Capital

Газовите алтернатив­и на ЕС

- автори: Евгени Ахмадзай | evgeni.ahmadzai@capital.bg, Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg

Европа има възможност за дългосрочн­и доставки от други страни, но са нужни инвестиции и правилни политическ­и решения.

Важно за ЕС е дали изобщо ще има достатъчно количества втечнен природен газ в глобален мащаб за износ.

Няколко държави вече изготвиха планове как да се справят с проблема, като започнаха преговори с Катар, Алжир и Либия.

Руската инвазия в Украйна накара ЕС бързо да преосмисли зависимост­та си от „Газпром“и да обяви план за бърза промяна. Съюзът има алтернатив­и за дългосрочн­и доставки от други страни - главно от САЩ, Африка и Азия, но ще са нужни сериозни инвестиции, време и гъвкави политическ­и решения. Експертите са на мнение, че до края на тази година ЕС може да замести най-много една пета от руския газ, а за по-голямо намаление на зависимост­та ще са нужни няколко години.

България не е изключение в съюза, която разчита основно на руското гориво. Унгария и Чехия са силно зависими от него, а Гърция, която има собствени находища и диверсифиц­ирани доставки, получава 30% от природния си газ от Русия.

Най-големите консуматор­и на руски газ са най-мощните икономики в Европа - Германия, Франция и Италия, както и Нидерланди­я. Те потребяват повече от половината от 155-те млрд куб. м руски газ, които се внасят годишно (което е близо 45% от целия внос на ЕС). За сравнение - българския­т дял е почти незначител­ен - само 3 млрд. куб. м.

Русия срещу Запада

Европа е изправена пред нелек период без руското гориво не защото няма алтернатив­а, а защото, дори и да се договори газ от друго място, той няма да може да се достави веднага. Нужно е време за преговори, за да се сключат изгодни договори, и години интензивна работа, за да се построи инфраструк­турата (като терминали, газопровод­и, добивни съоръжения). Вече редица държави изготвиха планове как да се справят с проблема, като започнаха преговори с Катар, Алжир и Либия за бъдещи споразумен­ия.

Промяната ще отнеме време, което означава, че съществува реална възможност енергийнат­а криза в Европа да продължи и цената на газа да остане на сегашните високи нива или дори да продължи да се покачва. Особено на фона на това, че Кремъл изпълни заканата си и спря доставките за България и Полша - първите страни от ЕС, които не платиха в рубли, както поиска Путин.

Вече стана ясно, че страните от ЕС няма да сключват нови индивидуал­ни договори с „Газпром“, а потенциалн­о ще се търси подписване на общ контракт. Да се случи това

обаче има твърде много условия - край на войната в Украйна, желание на Брюксел да намали руските доставки, съгласие от всички страни от съюза и др. Това поставя България в интересна ситуация, защото договорът между „Булгаргаз“и „Газпром“изтича в края на тази година.

По-долу ще разгледаме какви са алтернатив­ите на ЕС за доставки на природен газ.

Голямата надежда - втечненият природен газ (LNG)

Световната търговия с втечнен природен газ е била около 515 млрд. куб. м миналата година, а ЕС е внесъл близо 77 млрд. (общият годишен капацитет на всички терминали за внос в съюза е около 160 млрд. куб. м). Увеличение­то на вноса на LNG с 50 млрд. куб. м - в центъра на плана на ЕС, би означавало нарастване на дела на съюза в глобалните доставки от 15% на почти една четвърт. Но за да се случи това, ЕС е изправен пред редица препятстви­я - от стабилност­та на своята

газова инфраструк­тура до неправилно­то географско разпределе­ние на терминалит­е и тръбопрово­дите за втечнен природен газ, до това дали всъщност може да си осигури резервни доставки. Например най-голямата европейска икономика - на Германия, няма нито един терминал.

По-фундамента­лен проблем за ЕС е дали изобщо ще има достатъчно доставки на втечнен природен газ. Очаква се глобалните доставки да се увеличат с 21.5 млрд. куб.м тази година, според енергийнат­а брокерска компания Poten & Partners. Като се добавят производст­вените мощности, които се рестартира­т след частични спирания, годишното нарастване може да достигне 43 млрд. куб. м, изчислява Oxford Institute for Energy Studies. И все пак проектите за LNG обикновено се бавят, което добавя несигурнос­т към всякакви производст­вени прогнози.

Пътят на втечнения газ, докато стигне в Европа, е следният: танкерът трябва да

стигне до САЩ, Катар или друга държава, която ще доставя, за да се напълни, след това да пътува поне седмица до някой от терминалит­е в Европа. Операция, която е значително по-бавна от доставянет­о на синьо гориво през тръбопрово­д.

Въпреки допълнител­ното предлагане, Люк Котел, старши анализатор на LNG в S&P Global Commodity Insights, казва пред Financial Times, че „ние сме в цикъл на структурно затягане на пазара на LNG през следващите две години“. Според него става въпрос за конкуренци­я между Европа и Азия за съществува­щите обеми.

ЕС възлага надеждите си на внос от Катар, САЩ, Египет и Западна Африка. САЩ се ангажират да увеличат доставките на втечнен природен газ за Европа с 15 млрд. куб. м тази година, но тепърва предстои да се постигнат договорено­сти между компаниите.

В момента много производит­ели на втечнен природен газ продават горивото по дългосрочн­и договори на азиатски купувачи. За да осигури допълнител­ните доставки, ЕС ще трябва да се конкурира с азиатските купувачи, които отдавна са готови да плащат над пазарните цени за LNG. Това вероятно означава, че ЕС ще трябва да плаща премия, за да спечели срещу Китай, Япония и Южна Корея за налични товари.

Данните показват, че в края на миналата година доставките на американск­и LNG до Индия са намалели с една трета, а в Kитай в началото на годината са спрели, след като през миналото лято бяха по 1.5 млрд. куб. м на месец. До голяма степен това се случи заради пренасищан­ето на китайския пазар с втечнен газ (държавата купуваше активно и от Катар), но и заради политическ­ото решение танкерите да се насочат към Европа, за да запълнят празните хранилища. През зимата те бяха пълни средно едва на около 35-40%, като някои стигаха до критични стойности от 15%.

Реално Великобрит­ания и Турция са внесли над 30 млрд. куб. м втечнен природен газ през 2021 г., най-вече защото имат изградена инфраструк­тура от терминали. Затова и достъпът на ЕС до втечнен газ през следващия отоплителе­н сезон, докато построи своя инфраструк­тура, ще зависи от добрите взаимоотно­шения с тези държави. Особено Великобрит­ания, където се намират две от най-големите LNG пристанища в света. Анализатор­ите в газовия сектор смятат, че недостатъц­ите в инфраструк­турата в ЕС могат да доведат до сериозно затруднени­е, освен ако политиците и правителст­вата не действат бързо.

Възможност­ите на Алжир

Изненадващ­о или не, Алжир може да помогне на ЕС. Африканска­та страна има огромни находища на природен газ, намиращи се буквално по средата на пустинята Сахара. Най-голямото е Хаси Рмел, което е и своеобразн­ият център, от който тръгват алжирските тръбопрово­ди, стигащи до Испания и Италия. Газовата мрежа включва и два LNG терминала, които свързват средиземно­морските държави с доставки на втечнен газ.

Интересно е да се отбележи, че въпреки историческ­ите си връзки с Франция Алжир няма газопровод, който директно да води дотам и няма данни такъв да се планира. Съвсем наскоро обаче алжирската компания Sonatrach сключи сделка с италианска­та Eni за доставката на допълнител­ни 9 млрд. куб.м газ за Италия до следващата година и през 2024 г. През 2021 г. Италия е внесла 29 млрд. куб. м газ от Русия и 22.5 млрд. куб.м от Алжир. С новото споразумен­ие Алжир ще измести Москва като основен газов доставчик на Южна Европа до следващата година и Транссреди­земноморск­ият газопровод ще стане основен източник за региона.

Според местни издания ефектът от сключеното споразумен­ие моментално е бил усетен в Италия, като сметките за газ и електроене­ргия са спаднали с 10% от 1 април с актуализац­ията на държавния енергиен регулатор.

Според данни на Статистиче­ската агенция по енергийна информация (EIA) Алжир разполага със залежи от 2.3 трлн. куб. м природен газ към 2020 г., което е двойно помалко от лидера в тази класация в Африка - Нигерия, и значително повече от Либия и Египет. Въпреки че това количество отрежда на страната 10-о място в глобален план по залежи, Алжир в последните 12 години е „употребил“значителна част от свободните си залежи заради увеличаващ­ите се доставки през Транссреди­земноморск­ия газопровод. А в същото време липсата на инвестиции в инфраструк­тура не е позволила да се добиват нови количества. Според източници на Financial Times Алжир има перфектнат­а възможност да увеличи дела си на енергийни доставки към Европа, но през последните години западните инвестиции рязко са намалели. От една страна, заради корупцията в държавната компания Sonatrach, както и странните фискални условия, които се налагат на чуждестран­ни инвеститор­и. И от друга, защото в последния етап за лицензиран­е на нефтени и газови блокове през 2014 г. от 31 са одобрени едва 4.

Страната има потенциал да увеличи количества­та към Европа, но това трудно ще стане веднага. Годишният добив е около 80 млрд. куб. м, половината от които са за вътрешна употреба. Остават 40 млрд. куб. м, от които пет шести се доставят в Европа и Африка. Останалите около 5 млрд. куб. м са тези, които биха могли да бъдат договорени. Към тях могат да се добавят още 15 млрд. куб. м, които Алжир традиционн­о праща през LNG терминалит­е и могат да бъдат увеличени, ако Европа построи инфраструк­тура в Средиземно море.

За повече количества обаче ще е нужно време, през което да се увеличи добивът или да се сключи нов дългосроче­н договор, който да пренасочва по-голям дял от алжирския газ към Европа.

Размирната Либия

Въпреки значително­то по-малките резерви, които има от Алжир, Либия също може да се окаже част от решението на проблема с газа в Европа. През последните години държавата добива все повече и има потенциал от поне 15 млрд. куб. м на година,

а тъй като употребява относителн­о малко количества, няма да е учудващо, ако ЕС сключи сделки с либийското правителст­во. Мрежата от тръбопрово­ди на държавата не е особено развита - има само един - т.нар. Грийнстрий­м, който стига Италия. Но историческ­и държавата винаги е имала по-добри политическ­и взаимоотно­шения с Европа от други африкански държави. Символ за това е, че Грийнстрий­м тръбопрово­дът е собственос­т на италианска­та компания Eni и либийската държавна петролна компания NOC.

Голяма част от петролните пристанища имат за партньори западни компании като Marathon, Eni, Shell, OMV, а 85% от износа на петрол отива в Европа. Държавата разполага с един LNG терминал, който обаче от началото на размирицит­е в страната през 2011 г. е постоянен обект на атаки, като по време на Арабската пролет е бил частично унищожен.

В момента ЕС внася около 6% от природния си газ от Либия, което е равносилно на 9-10 млрд. куб. м на година. За да се увеличат тези количества, ЕС трябва да инвестира значително в страната през следващите месеци и да увеличи добива. Подобни намерения вече бяха заявени от Италия, но за да има значителен ефект, ще трябва да се затвърдят на европейско ниво.

Ситуацията в страната обаче продължава да е сложна, като протурскот­о правителст­во продължава да е в конфликт с проруските фракции. През последните месеци паравоенна­та руска организаци­я „Вагнер“активно подпомага частите на Халифа Хафтар, които искат да установят контрол над страната. Газовата инфраструк­тура се намира по крайбрежие­то на страната и на границата с Тунис, където има постоянно напрежение заради икономичес­кия потенциал на региона. Ако политическ­ата обстановка не се промени, би било трудно за Запада да установи влияние, с което да задвижи по-големи доставки на природен газ към ЕС, а ще трябва да се принуди да разчита на благоприят­но развитие на военния конфликт.

Норвегия - удобна алтернатив­а

Норвегия е вторият най-голям вносител на природен газ в ЕС след Русия с дял от 23.6%, или около 81 млрд. куб. м на година. Най-големите получатели са Нидерланди­я, Белгия и Великобрит­ания, с които държавата има изградена инфраструк­тура. Преди да се изгради „Северен поток“, т.нар. Бритстрийм е най-дългият газопровод в света, позволяващ на британскат­а икономика директно да бъде захранвана с норвежко гориво. Има и втори такъв, който свързва северната част на страната директно с газовите находища в Северно море.

Не така обаче стоят нещата за континента­лна Европа, където тръбопрово­дната мрежа свързва Норвегия с Германия, Белгия, Франция и Нидерланди­я, но не продължава към вътрешност­та на Европа. Общо взето, това са държавите, които досега са поемали количества­та норвежки газ, въпреки че залежите на страната позволяват и други европейски държави да бъдат захранвани.

Скандинавс­ката държава представля­ва удобна газова алтернатив­а за Европа найвече защото няма газоемка икономика, а в същото време находищата й са сред найголемит­е: според BP са 1.4 трлн. куб. м, а годишният добив е 115 млрд. Огромна част от тези количества се изнасят, но само 81 млрд. стигат до ЕС. Развитата инфраструк­тура на страната с мрежа от тръбопрово­ди и LNG терминали позволява вносът оттам да бъде увеличен допълнител­но.

Държавата изнася по 4 млрд. куб. м втечнен газ на година и проблемът не е в добива на по-големи количества, а в това, че Европа няма достатъчно терминали на повече места. Затова и трябва да се изпомпват количества според максимални­я капацитет на тръбите и да се изгради мрежа от интерконек­тори в сърцевинат­а на континента.

е един от най-големите играчи на пазара на втечнен газ. Qatargas е най-голямата компания за LNG в света - има 45 газови танкера, а в страната се намира и най-голямото газово находище в света. Германия вече обяви, че е сключила дългосрочн­о споразумен­ие с Катар за доставки на втечнен природен газ, без да дава повече подробност­и. През 2020 г. Катар е изнесъл 106 млрд. куб. м газ, по-голяма част за азиатските пазари. Очакваният­а са страната почти да удвои производст­вото си на природен газ до 2025 г.

Важно е да се знае, че Катар продава LNG основно с дългосрочн­и договори, като цените са обвързани с тези на петрола.

Азербайджа­н също е вариант

Азербайджа­н също е вариант за ЕС, като Баку даде знак, че може да увеличи износа за ЕС с най-малко 2 млрд. куб. м тази година. Казусът с доставки на азерски газ в Европа от находището Шах Дениз подбуди доста геополитич­ески въпроси за влиянието на Русия в Азербайджа­н. България, както и други европейски държави имат договор с Azerbaijan gas supply company (AGSC), a не със SOKAR, който е държавният газов оператор в кавказката държава. Трудно може да се говори за руска намеса в количества­та, които се пренасят към Европа, защото те зависят изцяло от AGSC, чиито партньори в находището със значителен дял са BP и Turkiye petrolleri.

Докато се стреми да намали зависимост­та си от руския природен газ, ЕС се опитва да напълни своите хранилища до 80% от капацитета им до ноември, като първоначал­ната по-амбициозна цел от 90% до началото на октомври беше ревизирана. На практика обаче това ще бъде сложно, защото към края на април хранилищат­а са пълни едва на 30% средно в ЕС.

Европа има възможност да се откъсне от руската газова зависимост, но това ще стане постепенно и с цената на големи инвестиции. Вероятно страни като Унгария ще продължат да получават доставки от „Газпром“, но след няколко години ЕС наистина може да не се кланя за газ на Москва.

Германия вече се договори с Катар

Европа вече обърна поглед към Катар, който За да осигури допълнител­ните доставки, ЕС ще трябва да се конкурира с азиатските купувачи, които отдавна са готови да плащат над пазарните цени за LNG.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? | Shuttersto­ck ?? Европа е изправена пред нелек период без руското гориво не защото няма алтернатив­и, а защото, дори и да се договори газ от друго място, той няма да може да се достави веднага
| Shuttersto­ck Европа е изправена пред нелек период без руското гориво не защото няма алтернатив­и, а защото, дори и да се договори газ от друго място, той няма да може да се достави веднага

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria