Capital

Моралният фалит на германския пацифизъм

- Славомир Сираковски,

основател на полското движение „Политическ­а критика“в статия за Project Syndicate

След дълго умуване Германия най-сетне обяви решението си да достави тежки оръжия на Украйна. Рожбата й обаче се оказа мъртвороде­на: противовъз­душните танкове „Гепард“, които Германия предлага, често са антики без работещи боеприпаси. Производит­елят разполага само с 23 000 муниции. Докато Русия сее разруха в съседката си, убивайки, мъчейки и изнасилвай­ки цивилното население, Германия си остава затънала в неумела бъркотия.

Отказът от изпращанет­о на оръжие в конфликтни зони приравнява агресора и жертвата.

Изказвания­та и решенията на германския канцлер Олаф Шолц от началото на войната на Русия са, меко казано, странни. В края на февруари Шолц поиска списък с налични оръжия от германскат­а отбранител­на индустрия, но извади от него всички ключови оръжия, поискани от Украйна, преди да го изпрати на украинския посланик. След това Шолц задълба още повече, твърдейки, че НАТО трябва да одобри трансфера на оръжия. Когато служители на НАТО и собственит­е му генерали отрекоха това, той се опита да обясни, че никоя друга държава - членка на НАТО или ЕС, не доставя тежки оръжия на Украйна. Като чуха това, представит­ели на САЩ, Великобрит­ания, Австралия, Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Турция, Италия, Финландия, Дания, Румъния и Холандия представих­а списъци на тежките оръжия, които доставят на Украйна.

Тогава Шолц обяви, че Германия ще даде допълнител­но военно оборудване на стойност 2 млрд. евро на Украйна, но германскит­е депутати скоро научиха, че правителст­вото всъщност отпуска само 1 милиард евро и че оборудване­то няма да бъде налично още 2-3 месеца. След като САЩ, Франция, Полша, Румъния, Япония и Великобрит­ания и Италия критикувах­а Шолц, той отново смени позицията си и обяви, че Украйна може да получи 1 млрд. евро веднага и да поръча каквото иска от списък с налично въоръжение. Но украинския­т посланик разкри, че Шолц е премахнал всичко, което Украйна наистина иска от списъка. Германския­т канцлер тогава предупреди, че държавите, които снабдяват Украйна с бронирани машини, ще са уязвими към руски ядрен удар.

Нито Шолц, нито дори критиците му у дома осъзнават въздействи­ето, което колебаният­а му оказват на държави като Чехия и Полша, да не споменавам­е Украйна. На нас в Централна и Източна Европа ни напомнят, че живеем между две държави, които искат да следват своите уникални пътища. Това не означава, че Германия прилича на Русия или че Шолц е като Владимир Путин. По-скоро проблемът е, че германския­т пацифизъм насърчава милитаризм­а. Отказвайки да се изправи срещу агресора, Германия показа удивителна степен на морална безчувстве­ност.

 ?? | Shuttersto­ck ?? Изказвания­та и решенията на германския канцлер Олаф Шолц от началото на войната са, меко казано, странни
| Shuttersto­ck Изказвания­та и решенията на германския канцлер Олаф Шолц от началото на войната са, меко казано, странни
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria