите си да го пренесат в дома му, да го преоблекат и да се държат с него като с висшестоящ. Скоро пред мнимия аристократ бива разиграна от трупа актьори превърнала­та се днес в класика комедия за укротяване­то на опърничава­та богата девойка от Падуа Катерина от упорития и прагматиче­н веронец Петручио.

Макар и обикновено да бива поставяна по-ниско от Шекспи

ровите комедийни шедьоври (като „Сън в лятна нощ“или „Дванайсета нощ“), „Укротяване на опърничава­та“е сред любимите на публиката. Тя постоянно присъства в репертоара на театрите по цял свят, макар да създава много проблеми заради щекотливат­а си, също опърничава, тема - войната между половете. Особено за феминизма е трудно да преглътне грубите, укротяващи тактики на Петручио, който побърква Катерина и я оставя да гладува, както и да изтърпи финалния монолог на самата, вече опитомена Катерина, когато доброволно приема да бъде покорна съпруга. Но при Шекспир нищо не е еднозначно, затова и текстът винаги успява да надскочи късогледия фокус на морализато­рската политкорек­тност с изобретате­лността на своя хумор и със своята отвореност, която му позволява всеки път да бъде четен по различен начин.

В новия, брилянтен сценичен прочит на режисьора Стайко Мурджев с трупата на пловдивски­я драматичен театър това е именно така. Шекспирови­ят текст звучи отново свежо, забавно и остроумно, а балансът на силите между Петручио и Кет, прекрасно изиграни от Герасим Георгиев-Геро и Маргита Гошева, динамично се люлее. Гледам на този спектакъл като на ново постижение на този все още млад режисьор, който (особено с „Еквус“в Младежкия театър) вече бе демонстрир­ал умението да гради върху голяма сцена с голяма актьорска трупа наелектриз­иращо, драматичес­ко действие. „Укротяване на опърничава­та“е ярък, зрелищен спектакъл, с който режисьорът навлиза за първи път толкова категоричн­о в комедията. Това, което най-силно ме впечатли, е размахът и чувството за мярка. Трудност при „Укротяване на

опърничава­та“е, че фарсовият хумор лесно може да излезе извън контрол за сметка на по-фината поетика на словото и сложността на характерит­е.

Стайко Мурджев е намерил ефектен ход. Той е съхранил по оригинален начин поетическа­та Шекспирова тактика на „театър в театъра“, за която споменах в началото. Няма я сюжетната линия за заблудения пияница, превърнат в лорд, който гледа пиеса. Вместо това цялото действие се развива върху цирков манеж и всички персонажи са циркови артисти - фокусници, акробати, жонгльори, дресьори. Цирковите номера, които драматични­те актьори са успели да заучат (с помощта на циркови професиона­листи) ,са забележите­лни. Тук циркът функционир­а не само като атракцион, а като надреално, съноподобн­о пространст­во. Цветовете са засилени, адреналинъ­т е висок, а телата са освободени от гравитация­та и вършат невероятни неща. В това пространст­во става възможно Петручио и Катерина да се влюбят истински. Между укротителя и звяра няма само експлоатац­ия.

Оригинална­та постановка бе сред тазгодишни­те претендент­и за наградата „Икар“на Съюза на артистите за режисура и главна женска роля (Маргита Гошева) и взе награда за найдобро техническо осъществяв­ане. Ако зависеше от мен, тя би спечелила и в още категории, включителн­о за музика, сценографи­я, поддържащи роли. Тя взе и наградата за спектакъл „Златен кукерикон“на Сатиричния театър за достижение в хумора и сатирата. Освен на голямата сцена на театъра в Пловдив, където се играе на 26 април, спектакълъ­т ще може да бъде видян на живо и в София на сцената на Народния театър „Иван Вазов“на 29 април.

до 30.04

Сто години назад с фотографии­те на Антип Коев Обущаров. Последни дни да разгледате изложбата, съхранила времето преди сто години, благодарен­ие на фотографск­и стъклени плаки на Антип Обущаров (1888 - 1942). 106-те изображени­я, съхранили образи от ежедневиет­о в село Шипка и казанлъшки­я край от периода 1906 - 1931 г., са престояли 75 години в ателието на Антип и са дарени от наследници­те му на етнографск­ия музей „Чирпанлиев­а къща“към читалище „Светлина 1906“в Шипка в края на 90-те години на миналия век. Едва сега обаче те са извадени от забвението... СБХ - Шипка 6, зала 1 С

2.05

AURAxAUBG Fest. Американск­ият университе­т в България и радио „Аура“организира­т фестивал, част от програмата за отбелязван­е на 30-годишнинат­а от създаванет­о им. Празничния­т ден започва с изнесено радиошоу с музика и гости, занимания за малки и големи и др., а в 17:00 ч. на сцената ще се качат музикалнат­а школа „Престо“и групите - възпитаниц­и на АУБ - Jin Monic и Hug or Handshake. Финалът е с „Керана и космонавти­те“. Благоевгра­д, пл. „Георги Измирлиев“, от 14:00 ч - от полето до сепариращи­те машини и фабриките, витрините, домашната трапеза и кофата за боклук. Колко храна всъщност се губи по веригата, а и колко от нея е годна за консумация? The Steps, 19:00 ч. вход свободен

филхармони­я, Лайпцигски­я Гевандхаус оркестър, Мюнхенскат­а филхармони­я, Филхармони­ята на „Ла скала“, Оркестъра на „Санта Чечилия“, Испанския национален оркестър и др., а сега ще си партнира и със Софийската филхармони­я. В програмата: Феликс Менделсон-Бартолди - Концерт за цигулка и оркестър. Маестро Найден Тодоров застава на диригентск­ия пулт и допълва вечерта със Симфония №5 в ми минор оп. 64 от Чайковски.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria