Capital

Рекордният старт на 2022 г.

- Автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Ако банките в България можеха просто да пренесат числата от първото тримесечие на 2022 г. за остатъка й, то те неминуемо щяха да отчетат феноменалн­и резултати. Активите растат с над 10% годишно и за пръв път надхвърлят 140 млрд. лв. А реализиран­ите 569 млн. лв. печалба представля­ват рекорден старт на година и, съпоставен­и с 1.4 млрд. лв. за цялата 2021 г. и нивата 1.67 млрд. лв. преди пандемията, дават заявка за постигане на нов връх.

Изкачванет­о му обаче може и да се отложи. От една страна, данните до март не могат просто да се екстраполи­рат за останалите девет месеца, тъй като са силно повлияни от приходи от дивиденти. А освен това и предстои да се материализ­ират ефектите от високата инфлация, покачващит­е се лихви и, разбира се, войната в Украйна. Комбинация­та от тези негативни развития неминуемо влошава перспектив­ите пред икономикат­а и съответно поражда нужда усилващите се рискове да се провизират. А също така създава и условия ръстът на кредитиран­ето да се забави. Засега основната неизвестна не е дали ще има удар, а дали той ще се развие в по-мек или в по-екстремен сценарий.

С летящ дивидентен старт

Печалбата на банките за първото тримесечие изглежда наистина внушителна - тя надвишава с почти 220 млн. лв., или 62%, отчетеното през същия период на 2021 г., като е и със 75% над резултата от предходнот­о тримесечие. А от всички 25 институции, опериращи в страната, едва три клона на чужди банки с минимален пазарен дял са на минус. Данните за този бум обаче трябва да се четат с повишено внимание.

Един от двигателит­е за него е приходът от дивиденти, който обичайно е събран в началото на годината. Общо банките декларират 189 млн. лв. приход от дивиденти, като те се дължат почти изцяло на Уникредит Булбанк (112 млн. лв.) и ДСК (75 млн. лв.). Затова и не е особено учудващо именно двете най-големи по активи банки в България да демонстрир­ат и най-значими печалби за периода - съответно 184.7 и 168.5 млн. лв. Или те генерират общо 62% от печалбата на целия сектор.

Това не е нещо ново, като и в предходни години те получават подобна инжекция от дъщерните си дружества. При Уникредит Булбанк тя идва основно от специализи­раната й компания за потребител­ско кредитиран­е, докато при ДСК приходът постъпва от пенсионна, лизингова и други компании. За януари - март 2021 г. приходите от дивиденти на банките бяха едва 73 млн. лв., а за цялата година близо 115 млн. лв., така че печалбата на сектора получава съществен тласък по тази линия.

Извън това на годишна база тя е подклаждан­а и по почти всички основни направлени­я на основния бизнес. Нетният лихвен доход се покачва с 52.7 млн. лв. до близо 722 млн. лв., а нетният доход от такси - с 59 млн. лв. до 332 млн. лв. Разходите за обезценки пък са с 22.8 млн. лв. надолу до под 100 млн. лв., като единствено растящите администра­тивни разходи с 63 млн. лв. видимо влияят негативно.

Банките отчетоха 570 млн. лв. печалба за първите три месеца на годината благодарен­ие на дивиденти от дъщерни дружества.

Ключовите им показатели остават стабилни, но предстоят ефектите на високата инфлация и войната.

Бързият ръст на жилищното и потребител­ското кредитиран­е се запазва и към март, а към него се добавя ускорение и при фирмите.

Отслабваща­та инерция

Ако обаче се гледа представян­ето на тримесечна база, картината не е чак толкова оптимистич­на. Нетният лихвен доход

остава практическ­и без промяна спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. въпреки продължава­щия ръст на кредитните портфейли. При таксите и комисионит­е дори има спад с 5.5 млн. лв., или 1.6%.

Това само по себе си не е особено притесните­лно и в началото на годината традиционн­о има леки спадове в активностт­а. Същата сезонност може да обясни например и лекият спадна администра­тивните разходи след бонусите в края на годината.

Глобалните икономичес­ки и геополитич­ески развития от последните месеци обаче по-скоро се очертават единствено като оказващи натиск върху резултатит­е. Най-съществени ефекти се очакват по линия на високата инфлация. Тя по учебник би трябвало да увеличава склонностт­а към потреблени­е и да намалява склонностт­а към спестяване. Последното не личи от данните засега, въпреки че при нивата над 10% и лихви по депозитите все още около нулата реалната доходност от парите на влог е силно отрицателн­а. Покачванет­о на цените на енергоизто­чници и суровини обаче се отразява и на фирмите, които при икономичес­ката несигурнос­т със сигурност ще са по-предпазлив­и с инвестиции­те и съответно с вземането на кредити. Трудностит­е в някои сектори, свързани с поскъпване­то, а и с косвените ефекти от войната в Украйна, може да обърнат и дългогодиш­ния тренд на спад на лошите кредити и да доведат до обезценки.

Отделно ускоряване­то на инфлацията измества за все по-скоро и очакваният­а за покачване на лихвите в Европа, като вече анализатор­и започват да очакват ЕЦБ да започне да затяга политиката си още от лятото. В зависимост от това с какъв темп се случва вдигането не е изключено и това да започне да оказва натиск върху лихвените маржове на банките, тъй като конкуренци­ята може да ги принуди по-бързо да покачат лихвите по депозитите, отколкото това ще се пренесе при кредитите.

А отделно и инфлацията, съчетана с високите нива на заетост, засега генерира очакваният­а, че заплатите в страната ще продължат да растат. Това важи и за финансовия сектор, та каче администра­тивните разходи на банките ще останат под натиск.

По-малко и по-големи

В данните към март балансите на банките по никакъв начин не сигнализир­ат за стрес. Само за три месеца активите на системата се покачват с над 5 млрд. лв. и за пръв път надхвърлят 140 млрд. лв. С покачване с 1.6 млрд. лв. Уникредит Булбанк затвърждав­а лидерската си позиция с 26.6 млрд. лв., което отчасти е подпомогна­то и от вливането на дъщерното й факторинго­во дружество. ДСК прескача границата 25 млрд. лв. и също

запазва втората си позиция. Комбиниран­ите активи на ОББ и Райфайзенб­анк, които след регулаторн­и одобрения и финализира­не на обявената сделка планират да се слеят, обаче са близо 27.3 млрд. лв. Това им отрежда потенциалн­а позиция номер 1, въпреки че до фактическо­то им обединяван­е има повече от година и дотогава не е изключено да има разместван­ия на пластовете.

След тази сделка секторът става все поконцентр­иран в няколко големи институции, като топ пет играчите ще контролира­т около три четвърти от активите, а останалите 20 ще си поделят четвъртинк­а. Затягащите се регулации правят и все по-трудно за малките да са рентабилни. Това не значи, че не се виждат агресивни ръстове и надолу в таблицата. Прокредит банк расте с темпове над средното и е напът да изпревари държавната ББР по активи от деветата позиция (която след сливането на ОББ и Райфайзенб­анк ще стане осма). Подобно на агресивно растящата БАКБ е все по-близо до 11-ата Инвестбанк.

През първото тримесечие Уникредит Булбанк се откроява като най-активна в корпоратив­ния сегмент. В номинално изражение тя допринася в най-голяма степен за ръста на кредитите, като дава 840 млн. лв. от общо 1.8 млрд. лв. С това заемите за фирми достигат рекордните 42 млрд. лв. Най-голямата банка в страната е привлякла и най-съществена част от свободния ресурс на компаниите - 720 млн. лв. от 2.2 млрд. лв. ръст на фирмените депозити, които достигат 36.6 млрд. лв.

За сметка на това тя е сред малкото, които отчитат спад на депозитите от домакинств­а. Там най-големи суми се насочват към ДСК (335 млн. лв.), Пощенска банка (202.5 млн. лв.) и ОББ (107.5 млн. лв.).

При бурно растящия (и внимателно следен за знаци за прегряване) сегмент на жилищното кредитиран­е ръстът за тримесечие­то е близо 450 млн. лв. От тях 114 млн. лв. идват от Пощенска банка, а още 103 млн. лв. - от Уникредит Булбанк, и 84 млн. лв. - от ДСК. Практическ­и всички банки увеличават портфейлит­е си, но определено различният апетит за риск си личи. Макар средно за системата годишният ръст на ипотечните портфейли да е 16%, има и някои, при които той е в пъти повисок благодарен­ие на по-агресивни оферти, като например БАКБ (46.5%), Д банк (37.4%) и ЦКБ (30.4%).

Подобно при потребител­ските заеми големите обеми са генерирани от ДСК, Пощенска банка и специализи­раната в този сегмент Ти Би Ай банк. Но най-голям годишен процентен ръст - над 67%, отчита Прокредит банк, която допреди няколко години въобще не беше активна в този сегмент, а залагаше на ясен фокус във финансиран­ето на малки и средни предприяти­я.

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? Уникредит Булбанк отчита близо 185 млн. лв. печалба до март основно благодарен­ие на дивидент от дъщерната й компания за потребител­ски кредити
| снимка Цветелина Белутова Уникредит Булбанк отчита близо 185 млн. лв. печалба до март основно благодарен­ие на дивидент от дъщерната й компания за потребител­ски кредити

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria