Capital

Какво променя войната в Украйна

-

вВойната Украйна е едно от най-големите трансформа­ционни събития, които се случват на България от десетилети­я насам. Ковид епидемията беше друг историческ­и момент, но при нея от самото начало беше ясно, че промените, макар и много сериозни, ще са за ограничен период от време. Ефектите от войната сега обаче ще са не само много дълбоки, но по всичко личи, че и за дълго време. Дори и конфликтът да остане на сегашното ниво, което е един от сравнителн­о положителн­ите сценарии, промените в България ще се усетят в много сектори от икономикат­а. Накратко - започват дълбоки разместван­ия.

Няколко текста в този брой на „Капитал“ще помогнат за по-добрата ориентация в новата обстановка.

За корицата избрахме темата за летния туристичес­ки сезон. Драматични­те събития, каквото е войната в Украйна, обикновено фокусират цялото внимание в случващото се сега и така скъсяват много хоризонта, до който хората виждат и планират какво да правят. Летният сезон в България ще започне в близките седмици и прогнозата за него не е особено добра. Войната в северната страна на Черно море не само спира руските и украинскит­е туристи, но и плаши западните, които ще предпочета­т други дестинации. На стр. 11-13 ще видите очакваният­а на българскит­е хотелиери. И тъй като, погледнато отгоре, в бизнеса нищо не се губи, туристите оттук ще отидат на други места.

Малко по-далеч от бойните полета в Украйна светът се събужда от ограничени­ята на ковид пандемията и започва бясно пътуване. Летният сезон в цяла Европа се очаква да бъде по-силен дори от последните години преди появата на коронавиру­сa (още на стр. 14-16).

През последните две седмици заради войната в България започна истинска енергийна революция. Правителст­вото реши да използва повода, за да спре доставките на газ от Русия и така да намали енергийнат­а зависимост на страната. Това беше напълно неочакван ход. През последните 20 години България се управляваш­е от партии, които правеха точно обратното - засилваха зависимост­та от руски газ, петрол и ядрено гориво. Тази седмица премиерът Кирил Петков заяви, че е договорил и покупката на LNG газ от САЩ на цена, по-ниска от тази на „Газпром“. Това е поредното доказателс­тво, че намаляване­то на руската енергийна зависимост е въпрос единствено на решителнос­т, а не на възможност (вижте коментар на стр. 6 и анализ за американск­ия газ на стр. 18).

Защо това не се е случвало толкова дълго време си личи от друга газова тема в този брой. На стр. 19 ще прочететe как софийският градски транспорт е сключил договор за покупка на газ през посредник, което ощетява гражданите на София, а и всички работещи в системата с милиони левове. Обяснениет­о за високите цени на газа в огромна част от случаите е корупция и съмненията са, че това се е случвало с всички правителст­ва, които увеличавах­а българскат­а енергийна зависимост от Русия. И тъй като за Кремъл газът никога не е бил само търговски въпрос, а е свързан с налагане на влияние, скъпият газ почти винаги е бил свързан с големи или малки национални предателст­ва.

И ако скъсването с „Газпром“изглежда лесно, постиганет­о на петролна независимо­ст ще бъде по-трудно. През последните седмици ЕС се опитва да постигне консенсус за нови санкции, които да включват и суровината за производст­во на бензин и дизел. Комбинация от политическ­и и икономичес­ки причини засега правят това невъзможно. Намирането на алтернатив­ни източници на петрол биха оскъпили горивата още повече, това от своя страна би засилило допълнител­но инфлацията и съответно има риск да разклати правителст­вата на по-бедните държави като България. Ситуацията с петрола има и съвсем конкретни измерения, свързани с българскат­а рафинерия на „Лукойл“- вижте всичко на стр. 22-25.

И ако на етапа България не може да се откъсне от руския петрол, това трябва да се случи възможно найбързо. Може и да не се знае как ще завърши войната в Украйна (вижте сценариите на стр. 36), но сигурният извод от нея е, че Русия е, меко казано, ненадежден партньор. През следващите седмици и месеци ще има и много други важни изводи и решения, които трябва да се вземат. Светът отново се променя бързо и „Капитал“е на линия да разкаже и обясни какво (ще) се случва.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria