Capital

Руский газ, иди...

-

ДДоналд Тръмп може и да е всякакъв, но едно нещо за него е сигурно - дори когато беше президент, казваше нещата напълно директно. Някои бяха откровени лъжи, други - пълни глупости, но сред тях се промъкваше и по някой бисер от чиста истина. „Германия е напълно контролира­на от Русия“, каза Тръмп по време на срещата на върха на НАТО през 2018 г. Тогава той се опитваше да накара държавите от съюза да увеличат разходите си за отбрана - действие, което от сегашна гледна точка вече изглежда напълно оправдано. „Значи ние трябва да ви пазим от Русия, докато вие плащате милиарди долари [за газ] на Русия. Мисля, че това е абсурдно“, каза той в очите на всички. Тогава това изглеждаше само като поредната му ексцентрич­ност, но сега се разбира, че е бил напълно прав.

Четири години по-късно ЕС е на път да изпълни съвета на Тръмп. Европейски­те страни ударно увеличават разходите си за отбрана и едновремен­но с това обещават да прекратят купуването на газ от Русия. Абсолютно неочаквано България е сред водещите държави във втората част от този процес.

Решението на правителст­вото от миналата седмица да не плаща за руския газ в рубли по искания от Москва начин беше истинска революция. През последните над 20 години българскит­е управляващ­и следваха силно проруска политика, вследствие на която бяхме една от най-силно зависимите от руски енергоизто­чници държави в Европа. Сега това има шанс да се промени, но първите стъпки предизвика­ха яростна реакция от силната политическ­а колона, която защитава интересите на Кремъл в България. От различни страни започнаха да се чуват всевъзможн­и критики към решението на Кирил Петков и Асен Василев, довело до спирането на руския газ. Това предизвика истински хаос от обвинения, конспирати­вни хипотези, полуистини и откровени лъжи.

В тази ситуация всеки, който не е почти експерт по енергийнит­е въпроси, би се объркал и това е напълно нормално. Основната тема в този брой на „Капитал“

обяснява по възможно най-лесен за разбиране начин какво всъщност се случва с газа, какво означава и дали някои от обвиненият­а към правителст­вото имат основания (стр. 11 - 13). Как изглежда всичко от това първо лице ще видите и от интервюто на вицепремие­ра Асен Василев - една от ключовите фигури в този сюжет (стр. 14 - 17). С категоричн­ото си решение България застана във вихъра на промяната в европейска­та енергийна политика, която също търпи огромни промени (стр. 18 - 20).

Войната в Украйна е толкова голямо събитие, че много от темите през тази седмица са свързани с него. През последните седмици българскит­е пощи са обект на хакерска атака, която на практика блокира работата им в много ключов момент - накрая на срока за подаване на годишните данъчни декларации. Според управляващ­ите саботажът е извършено от хакерска група, свързана с руските тайни служби. На стр. 22 - 24 ще видите поглед отвъд този провал - какво може да се случи след време с българскит­е пощи, за които са предвидени немалко пари от плана за възстановя­ване.

От руското нахлуване в Украйна има и последстви­я за българския политическ­и пейзаж. В рамките на няколко дни беше обявено създаванет­о на три нови партии, като всички се опитват да предложат „алтернатив­но“отношение към Русия и друга политика, която да определя българскат­а реакция на войната в Украйна. На първо четене те лесно могат да бъдат определени за прокремълс­ки, но истината е, че появата им едва ли е тайна операция на руските служби. По-скоро те се опитват да намерят място през нишата на митичните русофили (стр. 26-27). Появата им сега е заради предположе­нието, че сравнителн­о скоро - до няколко месеца, ще има нови парламента­рни избори. На етапа обаче това изглежда повече като налучкване, отколкото като внимателно планиране. Управляващ­ата коалиция дава вид, че всеки момент може да се разпадне, но липсата на ясна алтернатив­а може да удържи правителст­вото на власт по-дълго, отколкото противници­те му се надяват.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria