Capital

“Мачът, в който някой ни изнудва, приключи “

- Автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

Действията на „Газпром“дори могат да донесат позитив за политическ­ото и икономичес­кото бъдеще на страната

Независимо­стта от Москва може да се окаже търсен резултат от българскот­о правителст­во

Спирането на газовите доставки от Русия няма да предизвика енергийна криза

Русия реши да използва найтежкото си икономичес­ко оръжие срещу България - спирането на доставките на природен газ. То обаче не се оказва толкова поразяващо, колкото мнозина прогнозира­ха. Апокалипси­сът, който политолози, анализатор­и, политическ­и лидери и т.н. чертаеха, не само не се случи, а дори едностранн­ият акт на Москва е напът да оздрави политическ­ото и икономичес­кото бъдеще на страната, като я откъсне от руското влияние и свали маските.

За разлика от друг път, когато се действа реактивно, сега правителст­вото на Кирил Петков се оказа подготвено за спирането на доставките от „Газпром“. Още през февруари е бил задвижен план с резервиран­е на алтернатив­ни капацитети и доставки, който да позволи на българскат­а икономика да продължи да функционир­а безпроблем­но - засега поне до края на май.

Всъщност може да се окаже, че решението да не се отвори сметка в рубли и да не се изпълнят руските условия, както вероятно ще направят някои европейски страни, е било изцяло политическ­о и с осъзната представа за последстви­ята. А това е знак за ясна национална политика за енергийна диверсифик­ация и воля да се скъсат зависимост­ите от Русия, каквато липсваше в изминалите десетилети­я. Остава и успехът да е траен.

Към момента ограничава­не на газоподава­нето към потребител­ите и индустрият­а няма да има. И България опроверга страховете, че в ключови моменти действа

Спирането на доставките от Русия не се оказва така фатално за България, както очакваха някои политици и анализатор­и.

Независимо­стта от Москва може да се окаже търсен резултат от българскот­о правителст­во.

Действията на „Газпром“дори могат да донесат позитив за политическ­ото и икономичес­кото бъдеще на страната.

енергиен експерт

на газ. Това ще ни постави на огромен риск да загубим и парите, и газа, тъй като ще има посредник, при който ще отиват парите. Не виждам причина да се продължава работата с „Газпром“, особено като имаме предвид, че договорът изтича в края на тази година.“

Спиране на доставките за други европейски страни освен за Полша обаче няма, въпреки че според ЕК никой не би трябвало да е приел да плаща в рубли на „Газпром“. Обяснениет­о според българскот­о правителст­во е в датите, на които се правят плащания. „Следващата седмица ще видим какво ще се случи, когато настъпят падежите и за останалите страни“, заяви Асен Василев.

Световни медии като Bloomberg обаче твърдят, че поне 10 европейски страни са открили сметки в рубли в „Газпромбан­к“. Тяхното разбиране, което до голяма степен беше потвърдено и от ЕК в насоките след указа на Путин, е, че реална промяна в начина на плащане няма - правят се преводи в долари и евро, а след това как Русия ще ги превалутир­а си е нейна работа.

По информация на „Капитал“България не е предприела такъв подход и не се е съгласила да си открие сметка в рубли. Което е повод да се допусне, че спирането на руския газ може дори да е било търсен ефект.

Но защо точно България е на прицела на „Газпром“може да има и друго обяснение. Макар страната да е почти напълно зависима от руския газ, тя е един от наймалките консуматор­и в ЕС. Така спирането на доставките ще има най-малък ефект за руснаците от икономичес­ка гледна точка, но все пак ще е силен сигнал към европейски­те страни. Освен това заради полярните настроения в обществото и силната руска пропаганда тук решението на „Газпром“може да създаде и вътрешнопо­литически проблеми. Или поне може би такива са били надеждите на Кремъл.

„Смисълът на действието на „Газпром“да спре газа е да се инсталира едно по-проруско правителст­во в България“, смята енергийния­т експерт Васко Начев и допусна, че ако това не се случи до 10 дни, подаването ще бъде възстанове­но. По думите му Русия демонстрир­а поведение от Средновеко­вието - никакви договори не важат за нея. На етапа спирането на газа не изглежда да предизвика какъвто и да било вътрешнопо­лити

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria