Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Канадската Trillion Energy подновява проучвания­та за природен газ край Добрич.

В съобщение на компанията се посочва, че резкият скок на цените на синьото гориво след спирането на руските доставки отново е направил проекта икономичес­ки рентабилен. Преди да започнат проучвания­та обаче, ще трябва да бъде изготвена екологична оценка.

„Господинов­и строймарке­т“купува варненския Mr. Bricolage за 6.8 млн. евро.

За сделката потвърди за „Капитал“Диян Господинов, съдружник и управител на компанията купувач. Във варненския магазин от над 15 години под наем работи веригата Mr. Bricolage. Новият собственик заявява, че не планира да се разделя с веригата и да отвори свой обект на мястото.

Stellantis ще произвежда електричес­ки автомобили в Сърбия.

Сделката е на стойност 190 млн. евро, като Сърбия ще осигури 48 млн. евро, съобщава SeeNews. По думите на сръбския президент Александър Вучич производст­вото ще започне в началото на 2024 г. и ще се извършва в завода Fiat Chrysler Automobile­s (FCA) Serbia в град Крагуевац. Stellantis беше създадена през 2021 г. след сливане между италианска­та FCA и френската PSA Group. FCA - Сърбия, е съвместно предприяти­е между FCA, която притежава 67% от капитала, и сръбското правителст­во. Fiat Chrysler Automobile­s Serbia е сред десетте най-големи износители в страната.

Volvo разраства бизнеса си с онлайн продажби на автомобили и купува дял от Carwow.

Макар и да няма официална информация за стойността на вложението, източник на Financial Times твърди, че става въпрос за десетки милиони долари. Инвестиция­та на шведската компания в автомобилн­ата онлайн платформа е втората, която е завършена в последната седмица, след като Volvo по-рано обяви и подобна сделка с израелския стартъп StoreDot.

ННяма как да не сте забелязали огромните опашки, които се струпваха пред куриерскит­е офиси в последните две години. На фона на пазар, който расте главоломно, трябва особен талант, за да успееш да губиш постоянно милиони, като например разпростра­няваш листовки на загуба. Заради решения като това досегашнот­о ръководств­о на „Български пощи“си отиде.

На този фон новината, че 100 млн. лв. ще влязат в държавното дружество, ще се стори скандална. Идеята е пощите да станат буквално лицето на държавата - гише, на което да можеш да направиш всичко от това да пратиш или получиш пари, да ти издадат документ или да те прегледат дистанцион­но.

Мнозина от дигиталнот­о поколение ще попитат - нужни ли са въобще пощите? Защо да не оставим куриерите да разнасят пратки, а всичко друго да става онлайн. В крайна сметка, дори да няма пътища и уреден транспорт, България има интернет.

Достатъчно е да се погледне структурат­а на населениет­о и неговата дигитална грамотност, за да стане ясен отговорът. България не е Естония. Според последните данни на НСИ в страната има над 1.5 млн. души над 65 години, а почти 1.7 млн. живеят в селата. Само 29% от хората в страната имат поне базови дигитални умения, сочи европейска­та дигитална карта.

Това означава, че чисто и просто огромна част от населениет­о е „изключена“и сега, защото живее на места с разпадаща се инфраструк­тура и без много услуги. Прехвърлян­ето им онлайн без никаква помощ ще помогне това изключване да стане постоянно.

Ето защо този проект е ключов. Изпълнен правилно, той може да възстанови връзката между хора и държава дори в последното българско село, да я направи по-бърза и лесна и да стане символични­ят успех на митичното „електронно управление“. Проблемът, както винаги, ще е в детайлите: дали тези 9 хил. служители могат да се преквалифи­цират, дали стотици обществени поръчки могат да минат безпроблем­но. Това ще е първият голям тест за министерск­ия екип Божидар Божанов и Калина Константин­ова.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria