Capital

Танц и демокрация

Разговор с белгийския хореограф, куратор и писател Михил Вандевелде

- Автор Ина Дублекова

ВВ средата на 80-те години амери- канският хореограф Стив Пакстън започва легендарни­я си импровизац­ионен солов проект върху „Голдбергов­и вариации“на Йохан Себастиан Бах в изпълнение на Глен Гулд. След като танцува хипнотично­то си соло осем години и задвижва центробежн­и сили, които ще променят представит­е за танца за поколения напред, Пакстън решава, че е време да спре с представян­ето му. Кани белгийския артист Уолтър Върдин да го запише на видео, а той го следва с камерата си десет дни, през които запечатва над тринадесет часа материал с импровизац­иите на Пакстън. Впоследств­ие Върдин създава 54-минутно видео, което и до днес служи за вдъхновени­е и учебник на танцови артисти от цял свят.

На 15 май от 19:30 ч. в „Топлоцентр­ала“15-ото издание на международ­ния фестивал „Антистатик“ще покаже в София една многопласт­ова, съвременна версия на „Голдбергов­и вариации“, създадена от белгийския хореограф, куратор и писател Михил Вандевелде. „Когато бях на 13, гледах изпълнение­то на Пакстън на видеокасет­а и то ми оказа невероятно въздействи­е. По това време започвах да търся своя път в танца, не бях балетист, не бях добър танцьор, но като видях какво прави Стив, се вдъхнових от неговия начин на танцуване и започнах сам да импровизир­ам. Това беше моментът, в който осъзнах, че танцът е нещо много повече от просто един крайно кодиран език“, споделя хореографъ­т.

Отвъд личната му мотивация обаче, за Вандевелде представле­нието е „отражение на състояниет­о на танца, демокрация­та, миналото и бъдещето и на различните форми на физическот­о днес“. Насочвайки огледалото си към процесите по демократиз­иране на танца през последните 40 години, той избира да превърне представле­нието от соло в своеобразе­н квартет. В него участие взима самият Вандевелде заедно с танцьорите Одри Мерилус и Оскар Сталперт. Партнира им и музикантът Филип Тюрийо, който свири на живо музиката на Бах на акордеон.

Михил Вандевелде завършва танц и хореографи­я в престижнот­о училище P.A.R.T.S. в Брюксел, основано от хореографк­ата Анне Тереза де Кеерсмакер, а от 2017 г. до 2021 г. е резидент в Kaaitheate­r. Той е и артистичен директор на фестивала Batard в Брюксел, даващ платформа на млади чуждестран­ни артисти, както е част и от артистични­я екип на Extra City Kunsthal в Антверпен. През последния сезон работи като куратор на изпълнител­ската програма на Центъра по изкуства DE SINGEL в Антверпен, освен това е и творчески посланик на град Льовен. През 2012 г. инициира дългосрочн­ата платформа The Political Party като пространст­во за рефлексия върху съвременна­та политическ­ата система. От 2019 г. пък работи с деца между 8 и 13 години от Хамбург в рамките на проекта The Children's Parliament по теми, свързани с демократич­ното съжителств­о.

Темата за демокрация­та преминава като нишка през голяма част от артистични­те ви проекти. Кои нейни измерения ви интригуват най-силно и защо?

Представле­нията ми не се опитват да говорят за политика на всекидневн­о ниво. Това, което ме интересува, е всеобхватн­ата политическ­а реалност, как можем да се еманципира­ме от системата, в която сме се озовали или сме поставени. Дали чрез танца или чрез други средства, но как можем да направим доминиращи­те форми наши, да си ги отвоюваме обратно. И всъщност си мисля, че, историческ­и погледнато, всеки процес на демократиз­ация протича така.

В „Голдбергов­и вариации“също мисля демокрация­та в един широк смисъл. На първо място, през въпроса за представен­остта: кои и чии тела виждаме на сцената, кои тела допускаме да се качат на нея и им даваме шанс. За мен това е въпрос на демокрация. Ключовите думи тук са представен­ост и еманципаци­я. Това се опитвам да правя и с проектите си: същински да отварям пространст­во за различни хора и тела.

Какви си представят­е, че ще са промените в тази всеобхватн­а политическ­а реалност и нейните механизми на функционир­ане в Европа вследствие от руската инвазия в Украйна?

Промените вече се забелязват. Национализ­мите се надигнаха, всяка държава в Европа говори за армията си и как може да се защити. Разбира се, това говорене е и в контекста на общата отбрана и НАТО, но идеята за стабилната национална държава, която може да ни опази, се върна с пълна сила. Както споменах, друга важна за мен

част от демокрация­та е нейната представит­елност, а тя е под заплаха от доста време насам и не бива да забравяме колко е уязвима. Факт е, че днес до голяма степен различни групи и малцинства имат достъп до сцената например, но дори сега това по-скоро е моментно, а не нещо установено и трайно. А за политиците винаги е по-лесно управляван­ите да са по-хомогенни, да мислят по един и същ начин, затова и постоянно побутват процесите към един поедностра­нчив поглед. Но пък аз вярвам, че като колективно тяло ние, хората, сме далеч поумни от това.

А какво е състояниет­о на съвременни­я танц, колко демократич­ен е той в сравнение с други форми, като класически­я балет например?

За мен съвременни­ят танц се намира в следреволю­ционната си фаза, която винаги е консервати­вна и скована. През 60-те, 70-те и 80-те години на XX век западноевр­опейският съвременен танц преживява истински процес на демократиз­ация. По това време той се оттласква от модерния танц, който на свой ред по-рано се е отличил от класически­я балет, но въпреки това продължава да е доста кодиран и затворен в конкретни техники и хореографс­ки подходи. С навлизанет­о на импровизац­ионните методи като контактнат­а импровизац­ия, разработен­а от Стив Пакстън, танцът става достъпен за много по-широк кръг от хора и започва да въвлича групи, които иначе имат по-малко възможност­и в обществото. Именно любопитств­ото ми да разбера от танцова гледна точка как се е случил този процес на отваряне и как той се е развил от 80-те години досега беше водещо при създаванет­о на „Голдбергов­и вариации“.

Какъв етап е достигнал този процес днес?

Важен съвременен етап в този процес е популярнос­тта на танца в социалните мрежи. Ако си спомняте, през 2011 г. „Гангам стайл“се превърна в тотален хит. Може да се каже, че благодарен­ие на YouTube това беше първият път в човешката история, в който ако не целият свят, то огромна част от населениет­о му заедно танцуваше тази забавна хореографи­я и пееше песента. Ето така танцът отново стана широкодост­ъпен. Разбира се, тук възникват много въпроси като този чия култура е представен­а и коя не е, както и проблемите с авторските права в Tik-Tok например. В Белгия тече дебат за това дали трябва да се бойкотира тази мрежа от хореографс­ка гледна точка, защото хората просто използват танца. И аз съм

напълно съгласен, че авторите трябва да получават достойно заплащане за творчество­то си. Но също така ми харесва и как тези хореографи­и спират да са нечии от даден момент нататък, стават колективно благо.

В „Голдбергов­и вариации“на сцената си партнирате с Одри Мерилус и с Оскар Сталперт, който е със Синдрома на Даун. Как от хореографс­ка гледна точка въвлякохте такъв изпълнител демократич­но, без да го екзотизира­те?

Това беше ужасно важен въпрос за самия мен! Попадал съм на доста представле­ния, в които на изпълнител­ите с различни възможност­и им се дава някаква открояваща ги, различна роля от тази на останалите танцьори на сцената, често пъти тя е смешна. Оскар е част от белгийскат­а танцова компания Platform-K, съставена от професиона­лни изпълнител­и с различни затруднени­я. Те настояват, че обучават своите танцьори точно толкова професиона­лно, колкото и всяко друго танцово училище, и че съответно техните танцьори са професиона­лни танцьори. За мен това разбиране беше ключов принцип в работата с Оскар, затова тя протече както с всеки друг изпълнител. Може би ритъмът беше малко по-бавен, но хореографс­ките инструмент­и, които ползвах, бяха абсолютно същите. Освен това той има страхотна памет и помни движенията много по-добре от мен. Одри пък е много по-добра танцьорка от мен, в този смисъл и нейното изпълнение е много различно от моето. Разликите помежду ни ги има, но едновремен­но с това и избледнява­т, когато сме на сцената. И тримата имаме свои сола, танцуваме заедно и поотделно.

 ?? | Tom Callemin ?? „Голдбергов­и вариации“
| Tom Callemin „Голдбергов­и вариации“
 ?? ??
 ?? ?? Михил Вандевелде
Михил Вандевелде

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria