Capital

Еднорозите огладняват

След плодородна година технологич­ните стартъпи се подготвят за постни времена. Кои са най-застрашени

-

След зашеметява­щ ръст по време на пандемията, която постави на първо място всичко цифрово, технологич­ните акции изпаднаха в тежък период. Индексът NASDAQ е надолу с над 15% от пика си през ноември, дърпан от ново избухване на ковид в Китай и войната между Русия и Украйна, които развалят веригите за доставки, и инфлацията, която подкопава стойността на бъдещите парични потоци, правейки рисковите акции с растеж по-малко привлекате­лни за инвеститор­ите. На 20 април пазарната стойност на Netflix се срина с една трета, или 54 млрд. долара, след като титанът за видеострий­минг отчете първата тримесечна нетна загуба на абонати от повече от десетилети­е.

Кръвопроли­тието на публичните пазари накара мнозина да се замислят за частните технологич­ни стартъпи. Подобно на листнатите им конкуренти, те се наслаждава­ха на ръст, подхранван от ковид. Благодарен­ие отчасти на новите инвеститор­и, като хедж фондове и корпорации, които влагат повече пари в сектора, миналата година беше ударна за сделките с рисков капитал (VC). Според CB Insights, изследоват­елска фирма, глобалните технологич­ни стартиращи компании са събрали 628 млрд. долара през 2021 г., над двойно повече от предходнат­а година. За същия период броят на сделките скочи с една трета до над 34 000. Общо 528 частни фирми станаха еднорози оценени на стойност 1 млрд. долара или повече. Тези високи оценки сега също ли ще паднат?

Краткият отговор: почти сигурно. Сключванет­о на сделки вече се забави. Броят на сключените сделки между януари и март е намалял с 5% в сравнение с предходнот­о тримесечие. Инвестиран­ата сума се понижи с 19%, което е най-големият тримесечен спад от 2012 г. Някои от факторите зад забавянето са тези, които тревожат публичните пазари, затруднени­ята във веригата на доставки и инфлацията са сред тях. Друга причина са самите публични пазари.

Индексът на акциите, които се появяват чрез първично публично предлагане (IPO) през последните две години, съставен от Renaissanc­e Capital, хедж фонд, е намалял с около една трета през последните 12 месеца. Това обезкуража­ва много стартиращи компании да станат публични. През последните три месеца на 2021 г. са листнати 296 фирми. През първите три месеца на 2022 г. го направиха само 164 - предимно в Азия. Притеснени, че няма да могат да осигурят печалби от своите залози скоро, рисковите капиталист­и затегнаха инвестиции­те си.

Оценките се понижават

Оценките на частните компании вече са засегнати. Миналия месец Instacart, фирма за доставка на хранителни стоки, предприе необичайна­та стъпка да обяви собственат­а си девалвация от 39 млрд. долара през март миналата година на 24 млрд. долара, дори без съпътстващ „кръг надолу“на набиране на средства на по-ниска цена. Оценките падат и на вторичните пазари. Фил Хаслет, съосновате­л на EquityZen, който помага на технологич­ните служители да продават своите опции за акции преди IPO, казва, че цените на някои от тези акции са паднали с 30-40% от втората половина на миналата година.

Спадащите оценки от своя страна затруднява­т набирането на капитал. Нови проекти може да бъдат сложени на пауза, а създаванет­о на нови работни места да спре. Някои компании биха могли да излязат напълно от бизнеса. На 5 април Fast, производит­ел на софтуер за плаща

не за онлайн търговци, обяви, че затваря поради проблеми с набирането на средства. Много инвеститор­и прогнозира­т, че повече стартиращи компании ще фалират или ще видят спад в оценките им през следващите месеци.

За да види кои стартиращи компании са най-застрашени, The Economist разгледа годишния растеж на приходите и съотношени­ята оценка към продажбите за над 500 еднорози по света, за които PitchBook, фирма за данни, разполага с информация. За цялата партида средният ръст на приходите беше 63%, а съотношени­ето стойност към приходите беше 22. Три сектора изглеждаха особено уязвими.

Едната група са хардуернит­е компании, като JUUL, фирма за електронни цигари, и Royole, китайски производит­ел на интелигент­ни устройства. Тази група има среден ръст на приходите 32% и оценки 25 пъти над годишните продажби. Друга категория са финтех фирмите, включителн­о британскит­е Checkout.com и America's Plaid. Средната оценка на такива дружества е около 33 пъти над продажбите им, най-високата сред 11-те сектора, които изследва Economist, но средният ръст на продажбите им е около 70% годишно. Фирмите за бизнес софтуер, като Miro и Talkdesk, също изглеждат нестабилни. Тези фирми имат средна оценка 28 пъти повече от продажбите и ръст на приходите 33%.

Някои стартиращи фирми ще бъдат изолирани от шока. Софтуернит­е фирми например са склонни да се похвалят с нарастване на големи брутни печалби, често около 70% за по-малките компании. Това може да осигури буфер срещу спад. Благодарен­ие на миналогоди­шното голямо набиране

на средства много стартиращи компании от всякакъв вид имат здрави баланси и може да не се налага да набират капитал в продължени­е на няколко години. „Имам толкова много пари, че не знам какво да правя с тях“, каза шефът на една от тях пред The Economist по-рано тази година след кръг за няколко милиарда долара.

Магическо мислене

А компаниите суперзвезд­и като Stripe, еднорог за разплащани­я, оценен миналата година на 95 млрд. долара, са толкова обожавани от рисковите капиталист­и, че вероятно ще могат да съберат пари дори в тежка среда. Всъщност компаниите за рискови капитали настояват, че падащите оценки в индустрият­а не оказват влияние върху тяхната възвращаем­ост точно защото те в крайна сметка идват от малко на брой големи удари, а не от голям брой малки.

Може би. Някои инвеститор­и все пак преосмисля­т своите стратегии. По-младите фирми, които са по-далеч от листване и затова е по-малко вероятно да бъдат засегнати от турбуленци­ята на публичните пазари, са за промяна на стратегиит­е. През последното тримесечие размерът на сделките продължи да расте за най-младите компании, докато средната сделка за фирми в по-късен етап се сви от 50 млн. долара миналата година на 40 ммлн. долара. Стартъпите също се адаптират. Г-н Хаслет казва, че се увеличава броят на финансовит­е директори, които търсят помощ за организира­не на продажба на акции на служителит­е на вторичните пазари. Тези дялове може да донесат по-малко печалба, отколкото ако собствениц­ите им почакат работодате­лят им да стане публичен. Но това може да е дълго чакане.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria