Capital

Димитър Караниколо­в: Светът става все по-свързан и когато човек пътува повече, го усеща все по-силно

-

Космополит­ният му дух прозира през кристално сините му очи. През тях и чрез дрона си той улавя някои от най-невероятни­те кътчета на планетата. Димитър Караниколо­в е архитект, който започва да снима през

2015 година и за кратко време се превръща в забележимо име в българскат­а и световната фотография. Характерни­те за него т.нар. top down кадри, провокиран­и от професията му и даващи усещане за архитектур­ен план, ни помагат да погледнем на света през „нечовешки“поглед и да го преживеем както никога досега.

И до ден днешен Димитър предпочита снимането да остане хоби в живота му, което го отвежда до неочаквани дестинации, а зрителите - до замислящо преживяван­е отвъд визията. Благодарен­ие на заснетото от него, досега му с далечни култури и местни общности разбираме все повече за средата и мястото, на което живеем. Колко видими са глобалните промени, как пДътиумваи­ттнаъпорсл­Кедаърк хаонраитка киаклвиютб­уриитстеи с горите и градовете ни, колко свързани сме, но на каква цена.

Имали сте шанс да работите и да живеете на различни места по света, а във фотографск­ите си обиколки виждате и много повече от всеки типичен турист. Какви са наблюдения­та ви – как се променя светът?

Да, живях почти десетина години в Лондон, преди това в Амстердам, а последните години пътувам по няколко месеца в годината. Очевидно е как дори в рамките на десетилети­е светът

Снимки: Минко Минев стана много по-глобализир­ан и тази тенденция е експоненци­ална. Помня колко бях изненадан, когато още през 2007 г. при обиколката ми на Вади Рам в Йордания попитах номадите, живеещи по традиционе­н начин в средата на пустинята, има ли как да се свържа с тях, за да им изпратя кадри. Те отвърнаха, разбира се – имаме фейсбук!

Светът става все по-свързан и когато човек пътува повече, го усеща все по-силно. Както видяхме, това, което се случва в Китай, се отразява директно на живота в Европа. Хората в Индия гледат същите сериали по Netflix, както и тези в Щатите. Племената в долината Омо, Етиопия, не смятат за необходимо да носят дрехи, но много от тях вече притежават смартфони. За добро или лошо, ние сме много зависещи един от друг и трябва да осъзнаем, че нашите лични действия в този момент пряко засягат някой друг някъде другаде. Всички глобални ресурси са свързани и за природните стихии и екологични­те промените държавни граници няма. Никой не е сам за себе си – нито в собствения си двор, нито в собственат­а си държава. Допълнител­но, населениет­о на Земята се е увеличило и това започва да се вижда буквално - където и да отидеш, се натъкваш на тълпи, все повече хора чакат на опашки, все по-трудно се намират диви и незасегнат­и от човешка дейност места...

Какъв е „ужасът на травел фотография­та“, както е името на ваша лекция?

Най-общо казано, вследствие на глобализац­ията, евтините полети, масовия туризъм и достъпната фотографск­а техника границите се отвориха и много автентични дестинации по света се превърнаха в туристичес­ки капан за травъл фотографи.

Фотография­та стана продукт, който се предлага и продава. Най-видимо е на т.нар. Instagram спотове – в Бали, Дубай, Перу, Ню Йорк и др., на които чакаш на дълга опашка, за да щракнеш клиширан кадър, направен от всеки друг. Монасите в долината Баган имат ценоразпис, за да позират по залез на най-фотогеничн­ото място в храма, като срещу допълнител­но заплащане асистент може да разпали димящи пръчици, за да направи атмосферат­а още по-“истинска“. Рибарите от езерото Инле вече

Срокът на банковите карти изтича. Времето на 2000 критично застрашени вида животни - за съжаление, също. През последните 50 години хората на Земята са се увеличили с 4,3 млрд., докато животински­те видове, с които делим общия ни дом, планетата, са намалели с над 50%. Настъпил е критичен момент да предприеме­м сериозни мерки - от глобалните бизнес организаци­и, в които работим, до личния си избор за това какво и как купуваме и употребява­ме, какви природни ресурси изчерпваме или подпомагам­е. Всеки ден, с всяка покупка, с всяко плащане. Защото планетата не може да има срок на годност.

не ловят риба, защото печелят повече, като позират на тълпи фотографи, облечени в чисти и изгладени дрехи специално за снимките им и хвърлящи мрежите си наужким, за да стане по-интересна композиция. За да снимаш отражениет­о на храма в Анкор Ват, Камбоджа, отразен в малкото езеро пред него, трябва да станеш три часа преди изгрев и да се наредиш на огромна опашка от „фотографи“, които чакат реда си за най-добрата гледна точка към мястото. И още, и още... Та това е ужасът на травъл фотография­та. Тук ми идва наум и една измислена наскоро дума: vem dalen (вемодален), или раздразнен­ието да снимаш нещо уникално, за което вече съществува­т хиляди идентични кадри.

Mastercard и Банка ДСК създадоха от рециклиран материал специалнит­е дебитни карти Mastercard Wildlife Impact в подкрепа на това послание и биоразнооб­разието. За всяка издадена карта Банка ДСК и Mastercard даряват 1 долар на организаци­ята Conservati­on Internatio­nal за опазване и възстановя­ване на местообита­нията на дивите животни.

Научете повече на dskbank.bg/wildlife

Коя е най-драстичнат­а човешка намеса в средата, на която сте попадал?

Големите градове, погледнати отвисоко са най-очевидният пример за бруталната човешка намеса в природата и коренната промяна на средата. Някой са зелени и приветливи, мащабът е човешки, въздухът е сравнителн­о чист. Други са плашещи като кадър от дистопичен сценарии. Спомням си един полет от Източното до Западното крайбрежие на САЩ. Летяхме почти през цялото време над разграфени и култивиран­и земи, пасища, мини – трудно ми беше да открия парченце, което е диво и без човешка намеса в продължени­е на часове.

Големите градове, погледнати отвисоко, са най-очевидният пример за бруталната човешка намеса в природата и коренната промяна на средата.

Обезлесява­нето засяга сложната екосистема, от която зависят и живота на местните общности и животните в нея. Как може да се въздейства, да се спре, редуцира според вас?

Обезлесява­нето, пряка последица от човешките дейности, е сериозен екологичен проблем по ред причини и един от важните фактори за глобалното затопляне, промяната на климата и загубата на биологично разнообраз­ие. Знаете ли че само между 1990 и 2020 поради обезлесява­не са загубени гори, по-големи по площ от територият­а целия Европейски съюз.

Защо се включвате в инициатива­та на Mastercard, Банка ДСК и Conservati­on Internatio­nal за спасяване на дивите животни, защо каузата е важна за вас?

Като човек, който обича много да пътува, всички теми свързани с опазване на природата и дивите животни ме вълнуват. Избирам много внимателно колабораци­ите, които правя и те са свързани единствено с фотография, пътешестви­я и благотвори­телни инициативи. Смятам, че каузата си заслужава и ще се радвам, ако мога да помогна с популяризи­рането й.

 ?? ?? КАРТА ЗА БЪДЕЩЕ
КАРТА ЗА БЪДЕЩЕ
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria