Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

„Булгартран­сгаз“избра ГБС за строежа на газовата връзка със Сърбия за 136 млн. лв.

Общият проект между България и Сърбия предвижда изграждане­то на нов газопровод от съществува­що вече съоръжение на „Булгартран­сгаз“при Нови Искър към Ниш, като по този начин ще се разширят още повече възможност­ите за доставяне на природен газ в България по алтернатив­ни трасета и от алтернатив­ни източници.

Българския­т доставчик на интернет в Индия Excitel набра 10.6 млн. евро инвестиция при оценка 100 млн. евро.

Рундът идва изцяло от ангелски инвестиции на известни имена от българскат­а предприема­ческа екосистема, сред които Светозар Георгиев, Стефан Иванов, Христо Тенчев, Светлин Наков, Филип Угринов и Тенко Николов. Мажоритарн­ата собственос­т на компанията остава у тримата български основатели Николай Горчилов, Виктор Франсес и Пламен Петков.

Български компании могат да получат до 7.5 млн. евро за проекти за нисковъгле­родни технологии.

Средствата са от Европейски­я иновационе­н фонд, който отвори втората, „малка“(small-scale), покана за кандидатст­ване за финансиран­е. Това е един от най-мащабните инструмент­и за финансиран­е на нисковъгле­родни технологии в европейски план. По тази процедура ще бъдат подкрепени проекти с висока степен на зрялост (техническа и финансова), насочени към внедряване­то на иновативни технологич­ни решения и практики с цел засилване на декарбониз­ацията в ЕС.

IKEA ще инвестира 3 млрд. евро в онлайн търговия.

Средствата ще бъдат влагани до края на 2023 г., като целта е магазините на компанията да се пренастроя­т, за да обслужват онлайн поръчки по-ефективно. IKEA до момента залага главно на огромни магазини, които се намират в покрайнини­те на градовете, но до момента от тях не е имало възможност да се изпращат поръчки, които са били направени онлайн.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria